Hybrid - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Hybrid - recenze

Vývojář:
Platformy:
Detail hry

24. 8. 2012 20:39 | Recenze | autor: Lucie Jiříková |

Myslíte si, že už jste přišli na kobylku všem multiplayerovým akčním hrám? Hybrid vás z tohoto šeredného omylu hodně rychle vyvede. Jde o unikátní titul, který svým neotřelým zpracováním dokazuje, že i na plně obsazeném bitevním poli, jemuž vévodí takoví giganti jako Gears of War, Battlefield nebo Call of Duty, je stále ještě dost místa pro zdravou konkurenci.

A přitom stačilo tak málo. Mezi tuhle smetánku se Hybrid vetřel v podstatě jen díky novátorskému systému pohybů, který do žánru akčních her vnáší například přirozenou obranu proti různým vykukům, zašitým na nedosažitelném místě s dobrým výhledem na respawn bod.

Budoucnost je v létání

Celý vtip spočívá v tom, že nemůžete běhat, kde se vám zlíbí – pohybujete se mezi k tomu určenými body. Pokud se vám to zdá jako blbost, mějte chvíli strpení (a hlavně se podívejte na video níže, které to názorně ukazuje). Ono to totiž vážně funguje a dokonce nadmíru dobře. Mezi aktivními místy se můžete přemísťovat pouze létáním, přičemž libovolně měníte trajektorii letu, přidáváte rychlost nebo vyvoláte pohyb zpět na místo, odkud jste vzlétli.

Vždy však musíte někde přistát, čehož se vyvarujete pouze tak, že v letu dostatečně rychle měníte cíle vašeho případného přistání. Jistá omezení čekají hráče i na plošinách, kde je rovněž dost omezený pohyb - postavy na nich mohou pouze strafovat, čili přilnout k zídkám, uskakovat a tím se vyhýbat nepřátelské palbě.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Aktivní místa jsou rozmístěná také na stěnách a stropech, takže vás čeká střílení ve všech roztodivných polohách, ze kterých se vám s přehledem může zatočit hlava. Je to ďábelsky rychlé a společně s možností vyvolat drony, které zastávají druhou nejdůležitější roli hned po vašich parťácích (pokud však vaši spoluhráči nejsou telata), to působí až nadpřirozeným dojmem - něco jako sci-fi předělávka famfrpálu s Harry Potterem a jeho kouzelnou hůlkou v hlavní roli.

Vypadá to složitě a zpočátku to opravdu dost složité je. Člověk má v první chvíli chuť prostě do toho kopnout, vytrhat kabely a vyhodit tu hnusnou černou krabici z okna. Jenže, je tu pořád neopomenutelný aspekt soutěživosti, který v multiplayerových hrách motivuje hráče nejlépe. Hybrid navíc podněcuje i týmového ducha, což je zapříčiněno jednoduchým příběhem, v němž proti sobě stojí dvě tříčlenná družstva a snaží se o postupné ovládnutí planety Země.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Jaký si to uděláš, takový to budou mít i všichni ostatní

Mise, jakými jsou například: zabij sedm nepřátel sniperkou nebo sejmi pět protihráčů za použití granátu, si vybíráte sami podle svých schopností, přičemž toto rozhodnutí ovlivňuje i způsob boje vašeho týmu - když se například sejdete s parťáky, kteří si, stejně jako vy, vybrali za svůj úkol kosit protivníky ve vzduchu, může to být docela zajímavá podívaná, ze které soupeřům nebude moc do smíchu.

Je sice pravda, že přibližně do pátého stupně zlepšení vaší postavy budete spíše jen snadným cílem pro své nepřátele, pak se ale v mžiku něco změní. S přibývajícími zkušenostními body rostou i vaše schopnosti, ke kterým se postupně přidává i znalost jednotlivých levelů a zbraní i dronů. V rámci procesu adaptace na nezvyklá pravidla hry navíc splynete s povolenými pohyby a nakonec pro sebe naleznete tu správnou kombinaci všech aspektů, čímž se stanete platnými členy vaší úderné jednotky.

zdroj: Archiv

Úspěšný lék na spavou nemoc

Najednou to prostě jde a s vědomím, že to nebylo úplně zadarmo, že je tenhle pocit opravdu zasloužený, se jednoduše můžete dostat do situace „ještě jedna hra a už opravdu půjdu spát“, díky čemuž se nakonec do peřin zavrtáte až nad ránem.

V ranních hodinách je však docela problém najít dost hráčů, kteří by se s vámi do lítého boje pustili. V tuhle dobu čekáte na připojení ke hře i několik dlouhých minut - dokonce i v případě, že se vyhnete zadávání jakýchkoliv specifických požadavků. V normálních hodinách není s nalezením spolu a protihráčů samozřejmě problém.

Přesto doufám, že recenze inspiruje pár dalších nadšenců, kteří doplní naše řady, zkrátí se díky tomu doba čekání a já si i nad ránem budu moci zahrát některý z oblíbených módů - Deathmatch nebo King of the Hill.

Hra samozřejmě nabízí o více možností – módů je celkem šest a jsou mezi nimi i méně profláknuté kousky, jako třeba Overlord, v němž za každého zastřeleného hráče dostanete bod navíc, zatímco když se necháte zastřelit, bod zase ztratíte. Na konci pak vyhrává tým, který má ve svých řadách hráče, jenž první dosáhl 21 bodů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Staré je zase nové

V Hybridu však ani klasické módy nejsou na konto originálního zpracování pohybu klasické a tudíž ohrané v pravém slova smyslu. Pro hru jako celek tedy platí, že si ji naplno vychutnáte, jen když máte dostatečně otevřenou hlavu a jste připraveni přijmout zcela odlišný způsob hraní multiplayerové hry. Hybrid proto určitě nebude vyhovovat každému, ale když hře věnujete dostatečné množství času, nutného k ovládnutí pohybového systému, s velkou pravděpodobností vás nakonec pohltí. A teď mě omluvte, jdu si zahrát ještě jednu hru.

Vývojář:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Výborná multiplayerová řežba, která dokazuje, že zásadní inovace může přijít i na tak frekventovaném poli, jakým je žánr multiplayerových akčních her.

Nejnovější články