Grand Theft Auto III - recenze
10/10
zdroj: tisková zpráva

Grand Theft Auto III - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

29. 5. 2002 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Na PC doputoval třetí díl geniální série Grand Theft Auto, která simuluje život kriminálníka se vším všudy a nabízí absolutní svobodu pohybu. Proč a jak GTA3 útočí na stejný titul jako vloni na PS2 - hru roku?

Autor: Frix
Publikováno: 29.května 2002


Obrázek zdroj: tisková zpráva Nevím, jak vy, ale já mám čas od času pocit, že se na mě herní vývojáři spikli. V tento měsíc si však onen pocit bude moci užít téměř každý PC hráč, a nezastaví se to zdaleka u jednoho měsíce. Že stále nevíte o čem mluvím? Představte si, že k vám přijde zloděj času a bez okolků vám začne z každého dne ukrajovat vrchovatou dávku, kterou s chutí spořádá a jde si pro další, přičemž je mu jedno, jestli máte na práci něco jiného a čas vám bude chybět. Tušíte správně. Nemluvím o ničem jiném, než o Grand Theft Auto III, pokračování doslova a do písmene kultovní série, jejíž třetí díl si nyní mohou okusit i majitelé počítačů, nikoliv pouze Playstation 2. Nedivte se, že začínám takhle podivně, ale jinak to v tomto případě nejde - nedovedete si představit, jak je pro mě těžké tuhle recenzi psát. Ne proto, že se mi do ní nechce, ale především proto, že teď nemůžu hrát...

 Oživení klasiky
Budu myslím úspěšný s pochybností, když řeknu, že existuje jen málo lidí, kteří nehráli alespoň jeden z dílů Grand Theft Auto neboli GTA, hry od lidí z Rockstar Games, která z jejich šéfa Sama Housera udělala jednu z osob v úzkém kruhu absolutních herních celebrit, kam se řadí John Carmack, Warren Spector a podobní geniální tvůrci. Vzpomínáte? Bezmála roztomilá 2D hra viděná z ptačí perspektivy, která se ale po právu stala jedním z nejkontroverznějších titulů v historii počítačových her. Málokde jinde se totiž mohl člověk vykašlat na plnění misí a s tím spojený lineární postup hrou, a jednoduše se vyžívat v nekonečném vraždění lidí a demolici aut. Kdo z vás v GTA nikdy nezkusil, kolik aut postavených u sebe exploduje po zásahu raketometem?

Popis třetího dílu hry bude dlouhý a členitý, a tak jedno upozornění na začátek neuškodí - GTA se skoro nezměnilo. Ale je lepší, větší, delší, zábavnější a hlavně mnohem reálnější a uvěřitelnější. Kdo se čertil u prvního GTA, že kdejaký psychopat po zahrání začne přejíždět mateřské školky a radostně řvát "Gouranga!!" i v reálu, bude si nyní muset sehnat větší množství prášků na uklidnění. GTA3 je velmi uvěřitelný výklad toho, jak to chodí v podsvětí a že peníze a respekt se zdaleka nemusí vydělávat jen poctivou prací (jako je psaní recenzí, že ;) Pokud se nebojíte vstoupit do světa, který je více než cokoliv jiného agresivní a nelítostný, račte dál, tahle hra za to totiž stojí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Ukážeme vám, jak vypadá skutečná reality show - Liberty City Survivor! Z posluchačů vybereme dvacet šťastných a vyšleme je do Liberty City. Ale ne jen tak s holýma rukama! Dostanou kulomety, raketomet a plamenomet a jde se každý proti každému, neplatí žádná pravidla! Žádné remízy, žádné prosby o milost, ten jediný kdo přežije, vyhrál!

Zvětšit zdroj: tisková zpráva  Zrada přítelkyně
První změnu ale zaregistrujete hned na začátku - GTA3 má příběh, resp. ho má docela solidně propracovaný, doprovázený řadou in-game animací a hned na začátku by vám mělo oči vytřít skvělé intro. Je večer, před Liberty City Bank prosviští sporťák a zastaví před zadním východem. Hlavní hrdina vybíhá jenom chviličku po svojí přítelkyni a dalším komplicovi. Všechno se zdá být v pohodě, ostraha nemá šanci a lup se zdařil. Když ale zahne za roh, kouká se přímo do hlavní dvou pistolí. Jeho přítelkyně? "Sorry slaďouši, ale já jsem ambiciózní holka, ty jsi jenom malá ryba..." Už jenom přes rudou mlhu vidí tu hnusnou svini (pokud se vám příčí občasné použití hovorovějších výrazů, omlouvám se, ale bez nich to dnes nepůjde), jak si v klidu kráčí k auta s kufříkem v ruce. V novinách se jen objeví titulek o naivním kriminálníkovi, který za lásku k nesprávné osobě a usvědčení z krádeže několika miliónů dolarů poputuje na 10 let do basy.

Ale není všem dnům konec a občas se člověk může nachomýtnout k něčemu velkému. Třeba když vás převáží v policejním obrněném voze přes Callahan Bridge vy máte to štěstí, že se s vámi veze i člověk od kolumbijské mafie. A kdo by nevyužil takhle skvělou příležitost utéct, policajti jsou dávno mrtví a nic nestojí v cestě tomu, abyste se svým kámošem 8-ballem mohli rozjet kšefty nanovo a mimochodem se i pomstít za to, co vám udělali. Snad jenom zničený Callahan Bridge - Kolumbijci před odjezdem za sebou vyhodili nějaký ten dynamit a než se most opraví, nějakou chvíli to bude trvat... A tady to začíná. 8-ball nemá po zacházení s vězni ruce úplně v pohodě, ale ví o fajn úkrytu ve čtvrti červených luceren, takže hurá za volant a cihlu na plyn, Liberty City a všechny peníze, co z něho jdou vytřískat, čekají jen na vás.

 Jaký žánr vlastně GTA III je?
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tato otázka je rozhodně na místě, ale nejde to nijak přesněji specifikovat. Dalo by se říci, že to je simulátor života v docela slušném velkoměstě z pohledu kriminálníka. GTA3 totiž není hra, která by vás na něco vázala. Liberty City nemá svoje jméno jen tak z legrace, když si totiž odmyslíme nějaké ti přírodní bariéry, můžete si v něm dělat, co se vám zlíbí. Jestliže se těšíte na to, jak svojí ex-přítelkyni pošlete na návštěvu do mozku nějaké to olovo, můžete se věnovat hlavně misím a se zbytkem se zabývat, jenom když se zrovna nedaří něco splnit, nebo když potřebujete nutně zbraň a nemůžete najít AmmoNation (nepřeklepl jsem se - vysvětlení hledejte dále).

Když se vám do misí nechce, pusťte se do čehokoliv, co vás napadne - líbí se vám taxík toho Araba odvedle? Na chvilku si ho půjčíte a když se vám bude dařit vozit zákazníky rychle na místo určení, peněženku určitě nenechají zavřenou. A když ano a dorazíte podle nich pozdě, není problém jim baseballovou pálko ujasnit, že to rychleji prostě nešlo. Nebo máte štěstí a najdete policejní stanici, kde si zrovna oficír dal dvacet a auto nechal zaparkované před budovou - fajn, nasedněte a když vás přestane bavit užívat si rychlosti policejního vozu, zapněte sirény a vydejte se honit a zabíjet zločince. Za každé tělo vám policejní výbor určitě připíše nějaké ty prémie a expresně je i vyplatí. A když už jsem se do toho vypisování alternativních misí tak zabral, proč je i nedokončit: v hasičském voze si lze užít spousty legrace při hašení požárů, které si můžete třeba i sami zakládat, nebo se vám třeba podaří ukořistit policejní člun (vybavený kulometem velmi pěkné ráže) a působit chaos a utrpení z vodní hladiny. A to jsem ani zdaleka nepopsal všechno.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Když jsme včera vysílali z rohu u obchoďáku, nějakej maník mě zastavil a povídá: "Miku, proč furt kecáš jenom ty ohraný klišé? To neumíš říct taky jednou něco originálního?" Hej, já tu nejsem od toho abych byl originální! Já jsem tady, abych hrál ty největší pecky, chlapi! To nejhustší 24 hodin, 7 dní v týdnu jenom tady na Head Radiu a našich 800 sesterských stanicích, JO!

 Vítejte ve virtuálním městě Liberty City
Zvětšit zdroj: tisková zpráva I když to tak bylo víceméně i v předchozích dílech, teprve teď si to v 3D pohledu konečně uvědomíte - město skutečně žije. Každých 24 hodin poctivě proběhne kolem vašich vražedných očí (resp. 24 minut, čas je pochopitelně urychlen), budete si moci užívat krásných východů slunce třeba na zastávce vlaku v Portlandu, nebo vás naopak chytne ve dvě ráno hustá mlha, takže jste v pytli a musíte počkat, než se počasí umoudří. Jindy zase začne hustě pršet, což má za následek ztíženou jízdu autem a větší cukání hry :) Ale nemůžeme se zastavit u počasí - při několika prvních zjištěních, co se ve městě děje, jsem prostě jen koukal s otevřenou pusou.

Stařenky chodí po ulici a nadávají na způsoby mládeže, za což čas od času dostanou přes ústa, ráno jsou v centru zácpy, protože se každý hrne do práce, mafie se mezi sebou vytrvale vraždí, i když se zrovna neúčastníte. Sanitky jezdí ke zraněným, policajti honí zločince, hasiči se čas od času objeví u nějakého většího požáru... Věřte mi, že je neuvěřitelné si prostě jít po virtuální ulici a najednou kolem vás zčistajasna proběhne jeden ze členů čínských triád následovaný italským mafiánem v černém, který po něm střílí pistolí. A lidi na to zcela přirozeně reagují - křičí, utíkají, když začíná jít do tuhého, klidně přijede i policie a situaci zpacifikuje.

 Příjemná návštěva čtvrti červených luceren
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ještě než se na chvíli odpoutám od popisu města a koloběhu života a smrti v něm, zmíním ještě jednu vychytávku, která mě naprosto dostala a kvůli níž je GTA3 v některých zemích buď zakázané nebo bezmála prodávané jenom lidem se zbrojním průkazem - pokud jste na tom se zdravím špatně, máte v zásadě dvě možnosti, jak to napravit. Buď tradiční, totiž hledání balíčků se zdravím po městě, což je ale dost na dlouhé lokte a spíš se vám nepovede se tímto způsobem uzdravit. Nebo přichází na scénu ďábelské myšlení autorů a druhá možnost - především v nočních hodinách (přes den jenom ve čtvrti červených luceren) se po městě prochází velké množství lehkých dívek, které, jak jsem s obrovským překvapením a dost náhodou zjistil, můžete do auta naložit. Hádáte ovšem správně, že tím to nekončí. Pokud si najdete klidné místečko s menší koncentrací lidí a zastavíte, auto se začne groteskně kinklat ze strany na stranu, stále rychleji a vám bude přibývat zdraví (health pointy) po celou dobu... řekněme procesu :)

Pokud je i tohle na vás silné kafe, dál radši nečtěte - nejenže autoři mysleli na to, že prostitutka svoji práci nedělá zadarmo, ale neopomněli ani to, že vaším úkolem ve hře je peníze především nahrabávat, nikoliv je vydávat. Není tedy problém vystoupit z auta a slečně vysvětlit za použití některé ze zbraní, že se vám její povolání ani trochu nelíbí a vzhledem k tomu, že věříte na převtělování, ji dáte druhou šanci. A abych nezapomněl - vedle kaluže krve najdete i před chvílí vynaložené peníze. GTA3 holt není úplně společensky korektní záležitost.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Denní chleba mafiána
Pro lidi, kterým se z principu líbí hry lineární a chtějí se hlavně dozvědět konec, mají připravené mise a musím říct, že se autoři v tomto směru vytáhli tak vysoko, jak to jen jde. V průběhu hry budete plnit úkoly pro řadu mafiánských bossů, především pro Italy, z jejichž integrace do americké společnosti si hra mj. dělá také legraci. Každá z příběhových misí je uvozená kratší animací v herním enginu, které jsou skvěle provedené a třeba zpracování mimiky by jen stěží hledalo v současných hrách konkurenta. Úkoly zahrnují především přejezdy z A do B, ale vždy je to o něčem úplně jiném. Často budete muset vůz Zvětšit zdroj: tisková zpráva v průběhu plnění opustit, ať už je to kvůli sebrání kufříku s obsahem většího množství zelených papírků nebo kvůli likvidaci určené osoby nebo vozidla.

Záběr misí je hodně velký a když už se nějaký motiv opakuje, vždy je to po dlouhé době a s úplně odlišnou zápletkou. Budete vybírat nezaplacené výpalné, převážet celou mafiánskou rodinu, zatímco se vás 5 náklaďáků od triád snaží rozsekat na kousky, eliminovat nepohodlné osoby, převážet důležitá auta, ničit obrněné vozidlo, setřásat půlku policejního sboru... Ani se nepokouším všechno vyjmenovat, protože je to stěží možné.

 Tři části města
Kromě příběhových misí se vám totiž čas od času povede ukořistit něco speciálního, třeba zvednete zvonící telefon a člověk na druhé straně linky má pro vás práci, nebo vám na pager přijde zpráva, že někde něco je potřeba udělat. Možností, jak se dostat k nějaké práci, je velká spousta a misí je ve hře přes stovku. Jejich plnění vám zabere dost a dost hodin čistého času, některé jsou totiž jak se patří tuhé. Kromě toho, že vám plnění misí Zvětšit zdroj: tisková zpráva otevře cestu k dokončení hry, bez nich se také nedostanete do dalších částí města, v GTA 3 jsou totiž právě tři.

Začínáme na Portlandu, který je vlastně industriální částí Liberty City a hráči v něm stráví nejvíce času. Po určitém počtu misí se otevře další část, Staunton Island. Tam se dostanete buď po nově opraveném Callahan Bridge nebo dokonce metrem, které najdete ve hře taky. Poslední část se jmenuje Shoreside Vale a jedná se o předměstí, kde najdete mj. letiště. Ano jsou tam letadla. A ano, s jedním z nich můžete i létat (pokud se tedy odlepíte od země).

Pogo The Monkey - nová herní postavička pro celou rodinu. Má chlupy, ocas a pružinu místo nohou! Musíte se dostat z vědecké laboratoře, zabít vědce a stát se prezidentem Spojených Států! Pogo naučí vaše děti, jak zabíjet a vyhrávat.

 Černý humor
Co staví hru ještě dál, než si dovedete před zahráním představit, je celková koncepce města a herního zážitku, jeho nezaměnitelný a perfektně doladěný styl a uvěřitelnost. Kromě toho, že je celé město výborně architektonicky zpracované, jde hlavně o velmi černý humor ve hře na různých místech obsažený a skvělé zpracování hlasů všech postav ve hře. Tvůrci si najali na dabing skutečné profesionály jako Joe Pantoliana, kterého si český divák může pamatovat třeba z role Teddyho ve vysoce ceněném Mementu. Americký slang je dohnán na maximální možnou úroveň a jsem rád, že jsou obsažené titulky, protože některým obratům porozumí asi jen rodilý Američan, a to možná pouze z harlemského ghetta.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Jaké rádio naladíte?
Není zvykem probírat zvukovou stránku v recenzi brzo, ale v případě GTA3 to jinak nejde - to, co totiž autoři vymysleli a následně i zrealizovali, si zaslouží dlouhý potlesk. Hudba je totiž zpracovaná pomocí rádií, mezi kterými můžete během hry, když zrovna sedíte v autě, libovolně přepínat a vybírat podle libosti. A jak se stanice jmenují? Lips 106 (hraje pop), Head Radio (rovněž pop), Game Radio (hip hop), K-Jah (reggae s krásně zhuleným moderátorem), MSX (D&B), Rise FM (trance a techno), Flashback (slovy moderátorky: 70's, 80's and 90's), Double Clef (klasická hudba, při misích za italskou mafii hraje italská opera :) a speciální Zvětšit zdroj: tisková zpráva Chatterbox, které v plném lesku ukazuje hodně odvázaný smysl autorů pro humor. Na Chatterboxu se totiž přibližně hodinu v kuse jen a jen kecá o šílených blbostech typu "právě vyvinuli novou technologii otevírání dveří" atp.

Všechny stanice jsou vlastně zhruba půlhodinové smyčky, ale můžu vám zaručit, že se hned tak neoposlouchají. A kdyby náhodou ano, není problém si rádio buď vypnout a nebo si můžete nechat přehrávat vlastní MP3. Smekám před Rockstar Games, kterým jako jedněm z prvních došlo, že to je asi jediný stoprocentně úspěšný způsob, jak se hudbou zavděčit každému hráči. Rádia ale nehrají jen muziku, odvazují se v nich i značně extravagantní moderátoři a ty prapodivné hlášky v kurzívě, které se čas od času objevují mezi odstavci této recenze, nejsou nic jiného, než hlody právě z rádií, ať už z běžného vysílání nebo z reklamních spotů.

Dalších 10 minut ničím nerušené hudby - zaručeno! Samozřejmě pokud nepočítáme 9 minut zpráv od našich sponzorů. Ta nejlepší muzika a reklamy na LIPS 106.

• Široká nabídka vozidel
Vozů je ve hře 45 typů, každý ale najdeme hned v několika typech, takže se konečné číslo vyšplhalo na zatraceně vysokých 81. A věřte mi, že si na variabilitu stěžovat nebudete. Pokud preferujete solidní rychlost i dobrou ovladatelnost, vždycky oceníte taxík. Když si hodně věříte a nebojíte se smrti v hořícím vraku, můžete sebrat jeden ze sporťáků jako Banshee a ukázat všem, že rychlost pod 300 km/h prostě není pro slušného člověka přípustná. Stačí ale malé drcnutí např. o blbého chodce přecházejícího mimo přechod a můžete se loučit s vozem a někdy i se životem. Auta naštěstí chvíli před explozí začnou hořet a dají vám tak jasně najevo, že jim s vámi bylo dobře, ale že se za pár vteřin chystají odejít do velkého vesmírného vrakoviště. Pokud se vám povede přistát na střeše (a děje se to až překvapivě lehce), ani nemyslete na záchranu a rychle utečte, autu s kolem o 180° špatným směrem totiž není pomoci.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Autoři mysleli i na vaše kaskadérské choutky a po městě jsou různě po dvorcích atd. rozeseté malé rampy a nájezdy, ze kterých se vám s trochou štěstí povede udělat tzv. Insane Stunt, neboli zatraceně dlouhý skok, za který dostanete kromě pochvaly i nějaké ty penízky. A pokud se vám třeba za letu podaří sejmout určité množství lidí nebo s autem dělat otočky na všechny možné strany, bonus narůstá do závratné výše.

V GTA3 je zcela ojediněle skvělý fyzikální model automobilů. Každičké poškození je na něm zatraceně dobře vidět a projeví se přesně tak, jak byste to očekávali - když v plné rychlosti narazíte do baráku, kryt motoru může krásně vyletět i několik metrů do vzduchu a potom třeba přistát na střeše. Když do vozu nastupujete z nějakého důvodu narychlo a nestihnete za sebou zavřít dveře, za jízdy se otevírají a zavírají podle toho, jak přidáváte plyn, a pokud s nimi o něco zavadíte nebo hodně rychle akcelerujete, prostě se urvou. Jestliže byste rádi věděli, jak vypadá auto kompletně bez kapoty, můžete to zjistit u GTA3 - destrukce totiž nezná meze a když si dáte záležet, můžete na svém nebo i na cizím voze postupně "odstraňovat" jednotlivé kusy, až zbyde jen ocelová kostra s kolečky.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

• Zbraně použitelné i za jízdy
Co by byl pořádný zločinec bez zásoby zbraní, že. A v GTA3 je jich pěkná úrodička, která začíná pěstmi, které můžu doporučit na dobíjení stařenek, jinak jsou poměrně k ničemu. Vzápětí totiž dostanete do rukou baseballku, která bez náznaku pochybnosti dokazuje, proč je její popularita tak věhlasná i mimo baseballová hřiště. Stačí dvě přesné rány a oběť se klátí k zemi mrtvá, pokud vás ale předtím stihla nějak speciálně naštvat, nic vám nebrání ji i po smrti pálkou dále opracovávat. První střelnou zbraní, co se vám dostane do ruky, je pistole, dobrá na vyvolávání chaosu v davu. Pro ty, co to myslí se střelbou vážně, je ale až další na řadě, totiž brokovnice. S tou se dá na blízko bez problému zabít i tři osoby, na druhou stranu pokud si je necháte jít k tělu, musíte počítat s dlouhým nabíjením a trochu riskovat.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nesmí chybět uzi, kterou můžete dokonce využít i na drive-by shooting, neboli střelbu za jízdy, díky čemuž s velkou dávkou šikovnosti můžete některé nebezpečné mise splnit bez větších problémů. Zvládnout ale zároveň řídit i střílet je jen pro vytvrdlíky, kterým nevadí se tuto techniku chvíli učit. Dále tu máme Kalacha, M4A1, plamenomet, bazuku a granáty. S tím souvisí další dávka specialit - základní zbraně jako pistole a uzi můžete zakoupit v AmmoNation, což je takový obchůdek naproti metru, velmi těžce se hledá.

• Jak si zvýšit reputaci v podsvětí?
Pokud ale chcete něco silnějšího, buď máte štěstí a naleznete nějaký z volně se povalujících exemplářů na dobře schovaných místech, nebo se budete věnovat sbírání 'balíčků'. Těch je po městě přesně 100 a vždy, když jich nasbíráte určité množství, začne se vám po loadu u vašeho domu objevovat lepší zbraň. Ze začátku je to jen baseballka, poté přijde pistole, uzi... až k bazuce. Zajímavé je, že například po naházení většího množství granátů na jedno místo tam začne hořet, přijedou hasiči a vám naroste váš zločinecký stupeň, jakýsi metr toho, jak vás gangy respektují a nakolik se vás bojí policie. Samozřejmě to je pouze jeden z mnoha možností, jak si reputaci zvýšit, především se toho dá dosáhnout úspěšným plněním misí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nepřipravím vás ani o popis policie - její zájem o vás je zobrazen pomocí šesti policejních odznaků, čím víc, tím hůř pro vás. Pokud máte jen jeden, a to mě velmi potěšilo, můžete před policií chvíli utíkat a za chvíli si vás přestane všímat. Dál už jde do tuhého, za chvíli se na scéně objeví SWAT, poté helikoptéry a nakonec i FBI. Jak se posouváte na stupnici zájmu policie o vaši osobu, čas od času dokonce v rádiovém vysílání problikne zpráva o vaší momentální pozici a varování pro občany, že jste ozbrojený a nebezpečný :)

• Kamery a replay
Při přechodu do 3D se samozřejmě uplatnily i nové kamery. Pokud jste na nohou, můžete si přepnout pouze mezi klasickým pohledem z ptačí perspektivy a pohledem třetí osoby, která postavu přesně sleduje a působí velmi dobře. Při nasednutí do auta se kamerové portfolio ještě zvětší, můžete si vybrat mezi dvěma pohledy třetí osoby, dívat se přímo z vozu, dále opět ptačí perspektiva a nakonec tzv. cinematic view, neboli kamera zavěšená těsně vedle jednoho z kol. To působí sice pěkně, ale řídit se s tím prakticky nedá. Ze začátku jsem hodně hrál z klasického pohledu, ale postupem času jsem si zvykl na plné 3D a nemohu si ho vynachválit. Dává vám mnohem větší přehled, mj. díky tomu že se můžete pouze podívat dozadu ale pokračovat v běhu, takový elegantní způsob zjištění, kolik lidí vám jde zrovna po krku.

Kromě ovládání přizpůsobenému pro potřeby PC přibyla oproti Playstation 2 verzi GTA3 i možnost ukládat si posledních třicet sekund replay, o které se následně můžete podělit s kamarády nebo si prostě jen vytvořit sbírku nejlepších momentů vaší kariéry kriminálníka.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

• Vysoké hardwarové nároky
Grafická stránka hry vypadá dost dobře i když nepřihlížíme k tomu, že jedná o port z PS2. Město je vymodelované pěkně a modely aut vypadají prostě perfektně, a to v jakémkoliv stádiu demolice. Snad jen postavy vám někdy budou připadat moc hranaté, ale pokud by měly být detailnější, hra by snad ani nešla spustit. Tady totiž přichází první z mála chyb GTA3 - má zcela šílené hardwarové nároky. Testoval jsem hru na sestavě s AMD Athlon XP 1700+, 256 MB DDR RAM, GF3 Ti200 a když jsem ji poprvé spustil, nemohl jsem věřit vlastním očím, protože cca 5 fps jsem opravdu nečekal. Poté, co jsem si s nastavením trochu vyhrál (viz novinka) se hra již dá skousnout na 1024x768x16 se zapnutým vykreslováním okolí přibližně na 4/5, přesto se jedná o evidentní programátorskou chybu, protože až tak náročnou grafiku GTA3 prostě nemá. Ale podle dosavadních zkušeností (viz tato diskuse) se hra chová každému o něco jinak, i když počet lidí s plynulou grafikou je minimální.

Dalším nedodělkem je absence multiplayeru, který byl sice slibován, ale pravděpodobně kvůli rychlému naplnění hladových mas nakonec ve hře není. Je to škoda, protože by bylo jistě zábavné si třeba zorganizovat závod o nejlepší Insane Stunt a podobně, ale singleplayerová část je natolik výborná, že jde absenci hry více hráčů přejít.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pevně doufám, že se mi vás povedlo o kvalitách GTA3 přesvědčit a nic podstatného jsem neopomněl. GTA3 je naprosto úžasný kus práce, který ukazuje, jak by měla vypadat zábava ve své nejčistší formě. Dosažením absolutní volnosti konání nám Rockstar přichystal opus, který si i po dohrání můžete vychutnávat dál, protože přijít na všechny drobné fígle a detaily je takřka nemožné. Pokud máte alespoň trochu nadprůměrnou sestavu, na nic nečekejte a GTA3 si pořiďte. A pokud ji nemáte, na nic nečekejte a pořiďte si ji. Další postup už znáte.

Stáhněte si: Oficiální trailer (5 MB), Trailer (4 MB), Tři videa (11-13 MB, všechny jsou z původní verze hry pro PlayStation 2), Screenshoty, Cheaty

 
Frix
připravil: jd




 
 
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Neskutečně detailní hra se svobodou pohybu, která vás dovede zabavit na 100+1 způsob. Jeden z velmi horkých aspirantů na titul PC hry roku 2002.

Nejnovější články