Fallout 3: Broken Steel - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Fallout 3: Broken Steel - recenze

11. 5. 2009 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Třetí přídavek byl tím zatím nejočekávanějším, protože se odehrává po závěru původní hry, kterou celou ovlivňuje i díky navýšení levelu postavy.

Autor: Agarwel Idiriz
Publikováno: 11.května 2009
První česká recenze této hry zdroj: tisková zpráva Verze: prodávaná/X360/anglická
Doba recenzování: pár dnů

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Neuplynulo ani pár týdnů a Bethesda servíruje po Operation Anchorage a The Pitt již třetí ze stažitelných přídavných balíčků pro Fallout 3. Broken Steel bylo zatím nejočekávanější rozšíření, protože slibovalo nejen nové questy, ale hlavně několik vylepšení, které ovlivní i celou původní hru.

 Zázračné zmrtvýchvstání
Příběh navazuje na konec Falloutu 3, odehrává se dva týdny po velkém finále a závěrečné animaci. Outro zůstalo nezměněno. To je výhoda pro nové hráče, kteří se nemusí bát, že by jim instalace přídavku odřízla kousek hry. Na druhou stranu, i když se scénárista snažil, jak mohl, návaznost závěru Fallouta 3 a úvodu Broken Steel maličko skřípe.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
vlastní fotky z xboxové verze na TV (=neokoukané scény oproti těm pár ofic.obrázkům)

Nové události jsou rozděleny do šesti questů. Tři hlavní pojednávají o zasazení finální rány Enklávě - poté, co nepříjemnou formou předvede, že má ještě pár es v rukávu. Tato trojce je zaměřena hlavně na akci a dala by se přirovnat k Operation Anchorage. Hráč navštíví dva nové exteriéry a dočká se opět pár zajímavých a unikátních momentů či možností, které původní hra nenabídla. Velmi nelineární stavba úrovní druhé poloviny datadisku umožňuje slušnou improvizaci při postupu. A zejména dva konce potěší.

SPOILER - NOVÉ HERNÍ MOŽNOSTI
Následující tabulka obsahuje seznam nejzajímavějších možností, které přídavek přináší. Zároveň je třeba zmínit a upozornit, že jde o ultimátní spoilery. Čtěte na vlastní nebezpečí:

- Další atmosférická mise po boku Liberty Prime. Plno nových hlášek, animacích šitých na míru prostředí a jeho ultimátní konec.
- Možnost získat na svou stranu Párače patřící Enklávě.
- Tesla Canon, kterým lze sestřelovat létající Vertibirdy.
- Možnost zbořit celou Citadelu.
- Závěrečná destrukce zpracovaná v měřítku výbuchu Megatonu.
- Možnost totálně namaxovat postavu.

Tři vedlejší úkoly nastíní potíže s distribucí čisté vody a jsou naopak klidnější, s možností vyhnout se valné části akce. Bohužel délka vedlejší questů není žádný zázrak. A ani jejich propracovanost a originalita zdaleka nedosahuje kvalit vedlejších questů původního Fallouta 3.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Novinky ve vývoji postavy
Broken Steel byl očekáván nejen pro nový příběh, ale i změny vlastností, které mnoha hráčům pily krev. Možnost pokračovat i po dohrání hlavní dějové linie je nejpříjemnější změnou. Na druhém místě je navýšení maximální levelu z 20 na 30, který déle motivuje k hraní a pěstování virtuální postavy.

Deset nových hráčských levelů přináší hromadu zcela nových perků, kterých je tolik, že je ani nemáte příležitost použít všechny během jedné hry. Jako nejzajímavější lze zmínit možnost získat nového psa, pokud váš Dogmeat zemře. Razantní navýšení všech sedmi vlastností. Postupné snižování úrovně ozáření. Imunita proti závislosti na alkoholu. Jednorázová instantní změna karmy. Nebo například možnost z každých deseti Nuka-Col,
namíchat Nuka-Colu Quantum.

Přidání nových unikátních předmětů, zbraní a zbroje již lze považovat za samozřejmost. Za zmínku snad ještě stojí drobné změny po celém světě způsobené závěrem původní hry. Od nových dialogů starých známých NPC až po úpravy některých lokací.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Nevhodné pro nováčky
Desatero nových levelů, možnost deseti nových perků, silnější zbraně - to zní na první poslech krásně. Na druhý pohled zavání přílišným zjednodušením hry. Proto potěší, že v nových questech obtížnost rapidně stoupla. Označil bych ji za nejtěžší část z celé hry. I když stále platí, že s dostatkem munice a léčiv ustřílíte cokoliv, tak v některých pasážích tečou náboje po stovkách a vpichy po stimpacích se nestíhají hojit. A to i na obyčejnou střední obtížnost.

Do zbytku Capital Wastelands bylo také přidáno několik nových silnější verzí škorpiónů a super mutantů. Jejich výskyt je bohužel velmi řídký, takže obtížnost původní hry narostla neznatelně. Nastavení obtížnosti na Very Hard se v těchto částech jeví jako nejrozumnější řešení pro zachování zábavnosti.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Bethesda se opět nezapře
Broken Steel se opět nevyhnul úvodním trablům, které pro změnu postihly zejména PC verzi, což měla způsobit protikopírovací ochrana služby Games for Windows LIVE (info). Musím zaklepat na dřevo, že v xboxové verzi jsem se s žádným problémem nesetkal. S výjimkou dvou okamžiků, kdy mi zablikaly textury. Ale narazil jsem na informace, že i konzolová verze není bezchybná. A pokud hrajete s nainstalovaným DLC novou hru od začátku, některé postavy vidí do budoucna. Ve smyslu, že mají nové dialogy, zmiňující konec hry, omylem přístupné od samého začátku.

Ze všech tří dosavadních přídavků je tento nejrozsáhlejší a nejdelší. Dohrání vezme 8 až 10 hodin. A opět projdete mnoho nových exteriérů a interiérů, které nejsou pouhou recyklací starých modelů a textur. Až si říkám, jestli si Bethesda nenakládá příliš velká sousta. Vydávat v rozpětí šesti týdnů přídavky (každý stojí v přepočtu cca 200 Kč), které délkou dosahují některých plných her, nemůže dopadnout dobře. Obzvlášť v tak rozsáhlém a volném světě.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
oficiální obrázky v galerii

AKTUÁLNÉ O VYDÁNÍ V ČR
Krabicové verze prvních dvou rozšíření Fallout 3 (Operation Anchorage a The Pitt) v ČR lokalizuje Cenega Czech a vydá je na začátku června za 599 Kč, což ale ještě čeká na potvrzení výrobcem. Tento třetí (Broken Steel) a zatím neoznámený čtvrtý přídavek by později letos měly následovat v další krabicové kompilaci.

zdroj: Archiv


Stáhněte si: Vše pro Fallout 3

Související články: Fallout 3 The Pitt recenze, Fallout 3 Operation Anchorage recenze, Mega-recenze základní hry, Video-recenze Fallout 3, První modifikace, Dojmy po dohrání xboxové verze, Novinky

Agarwel Idiriz
autorovi je 25 let, pracuje v IT odvětví, volný čas tráví hraním her, o nichž pak píše na svém blogu; nejvíce si potrpí na kvalitní příběh a herní svobodu, RPG, budovatelské strategie, případně propracovanější simulátor




 
 
Agarwel Idiriz

Verdikt:

Zatím nejlepší Fallout 3 DLC. Odstraňuje největší nešvary původní hry. Přidává solidní kus příběhu navíc. A původní mapu prošpikovává drobnými změnami.

Nejnovější články