PES 2015 - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

PES 2015 - recenze

23. 12. 2014 20:00 | Recenze | autor: Martin Bach |

Je pro kvalitní fotbalovou hru podstatný počet licencovaných týmu? Nebo je důležitější fyzika míče či animace hráčů? Záleží víc na vzhledu hráčů a nabídce herních módů? Má se na základní nastavení střílet kolečkem nebo čtverečkem? Tyto a mnoho dalších otázek řeší už skoro patnáct let dvě skupiny hráčů: jedna stojí na straně EA Sports a série FIFA, druhá zase doslova kope za Konami a sérii Pro Evolution Soccer. Hádek už bylo nespočet a argumenty jsou silné na obou stranách. Když se do celé problematiky pustíte hlouběji, zjistíte, že kvalitní fotbalová hra je taková, která člověka baví i ve chvílích, kdy prohrává jeden zápas za druhým. Otázka tedy zní: umí něco podobného PES 2015?

Během posledních čtyř letech si fotbal od Konami prošel něčím, co bychom mohli s trochou nadsázky nazvat klinickou smrtí. Prodeje hry spadly skoro o 70 procent a řada skalních fanoušků si začala připouštět, že EA se s každou novou FIFA hrou od Pro Eva vzdaluje.

Jen ti nejvěrnější věřili, že se situace zase obrátí a PES dá vzpomenout na svá nejlepší léta, kdy konkurenci drtil KO stylem. Už PES 2014 jim dal naději, že jejich víra není neopodstatněná, ovšem až PES 2015 naplno ukazuje, že Konami to myslí s fotbalem pořád vážně a s pozicí chudého příbuzného se v žádném případě nesmíří.

Vyděržáj pijaněr!

Obrat situace nezpůsobil jen fakt, že PES 2015 je prvním dílem série vyvíjeným primárně pro PS4 a Xbox One. Nový vývojářský tým Konami v Anglii zapracoval ve spolupráci s Japonci snad na všech aspektech hry a nerezignoval přitom na tradiční přednosti Pro Eva - tedy na maximální kontrolu hráče nad děním na hřišti, na nekompromisní fyzikální model a široké taktické možnosti řízení zápasu.

PES 2015 se opět obtížně učíte a je těžké ji zcela ovládnout. Oproti konkurenční FIFA 15 nejde hráči tolik vstříc a nedá mu nic zadarmo už na střední obtížnosti, natož na vyšších úrovních. Hra je přitom férová a můžete si být jistí, že chyba je ve vašem stylu hry, a ne v neviditelném cheatování umělé inteligence nebo superhrdinských schopnostech protihráčů. Střelba, přihrávky, nabíhání do volných prostor, kličky nebo centry, to všechno je v PES 2015 naprosto přirozené a ve chvíli, kdy hře přijdete na kloub, chytne vás a nepustí.

zdroj: Archiv

V off-line režimech představují zápasy v PES 2015 naprostou špičku toho, co si dnes můžete v oblasti virtuálních fotbalů vyzkoušet. Hra reaguje na pokyny okamžitě a dělá přesně to, co byste očekávali. Zní to banálně a těžko se to popisuje, ale pocit kontroly nad hrou je v PES 2015 takřka dokonalý. Samozřejmě to neznamená, že by se Konami dokázali úplně vyhnout naskriptovaným situacím a zejména vybíhání brankářů působí jako pěst na oko. Výsledný dojem ale podobné situace kazí jen výjimečně.

Při kombinaci a vedení balónu je ale ovládání PES 2015 naprosto spolehlivé a dokonale přesné. Po pár desítkách zápasů začnete zvládat překvapivé centry přes polovinu hřiště, rychlé protiútoky, přesuny hry a změny tempa tak, jak by vás zpočátku ani ve snu nenapadlo.

Pokud má někde herní složka PES 2015 rezervy, jde o obrannou hru a výkony rozhodčích. Defenziva není sice vyloženě špatná a je pozitivní, že principiálně vychází z fyzikálního modelu hry. Vše je ale hlavně o odhadu a načasování. Pokud zvládnete základy přistupování k protihráči, budete v soubojích jeden na jednoho až nepřirozeně úspěšní. V tomto směru má konkurenční FIFA 15 a její zónové bránění navrch. Rozhodčí jsou pak v kontrastu se zbytkem hry vyloženě robotičtí. Jejich schopnost ponechávat výhody je hodně omezená, pískají dost necitlivě a často pouštějí zákroky, za které by se nemusel stydět ani Petr Gabriel.

A co zkusit ty trojúhelníky, trenére?

Široké taktické možnosti a jejich kombinace byly vždy výkladní skříní série od Konami a PES 2015 na tradici úspěšně navazuje. Samozřejmě si můžete do nejmenších podrobností nastavit útočnou i obrannou strategii nebo osobní obranu, ale navíc lze pohodlně přizpůsobit taktiku aktuálnímu dění na hřišti. Na vyšších obtížnostech je něco podobného vyloženě nutné a pozitivní je, že o nejrůznější taktické triky se snaží i umělá inteligence.

Pokud například dostane váš krajní obránce žlutou kartu, můžete si být jisti, že AI začne útočit častěji právě po jeho straně. Stejně tak soupeř nenechá vydechnout největším hvězdám vašeho mančaftu a velkou roli v nastavení i realizaci strategie hraje míra únavy hráčů.

O poznání kontroverznější je sázka Konami na vliv psychologické převahy v průběhu zápasu. Pokud dostanete gól hned na začátku zápasu nebo poločasu, budete mít se vstřelením vyrovnávací branky mnohem větší problémy, než když dostanete branku v dalším průběhu zápasu. Podobná situace nastane, když dostanete branku od slabšího týmu - vaši hráči začnou mít problém trefit zařízení i ve vyložených šancích a podobně. Přestože vývojáři zpracovali psychologické vlivy vcelku realisticky a převaha nikdy nesklouzne k „cheatování“, byl bych mnohem spokojenější, kdyby se vše řídilo pouze schopnostmi hráčů na hřišti a u ovladače.  

Když vy kartičky, my agenty!

Vyšší ambice letošního ročníku PES potvrzuje i snaha Konami o vyrovnání náskoku konkurence v nabídce herních módů. FIFA 15 má sice v tomto ohledu pořád navrch, ale fanoušci Pro Eva už minimálně nemusejí zoufat. Konečně se dočkali své variace na FIFA Ultimate Team, která ve světě Konami nese název myClub.

Na základním principu tvorby vlastního týmu a soupeření s off-line i on-line protivníky vybudovali tvůrci PES 2015 systém, který na rozdíl od konkurence nevyužívá balíčky kartiček, ale princip takzvaných agentů. Právě přes ně získáváte do svého týmu nové hráče a kvalita agenta se samozřejmě promítá do vyšší šance na získání lepšího hráče. Jakmile agenta získáte (buď za body, nebo herní měnu), hra vám vylosuje fotbalistu, kterého dostanete do týmu.

Zbytek módu je v zásadě podobný FIFA Ultimate Team a je poměrně obdivuhodné, jak rychle dokázali tvůrci z Konami svou konkurenci, která FUT hýčká a ladí několik posledních let, dohnat. Na druhé straně ale nelze zapřít fakt, že myClub zatím nedokáže příliš motivovat k dlouhodobějšímu hraní. Kvalitní hráče získáte mnohem rychleji než ve FUT a citelně zde chybí také burza hráčů.

Nabídka zbylých herních módů v PES 2015 je tradiční jako menu v McDonaldu. Chybět nemůže manažerská Master League, ve které se konečně objevily pohárové zápasy, oblíbená Become a Legend, poháry, ligy, online divize a další. Co se týče online hry, je PES 2015 trochu náročnější na připojení než konkurenční FIFA – u stejného poskytovatele hra častěji lagovala a často se objevovaly i problémy při vytváření zápasu. 

Kulhající PES

Konami jsou v souboji s EA ve složité situaci ohledně licencí, na čemž se pochopitelně nic nemění ani letos. Zatímco EA podepíše jednu smlouvu a má vystaráno, Konami jedná s kontinentálními asociacemi jako UEFA, CONMEBOL, CAF nebo CONCACAF jednotlivě. Za šílenými zkratkami se ale skrývají práva na zajímavé soutěže a v PES 2015 si tak vedle evropské Ligy mistrů a Poháru UEFA zahrajete i africkou Ligu mistrů nebo Pohár osvoboditelů. Skvělé je, že africké nebo jihoamerické týmy nejsou v těchto soutěžích jen souborem jinak naskinovaných hráčů, ale kompaktními celky s vlastní taktikou, která víceméně odpovídá skutečnosti. V africké soutěži s klasickým italským catenacciem zkrátka nepochodíte.

S licencemi evropských lig už je to bohužel horší a během hraní si všimnete celé řady paradoxů. Například za Chelsea, respektive London FC, chytá licencovaný Petr Čech, který zároveň nefiguruje na soupisce české reprezentaci. Z anglické Premier League je ve hře plně licencovaný jen Manchester United, německá Bundesliga má jen tři licencované zástupce a ani v národních týmech nenajdete mnoho skutečných soupisek. Jinak je ale fajn, že se v PES 2015 konečně objevují i nižší soutěže a podobně je třeba s povděkem kvitovat, že licence na španělskou, italskou nebo francouzskou ligu jsou prakticky bezchybné. 

Celkové ale PES 2015 v prezentaci za konkurencí zaostává. Zatímco problémy s licencemi je možné pochopit, příšerný komentář, úděsný vzhled méně známých hráčů a krkolomné a pomalé menu, už překousnete těžko. Aby se PES vrátil zpět na vítěznou vlnu, musí Konami na těchto neherních prvcích ještě hodně zapracovat. Ale to nejdůležitější, tedy skvělou fotbalovou simulaci, už po letech zase nabízí.

Verdikt:

PES je zpátky. Nemá cenu si nic nalhávat, stále má co dohánět v oblasti sebeprezentace, licencí a uživatelské přítulnosti, ale z pohledu zpracování samotných zápasů je fotbal od Konami po letech opět špička.

Nejnovější články