Master Rallye - recenze
6/10
zdroj: tisková zpráva

Master Rallye - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

2. 3. 2002 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Dálkový automobilový závod Master Rallye napříč Evropou a Asií si vybrali chlapíci z britské firmy Steel Monkeys jako námět k vytvoření stejnojmenné hry. Zda něčím vyniká, se dozvíte v této recenzi.

Autor: Leon
Publikováno: 2.března 2002


Obrázek zdroj: tisková zpráva Dálkové závody jsou u nás velmi populární, a to především díky úspěchům Karla Lopraise na slavné rallye Paříž-Dakar. Pokud se nemýlím, pak je jeho 6 vítězství na Dakaru absolutním rekordem, navíc byl několikrát i druhý či třetí. Díky tomu se veřejnost u nás vždy na přelomu roků zajímá o průběžné výsledky tohoto již legendárního závodu, i když mě připadá, že kouzlo Dakaru jaksi odpadá. Možná je to tím, že zprávy jsou omezené jen na výsledky jednotlivých kategorií. Přitom každý, kdo tuto rallye jede, přiznává, že je to především dobrodružství a že výsledky jsou druhořadé.

 Inspirace v závodu napříč Evropou a Asií
Dakar ale není jediný dálkový závod. Něco podobného v sobě skrývá i Master Rallye, která má za sebou tuším 8 ročníků. Závod se jezdí z Paříže a končí pokaždé v jiném městě na pomezí Evropy a Asie. Se slávou Dakaru se to ale nedá srovnávat, zvláště u nás, kde zprávy o jejím konání a průběhu prakticky nenajdete. V Evropě si však už jakési renomé získala, a tak ani moc nepřekvapilo, že se firma Steel Monkeys pustila do stejnojmenné počítačové hry.

V loňském roce jste si možná všimli vydání hry Rallye Paris-Dakar (recenze), jenž v sobě skrývala obrovský potenciál, kterého bohužel autoři nevyužili a hra se zařadila do průměru až podprůměru. Otázka proto byla, co nabídne Master Rallye lepšího a reálnějšího. Nedělal jsem si předem veliké iluze, což se nakonec i potvrdilo.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Už při spuštění hry na vás vykoukne tuctové menu, ze kterého asi nikdo odvázaný nebude. Po nastavení pár základních věcí v položce Options jsem se vrhnul rovnou na závody (kam jinam také). Další věcí, která mě zarazila, bylo velmi dlouhé načítání tratí, ale i to bych překousl. Když se konečně objevil start závodu, zjistil jsem, že klávesy jsou nastavené přesně opačně, než je obvyklé (A-Z plyn, klávesy dopředu-dozadu řazení). To se mi věru nelíbilo, takže jsem se zase vrátil do menu (i to trvá docela dlouho) a raději si rovnou nastavil joystick.

 Přetáčivé jízdní vlastnosti
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Po dlouhém nahrávání jsem se konečně dostal do závodu se třemi protivníky. Ovšem již první zatáčka mě utvrdila v tom, že si budu muset chvíli zvykat na jízdní vlastnosti vozidel. Každé závodní auto se sice chová trochu jinak, přesto si troufám tvrdit, že jako celek jsou auta příliš přetáčivá (myšleno do smyku). Dá se na to samozřejmě po čase zvyknout, ale ten dojem mi už zůstal. Obzvlášť markantní je to pak u jediného náklaďáku ve hře, u ruského Kamazu. Těžko mi leze na mozek, jak se může tenhle mnohatunový kolos s pohonem všech kol přetáčet v zatáčce…

Ale jinak to s jízdními vlastnostmi není tak špatné. Auta na skocích skákají, na hrbolech je vidět činnost tlumičů a pérování, zrychlení se zdá být v reálných mezích. Bohužel nastavení vozidla je možno pouze v několika základních věcech, stejně jako jeho poškození. Vzhledem k délce tratí, která není bůhvíjaká v poměru se skutečnými tratěmi dálkových závodů, tak občas dáte zabrat jen tlumičům, což je ale celkem putna, protože do dalšího závodu stejně startuje s dokonale fungujícím vozidlem.

 Herní módy
Určitě vás bude zajímat, jaké druhy závodění Master Rallye nabízí. Ač to při pohledu na menu nevypadá, jde vždy jen o to samé - v souboji s protivníky (buď jeden nebo tři) se jako první dostat do cíle. Žádný jiný mód zde nenajdete, takže je celkem jasné, že to po nějakém čase omrzí. Aby autoři dosáhli alespoň jakéhosi důvodu k hraní stále toho stejného, zařadili do hry klasické postupné odkrývání tratí, závodů a aut.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Na začátku tedy máte na výběr jen z několik nejslabších aut, pak, jak postupně vyhráváte závody, se vám odkrývají lepší auta (dokonce narazíte na létající talíř!) a tratě, a po nějaké době se vám zpřístupní další režim od Rallye Cup přes Master Rallye až po Invitation. Vězte však, že během toho se na závodění nic podstatného nezmění. Poslední režim je pak Challenge, kde soupeříte pouze s jedním protivníkem, lepší postupuje a bojuje s dalším… Prostě stále dokola.

 Grafika
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Zpracování hry po grafické stránce je docela slušné. Auta vypadají docela pěkně, ale už jsem rozhodně viděl lepší. Okolí tratě je celkem normální a až na několik výjimek (vodopády) si ho ani moc nevšimnete. Asi by bylo ještě dobré říci, že ač je Master Rallye dálkový závod a je tedy také hodně o navigaci, zde ve hře se jen závodí. Trať je víceméně pevně daná a vzdálit se někam nejde. Zpět ke grafice. Na fandící diváky nenarazíte, dokonce ani v městečku, kudy občas musíte projet.

Mimochodem uličky ve městě jsou tak úzké, že se na ně sotva vejdete a o závodění si v tomto okamžiku můžete jen nechat zdát - budete rádi, když vůbec projedete bez kolize. Ty (myšleno kolize) také nejsou pozitivní věcí na hře, takže se vám často stane, že zaseknete svůj Kamaz o lecjakou blbost v okolí trati. Zvuky vás neohromí, ale ani příliš nezklamou, hudba se mi vyloženě nelíbila (nudná a tuctová) a brzy jsem šel hledat, kde se dá vypnout.

Naštěstí se celkem povedla inteligence protivníků, takže (pokud pominete již zmíněné nedostatky) se při závodění můžete docela bavit. Soupeři jsou dobří tak akorát, čímž myslím to, že i přes pár chyb se můžete skvělou jízdu posunout vpřed, stejně tak vás se ale můžete propadnout těsně před cílem až na chvost celého závodu. Jezdecké chyby oni ostatně také občas dělají, i když si nejsem jist, zda je to schválně nebo zda je to spíš bug ve hře.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Takže co říci závěrem. Master Rallye nemá asi nic, co by vás přinutilo jít si jí okamžitě koupit. Poměrně atraktivní téma se nepodařilo nijak zvlášť zhodnotit a výsledkem je tak jen lehce nadprůměrná rallye. Navíc se rozhodně nejedná o simulátor, ale o zábavně pojatou arkádu. Zůstává tak stav, na který si stěžuji prakticky v každé recenzi na rallye simulátory. Totiž, že tento druh počítačových her prochází velkou stagnací a nikomu se jaksi nechce vyvinout něco pořádného. Hodně nadějí jsem vkládal do Rally Trophy, ale i tam jsem byl částečně zklamán.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pověstné světlo na konci tunelu tak snad představuje Colin McRae Rallye 3, kterého bychom se mohli dočkat ještě letos. Čekání na něj vám sice Master Rallye může zkrátit, ale hardcore fanoušky rallye těžko uspokojí.

Stáhněte si: Demo (74 MB), Video (5 MB)

 
Leon
připravil: jd




 
 
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Lehce nadprůměrná závodní hra, která prakticky ničím nevyniká.

Nejnovější články