LEGO Star Wars CZ - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

LEGO Star Wars CZ - recenze

10. 5. 2005 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Jak překvapivě zábavné mohou být Hvězdné války, když jsou kompletně ztvárněny kostičkami známé stavebnice LEGO, demonstruje tato akční adventura s logickými hádankami, kterou si vedle dětí s chutí zahrají i rodiče.

Autor: Levis
Publikováno: 10.května 2005
První recenze české verze hry zdroj: tisková zpráva Verze hry: prodávaná/česká
Doba recenzování: 1 týden


Obrázek zdroj: tisková zpráva Dětská stavebnice LEGO patří i po desetiletích existence mezi nejprodávanější hračky. Aby se přizpůsobila poptávce trhu i trendům, v poslední době podstoupila určitou modernizaci. Ta vedla nejenom k integraci počítačů do Lega samotného, ale rovněž i k výrobě hraček na motivy Harryho Pottera či Hvězdných válek. Pokud jste někdy otevřeli katalog LEGO, asi máte představu o tom, jak takové hračky ze světa Star Wars vypadají, protože jich bylo vyrobeno přehršel. LEGO Star Wars není první počítačovou hrou na toto téma, za všechny jmenujme např. Lego Racers 2. Je však rozhodně prvním LEGO titulem, která skýtá takovou hratelnost, že si ho kromě dětí určitě s chutí zahrají i jejich rodiče a starší sourozenci.

V této týmové akční adventuře viděné v third-person pohledu kamery je všechno složeno ze stavebnicových kostiček a některé modely jsou naprosto identické s těmi, které lze pořídit v obchodech. V jednotlivých úrovních se hráč ujímá role jedné z postav, které mu byly automaticky přiděleny. Protože ale čas od času potřebuje pomoc ostatních, může mezi charaktery libovolně přepínat. O zbytek týmu se pak stará počítač.

 V jednoduchosti je síla
Hra je rozdělena dle tří filmových epizod na tři části, které se dají hrát nezávisle na sobě. Spojuje je jedno ústřední místo - Dexterova jídelna z Epizody II - ve které se můžete volně pohybovat, vybírat si, jakou další úroveň z celkových sedmnácti si zahrajete, popřípadě si užívat různých bonusů. Základem hry samotné je pak lineární kampaň, jejíž jednotlivé kapitoly si lze kdykoliv zahrát znovu (více k tomu níže). Na začátku vás vždy se situací seznámí vtipná in-game animace a poté se už ocitnete přímo v bitevní vřavě a můžete se pustit do hraní.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Se světelným mečem lze provádět různá útočná komba a navíc umí už klasicky odrážet střely z nepřátelských blasterů, ale to stejně jako střílení z nich rychle omrzí. Proto je hra prokládána jednoduchými úkoly - např. spuštění mostu přes propast, otevření dveří apod. Aby je dokázali rozlousknout i ti nejmenší, jde o cíle triviální a navíc je vždy řeší jediné tlačítko (obdoba tzv. „Force Use“ u jiných Star Wars her), po jehož stisknutí Jedi s logickým problémem za pomoci Síly nějak elegantně naloží. Porouchaná loď vybuchne a uvolní tak cestu dál, jindy se z kamenné zídky stane žebřík atd. Snad nikoho neurazím, když řeknu, že děti starší šesti nebo sedmi let s většinou Zvětšit zdroj: tisková zpráva puzzlů problémy mít nebudou a pokud ano, bude to spíš kvůli nepozornosti.

 Obracení židlí vzhůru nohama
Na tomto místě bych rád zmínil vysokou interaktivnost prostředí. V jednotlivých úrovních se nachází spousta stromů, stolů, židlí a dalších předmětů, se kterými můžete hýbat. Někdy se na sebe kladou bedny, aby po nich Jediové mohli vyskákat pro vysoko položený předmět, jindy se hledají zlaťáky. Často si také hráč může jen tak vyzkoušet, co se s předmětem po použití Síly stane.

V jednotlivých úrovních sbíráte peníze (stříbrné, modré a zlaté, přičemž každá barva značí jinou hodnotu) a mini-součástky, tzv. Lego sudy. Pokud jich najdete plný počet, sama se z nich postaví různá (neovladatelná) vozítka, která později stojí před Dexterovou jídelnou. V ní si za nasbírané peníze také lze koupit další bonusy a postavy, se kterými se dá procházet již dokončenými úrovněmi.

Proč to dělat? V každém levelu je totiž ukryta spousta bonusů a hračiček, které hráč napoprvé často ani nespatří. Navíc zdaleka ne všechny Lego sudy se dají sebrat se všemi postavami - některé jsou třeba moc vysoko na to, aby na ně doskočil kdokoliv kromě Jar Jara Binkse. Toho ale hráč v dané úrovni zrovna nemá k dispozici, takže pokud chce za level získat plný počet bodů, musí se pro bonus s Jar Jarem později vrátit v módu Free Play.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Od Threepia po Yodu
Jak jsem již naznačil, každá z celkem třiceti (!) postav, za které budete postupně hrát, umí něco speciálního. Malý Anakin z Epizody I může po klouzačkách skákat do tunelů, které ho v některých úrovních dostanou na místa se speciálními bonusy, droidi jako Threepio zase umí otevírat spoustu dveří. Ani jednotliví Jediové nejsou výjimkou, protože každý z nich ovládá trochu jinou techniku boje. Hrdinové, kteří mají pistoli (např. Padmé), mohou zase z vyznačených míst vystřelovat zachytávací lana a vyjíždět po nich do vyšších pater. V některých úrovních musíte osvobodit spolubojovníky, jindy se utkat s hlavní zápornou postavou levelu nebo před nepřítelem naopak utéct.
Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Více než dvě postavy najednou ovládat nelze, ale protože v týmu je jich často víc, dá se mezi nimi volně přepínat a kvůli některým hádankám je to často dokonce nutné. I když každá postava umí něco zvláštního, nakonec jsem vždycky nejraději hrál za jednoznačně nejsilnější Jedie a na ostatní přepínal jen tehdy, kdy to bylo nutné.

 Dva na jednom počítači
K tomu se váže ovládání hry. To by nebylo v ničem zvláštní, kdyby LEGO Star Wars nenabízelo kooperativní mód pro dva hráče - na klávesnici i gamepadu. Klasický multiplayer přes internet sice chybí, ale není problém kdykoliv zaktivovat hru dvou hráčů a zase jí zrušit. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že dva hráči na jedné klávesnici ale nejsou to pravé ořechové, takže pokud nemáte gamepad, asi se s kamarádem budete při hraní trochu tísnit.

LEGO Star Wars totiž nepoužívá klasický split-screen (rozdělení obrazovky na dvě části), ale jednoduše nastavuje kameru tak, aby v záběru byly vidět obě postavy naráz. Ty se kvůli tomu musí držet blízko sebe a nemůžou tedy například každý jít jinudy, byť ve hře lze často najít různé odbočky.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Dojmy kladné...
Když pominu rozhodování o tom, jestli si zkazit Epizodu III (a věřím, že podobné trauma podstoupil každý, kdo si hru zkusil před premiérou filmu), LEGO Star Wars mě vyloženě bavilo. Mini-hry jako vesmírné přestřelky, které mi provedením připomínaly Starfighter, či závody kluzáků ze Skryté hrozby jsou úžasným zážitkem. Stejně dobře jsem se bavil i u bojů se světelnými meči. Díky počtu komb a triků, které lze s mečem vyčarovat, se u nich člověk krásně vyřádí. A protože hra samozřejmě obsahuje i filmovou hudbu a efekty, na Zvětšit zdroj: tisková zpráva duely se navíc skvěle dívá. Vůbec celé audiovizuální zpracování hry je na velice precizní úrovni.

Často mě příjemně překvapily humorné scénky z animací, popřípadě některé z vtipů přímo ve hře. Po vyřešení nepovinného rébusu začnou Kamiňani v počítačovém středisku tancovat, Lego panáčci se po smrti rozpadnou na jednotlivé kostky atd. Ačkoliv jednotlivé postavičky třeba vypadají směšně, grafikům je nutno připsat za vizuální stránku hry veliké plus, protože podoba se Star Wars je úžasná. Skalní fanoušci série si při hraní možná také všimnou, že některé ze záběrů v animovaných sekvencích přímo kopírují ty filmové (a to včetně nájezdů kamery).

Lego panáčci nemluví, takže hra je kompletně bez dialogů. Navíc v ní nenajdete žádné sexuální narážky či potoky krve, tudíž si ji může zahrát skutečně každý a nijak to neohrozí jeho vývoj :) Hlavičky jednotlivých postav se mile usmívají, jindy zase zle mračí, koulejí očima a dělají všechno pro to, aby odehrály své role a zároveň hráče pobavily.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 ... i záporné
Samozřejmě nic není dokonalé: Hra se ukládá jenom po dokončení každé úrovně, takže pokud byste náhodou chtěli odskočit do Windows, buďte připraveni na to, že program spadne a level budete muset rozehrát znovu. Občas mě iritovala herní kamera, která se snažila sledovat postavy z pohledu třetí osoby, ale zároveň se stavěla nešikovně a bránila mi tím ve výhledu. Kromě toho si musím postěžovat i na poslední úroveň Epizody II, kde jsem si musel nastavit ovládání pro druhého hráče a hrát sám za obě postavy na jedné klávesnici zároveň, abych odskákal puzzle pro dva, se kterým mi AI nepomohla.

Ačkoliv se "multiplatfomnost" na LEGO Star Wars projevila méně, než bývá zvykem, stejně po sobě zanechala stopy co se týká herního designu. Například souboje s bossy v závěru některých úrovní se často omezují na opakování pořád stejného triku, než oponentovi ubude dost životů na to, aby duel vstoupil do další fáze.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Zkušenější člověk hru dokončí po několika hodinách. Myslím si, že LEGO Star Wars lze bez problémů dohrát za jedno delší odpoledne, i když za tuto dobu hráč nestihne najít všechny bonusy. Ale nesmíme zapomínat, že hra je určena především menším dětem, které si s ní dozajista vyhrají a také jim řešení jednotlivých úkolů určitě zabere více času. Jedním z důvodů, proč je hra lehčí, je např. skutečnost, že nejde zemřít, protože postavy se po smrti znovu narodí.

 Česká lokalizace
Závěr věnujeme překladu, který spolupracovník Cenegy Czech vyrobil přímo v britském Eidosu. Protože hra neobsahuje žádné dialogy, kromě manuálu a úvodních titulků ke každé misi stačilo počeštit jen nápovědu a několik popisků. Některé jsou spíš úsměvné, jako např. model zraněné Padmé, který se v české verzi hry jmenuje „Padmé (poškrábaná)“. Jiné věty nejsou úplně ideální kvůli skloňování jmen („s Obi-Wan Kenobim“) způsobeným odlišností našeho jazyka od angličtiny.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v naší sekci screenshotů

Když jsem si v kantýně prohlížel tipy, narazil jsem na jednu podivnost: „Sesbírejte všechny kanystry LEGO a sestavte sady. Na parkovišti jich je spousta“. Chvíli jsem zůstal civět na obrazovku a potom jsem si musel nainstalovat anglickou verzi hry, abych pochopil, co že mi to autoři chtěli říct. Původní věta: „Collect all the LEGO canisters in each level to build minikit models. You can view these in the parking lot outside”. Překladatel si zřejmě neověril, jestli na sebe jednotlivé věty navazují, popřípadě co vůbec znamenají. Asi by jinak těžko napsal, že spoustu sad nalezneme na parkovišti, když hra ve skutečnosti říká, že si na něm můžeme prohlédnout už postavené modely. Že by se překlad skutečně nesl v duchu „a parking lot = spousta na parkovišti“? Bohužel musím konstatovat, že to tak na mne působilo.

Lego „kanystry“ také vůbec nevypadají jako kanystry - v manuálu se jim ostatně říká „Lego sudy“, což jen potvrzuje moje domněnky o tom, že příručka byla přeložena někým jiným (asi schopnějším?) než hra samotná a že nikdo nekontroloval, jestli se jednotlivé pojmy ve hře jmenují stejně. I když český manuál je sám o sobě provedený bezchybně. Hardwarové nároky nejsou velké, vše mi na GeForce 4 Ti běželo v pohodě na nejvyšší detaily (na krabici se uvádí požadavek na 1 GHz procesor).

 Rekapitulace
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Mnozí ze zahraničních recenzentů šli tak daleko, že LEGO Star Wars srovnávali s klasikami, jako je Legend of Zelda nebo Prince of Persia. Ačkoliv mám k Legu i Hvězdným válkám nadmíru pozitivní vztah, nedovolil bych si hru označit za víc než povedenou logickou hříčku pro děti a zábavu pro jejich rodiče. Je to další z řady titulů, který by měl děti dostatečně pobavit, zapojit jejich mozkové závity, posílit u nich vztah k Legu a samozřejmě také vzbudit zájem o skutečné (byť v tomto případě filmy inspirované) hračky. Pokud by mému bratrovi bylo alespoň šest let a dobře znal Lego i Hvězdné války, byla by to tutovka.

Stáhněte si: Demo, Trailer, Cheaty...

Související články: Novinky

 
Levis
autorovi je 16 let, studuje v Praze a specializuje se na strategie/akce/adventury a cokoliv s tématikou Star Wars






 
 
Levis

Verdikt:

Výborná oddechovka pro nenáročné hráče i zaryté fanoušky Hvězdných válek. Pro dítě je to ideální zábava - tedy pokud mu schvalujete hraní si s Legem na počítači.

Nejnovější články