FIFA Street 3 - recenze
6/10
zdroj: tisková zpráva

FIFA Street 3 - recenze

15. 2. 2008 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Trochu jiný počet hráčů na každé straně, trochu jiná pravidla. Arkádového pouličního fotbálku se účastní karikatury těch nejzářivějších hvězd. Chce se někdo nechat vyškolit od Ronaldinha?

Autor: Marek Beniač
Publikováno: 15.února 2008
Verze: PS3/review/anglická
Doba recenzování: pár dnů


Obrázek zdroj: tisková zpráva Electronic Arts už nás nějaký ten pátek berou pravidelně na fotbal. Díky nim prakticky nemůžeme nic zásadního minout, ať už jde o klubovou scénu nebo velké turnaje. Mistrovství světa, EURO, milionová Liga mistrů... tam všude máme rezervována exkluzivní místa, s parádním výhledem na hrací plochu. Fotbal to ale nejsou jen perfektně střižené trávníky a mohutné ochozy moderních stadionů. Fotbal lze přece provozovat naprosto všude, stačí jen menší plácek, trocha improvizace při vytyčení hrací plochy, umístění branek... a voila, můžeme si zahrát. Třeba jen čtyři na čtyři - chce se někdo přidat?

 FIFA pouliční
FIFA Street, toho jména třetí, pochopitelně reprezentuje posledně jmenovanou variantu kopané, tedy tu pouliční a málem undergroundovou. Zapomeňte na pravidla, na auty (hraje se ode zdi k plotu) na ofsajdy… a zapomeňte i na rozhodčího. Kdo první nasází pět gólů, vyhrál… kapříci tady nic nesvedou. Toliko alespoň stručný nástin pro nově příchozí, jelikož aktuální třetí pokračování série vtrhává na next-gen stroje (Xbox360 a PS3) poprvé a leckdo možná neměl možnost okusit první dva konzolové díly.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Kromě lepšího technického zpracování se toho ale vlastně příliš nezměnilo, co taky vymýšlet a vylepšovat na nejoblíbenější kolektivní hře této planety, viďte pane Čapku? Poopravím snad jen úvodní odstavec s tím, že letos je to kopaná 4 na 4 plus brankáři, ti však do hry nezasahují a hledí si pouze svatyně. Valnou většinu času ani nejsou vidět, alebrž hra je soustředěna převážně ve středu pole, můžeme-li tak nazývat parkoviště za obchodem či plácek vedle mostu. Vzhledem k omezené velikosti „hrací plochy“ tkví vše podle očekávání především v soubojích jeden na jednoho, v rychlých přihrávkách do slibných pozic… zkrátka ve vyšachování soupeře a střele do odkryté branky.

 FIFA globální
Electronic Arts pochopitelně vládnou oficiální licencí FIFA, zdánlivě anonymní čutaná pod pouliční lampou tak při bližším pohledu jasně a hvězdně září. Oficiální materiály slibují více jak 250 nejlepších světových hráčů (samé známé firmy) shromážděných do 18 mezinárodních, skoro reprezentačních týmů. Hráč přitom není příliš omezován a vyvolenou pětici, jež vyšle ehmm na trávník, si může přizpůsobit k obrazu svému. Nesedí vám na soupisce Baroš? Nevěříte snad umu Honzy Kollera? Dobrá, zkuste se podívat, koho EA Sports nechali v českém týmu sedět na lavičce.

Našinec bude se selekcí týmů možná spokojen, přesto objektivně vzato nelze příliš jásat. Sotva dvacítka světových mužstev jednak není kdovíjaké terno a potom, jejich výběr byl podřízen spíše komerčním zájmům, než fotbalové kvalitě. S přihlédnutím k žebříčkům FIFA možná leckoho zarazí absence Argentiny, či účast Kamerunu namísto Ghany. Asii zde reprezentuje Čína (Japonsko nedorazilo) a překvapí též skvadry Austrálie a Nového Zélandu. Ačkoliv se producent hry v jednom z rozhovorů dušoval, že sehnat licence a dojednat smlouvy je těžké, osmnáctka není zrovna závratné číslo, i s přihlédnutím k dvouletému vývoji FIFA Street 3.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Malou náplastí budiž hrstka dalších mančaftů, vedených jako Street Teams. Hráč se k nim dostane až posléze, na základě předvedených výkonů, inu vesměs jde o speciální a bonusová seskupení. Údaje z pasů a národní vlajka tu ustupují fyziognomii či historii, když narazíte na mužstva čahounů, hromotluků nebo prcků. Stejně tak se mohou utkat také veteráni proti vycházejícím hvězdám, případně Evropa proti světu.

Globální charakter hry podtrhují též lokace, v nichž se hraje. Střecha asijského mrakodrapu a heliport na ropné plošině se zdají poněkud extravagantní, ani přístav s překladištěm kontejnerů nepůsobí zrovna tradičním fotbalovým dojmem. Designéry EA mimochodem asi hodně okouzlila Praha, jeden z herních plácků byl totiž situován hned vedle Karlova mostu (viz obrázek níže).

 FIFA pro hračičky
O soubojích jeden na jednoho a účasti těch nejzářivějších hvězd již byla řeč, dovedete si proto jistě představit, jak asi ve FIFA Street 3 vypadá zápas. Jedna klička, druhá klička, jesličky… zaseknutí balónu a následně třeba načechraná přihrávka na prsa spoluhráče, který samozřejmě předvede něco podobného. Být kolem kamery a filmový štáb, zdálo by se, že Adidas či Nike chystají novou reklamní kampaň. Netuším, zda někdo ze čtenářů disponuje stejnou technikou jako Ronaldinho, nicméně díky analogovým páčkám na gamepadu a příjemně zvládnutému ovládání, se lze jeho umu ve chvilce přiblížit.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Levý analog zajišťuje opět pohyb po hřišti, pravý pak obstarává práci nohou, přičemž kouzla jenž zvládají zdejší borci vytvořit málem připomínají skill-stick z nového NHL. Kdo by snad chtěl hrát bez parádiček a fintiček může, daleko se ovšem nedostane, jelikož za extra skvělé kousky inkasuje tým bonusové bodíky, respektive naplňuje zásobník gamebreakeru, bez kterého se často neobejdete. Po jeho aktivaci se lehce promění vzhled hry (filtr obrazu, zářící míč, barevně vypíchnuté trajektorie…) a především je zpřístupněna ještě pestřejší a neuvěřitelnější paleta triků. Také střely jsou přesnější a hlavně rychlejší… není divu, že během několika vteřin takového běsnění lze zcela otočit vývoj utkání.

Pouliční fotbálek však neztrácí na arkádovosti ani při relativně běžném režimu, bez gamebreakeru. Nebýt filmečků a trailerů takříkajíc z natáčení, málokdo by asi věřil, co vše se dá v reálném čase s míčem dokázat. Většina pohybů je přesto výsledkem čistého motion-capture, bez pomoci speciálních efektů. Dokonce i velmi drsné střely z voleje, nůžky a další akrobatické prvky jsou povětšinou reálné, byť na zdejším tvrdém povrchu (asfalt, beton, kámen…) by do nich šel jen blázen. Při zápasech jsou hojně využívány také mantinely, tu k ošálení soupeře, jindy k vtipné narážečce nebo nečekanému přenesení hry. Dokonce po nich lze i běhat a neobvyklá nejsou ani salta.

 FIFA různorodá
Nabídka herních módů není příliš pestrá, na druhou stranu nechybí nic zásadního. Play Now, Head to Head, Online Multiplayer… dokonce tu je i trénink. Zajímavě se jeví také Playground Pick, ve kterém si hráči vybírají borce do týmu z jedné skupinky fotbalistů, hodně soutěživý je též režim FIFA Street Challenge, suplující jakousi kariéru. V připravených výzvách je nutno plnit zadané úkoly, lépe řečeno dosáhnout v zápase kýžené mety dříve než soupeř, načež obdržíte již zmíněné speciální pouliční partičky, jakožto i poháry a trofeje do sbírky.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Přestože počítač dokáže být důstojným protivníkem a z volby obtížnosti si vybere snad každý, není nad hru s živým hráčem po vašem boku, případně s někým na síti. Slíbený je dokonce online žebříček národů, na němž budou EA vyhodnocovat průběžné výsledky a zobrazovat počty výher a proher toho kterého národa. Jak víme kupříkladu z Trackmanie Nations, státní vlajka bývá velmi motivující.

Něco málo ještě k pravidlům. Často slýchaná věta v duchu „fotbal se nehraje na rohy, ale na góly“ zde tak docela neplatí, záleží totiž v jakém typu zápasu se zrovna nacházíte. FIFA Street 3 umí klasická utkání omezená časem (kdo nastřílí víc branek, vyhrál) jakož i jejich variace (kdo dá první tři góly, vyhrál). Občas se ovšem hraje i na rozdílové skóre (vyhraj o tři branky) případně se počítají jen góly dosažené střelou z voleje či hlavou. Je to celkem pestré, zvlášť když započtete ještě gamebreakery – známe jak zápasy bez nich (relativně normální kopaná) tak i výhradně s nimi (gravitace a fyzika má dovolenou).

 FIFA s připomínkami
Pokud jste snad nabyli dojmu, že EA zvládli vytvořit naprosto bezproblémový arkádový fotbálek, je na čase zbystřit. Otazníků a připomínek nemám vůbec málo, přičemž se nejednou týkají záležitostí, jenž k všeobecné spokojenosti řešily předchozí dva díly série. Hned zpočátku mne zarazila například kamera, pouhé dva pohledy nedávají zrovna moc na výběr. Nějaká manuální korekce by se jistě hodila, s přimhouření oka se však dá zvyknout na bližší i vzdálenější boční záběr hřiště.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Dobrá - okamžiků, kdy jsou všichni aktéři hry naráz ve výřezu, přesto není mnoho a já častokrát musel přihrávat „mimo obrazovku“ naslepo s přáním, že tam někde bude můj spoluhráč. Poněkud tristní, při čtyřech hráčích, že? Pomohl by samozřejmě radar nebo šipky ukazující ke kolegům „co jsou mimo“, jak je známe z FIFA Street 2.

Pamětníky druhého dílu pravděpodobně udiví též absence editoru hráčů, popřípadě freestyle soutěží. Na triky s míčem v rytmu hudby se letos prostě nedostalo a hračičkové spolu s estéty budou muset oželet i tvorbu svého virtuálního já. Vzezření hráče, barva kůže, tetování, oblečení, nezbytné módní doplňky… to vše někdo smetl do koše. Nevytvoříte si ani své vlastní hřiště, s nezaměnitelným vzhledem, zbarvením a atypickými konstrukcemi branek. Kdepak, FIFA Street 3 zůstává striktně unifikovaná, tentokrát musíte vzít za vděk tím, co vytvořili autoři.

 FIFA kreslená
Velkou proměnou prošla grafika, nechme prozatím stranou populární výraz next-gen a zaměřme se na styl. Zdálo by se, že komiks a karikatury jsou v současnosti „in“ (při pohledu na tituly jako Team Fortress 2 a Battlefield Heroes) nezapomínejme ale ani na postarší Sensible Soccer 2006. Třetí FIFA Street se taktéž vydala cestou karikatur, když všechny hvězdné hráče prohnala originální transformací. Pravda, někdo je tak trochu karikatura sám o sobě (vytáhlý Peter Crouch, vyzubený Ronaldinho) na ostatní možná získáte zcela nový, dosud nepoznaný pohled. Podle mého názoru se to povedlo a některé borce je opravdu radost sledovat, jedno oko nezůstane suché.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky v naší galerii

Chválit perfektní animace je předpokládám zbytečné, jestli mají něco EA v malíku, je to téměř bezchybný motion-capturing. Za ta léta bylo nasbíráno už pěkné množství dat (svého času byl v mo-cap mundůru navlečen i Kuka nebo Rosický) letošní záznamy pro pouliční fotbálek však pocházejí převážně z Barcelony, kde se nahrávala FIFA08. Trochu na rozpacích jsem ale z celkového grafického vyznění hry, každý nechť ho sám posoudí z gameplay videa níže (nikoli z vyumělkovaných oficiálních obrázků okolo textu)n. Detailnost modelů, scény, kvalita textur při skutečném hraní… vše jakoby zůstalo někde na půli cesty mezi PS2 a PS3. Chybí i nějaké to oživení, v okolí hřišť se prakticky nic neděje, žádní náhodní diváci, žádná holčina na kolečkových bruslích, ani kluk na kole projíždějící v pozadí… no možná příště.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva K ozvučení dodám už jen toliko, že soundtrack je jako již tradičně nabitý a k pouličnímu undergroundovému fotbálku padne jako ulitý. Člověk nemusí být ani fandou prezentovaných hudebních stylů a interpretů, některé skladby ale okamžitě zalezou pod kůži, nožka si možná začne i sama podupávat, hlava do rytmu pokyvovat… však to znáte, tohle je silná stránka snad všech titulů od Electronic Arts. Mimochodem atmosféru na hřišti doprovází kromě hudební složky i čilá komunikace hráčů, kteří na sebe pokřikují ve svém rodném jazyce. Místo českých slovíček však uslyšíte převážně jen smích a (patrně Rosického?) chichotání. Kluci to prostě mají na háku… a výsledky nikde.

zdroj: Archiv


Fifa Street 3 - Česká republika vs. Čína gameplay video

zdroj: Archiv


FIFA Street 3 trailer 2 - stažitelná verze (24 MB, HD)

Stáhněte si: Trailery, Demo z Xbox Live/PlayStation Network

Související články: Novinky, FIFA 08 recenze

Marek Beniač
autorovi je 27 let, dříve psal pro GamePort, pracuje v IT, nejraději má hry sportovní a závodní, případně akce všeho druhu, ostatní žánry ale též vyloženě nezavrhuje




 
 
Marek Beniač

Verdikt:

V jádru sympatický, hratelný, zábavný a hezky stylizovaný arkádový fotbálek. Problém je, že bavit se patrně nebudete příliš dlouho, už po chvíli je vše hodně repetitivní a hra upadá do stereotypu. Děláte triky, střílíte góly, děláte více triků, aktivujete gamebreaker… a střílíte více gólů. Velká sláva to není ani po stránce obsahové. Osobně bych FIFA Street 3 viděl mnohem raději jako bonus a položku v menu u FIFA 08, coby zpestření a zajímavou alternativu.

Nejnovější články