Company of Heroes Oppos.Fronts recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Company of Heroes Oppos.Fronts recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

27. 9. 2007 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Nastal čas chopit se zbraní i v roli obránců Třetí říše či Britů a vyzkoušet si válku z jejich pohledu, který se v mnohém odlišuje od toho typicky amerického. Verdikt nad pokračováním strategie roku 2006!

Autor: Bergy
Publikováno: 27.září 2007
První česká recenze této hry zdroj: tisková zpráva Verze hry: finální/česká/PC
Doba recenzování: 2 týdny

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Strategická hra roku 2006, takovým přívlastkem se může pyšnit Company of Heroes (mega-recenze) z dílny Relic Entertainment. Jak už to u podobných titulů chodívá, příchod datadisku byl jen otázkou času, jenž se nyní naplnil. Původní hře ve své podstatě nešlo nic vytknout, vyjma toho, že byla hodně jednostranná z pohledu americké armády. Vývojáři ale naštěstí nezůstali hlušší k nesčetným výzvám a přáním fanoušků, kteří žádali především kampaň z pohledu německé armády a v Opposing Fronts vám jí skutečně servírují se vší parádou.

Za vůdce, národ a otčinu
Jako téma německé kampaně byla zvolena velmi ambiciózní operace Market Garden, o níž se britský polní maršál Montgomery domníval, že v případě úspěchu ukončí druhou světovou válku v Evropě. Klíčem měl být obrovský vzdušný výsadek v okupovaném Holandsku a rychlé obsazení mostů vedoucí k hlavnímu cíli celé operace, arnhemskému mostu přes řeku Rýn. Výsadkáři měli své pozice udržet do příchodu posil v podobě obrněné pozemní armády a tím mělo dojít ke konečnému zajištění těchto oblastí. Dnes už dobře víme, že Spojenci významně podcenili sílu do defenzivy zahnané německé armády a celá operace skončila i přes dílčí spojenecké zisky v podstatě neúspěchem. Hlavního cíle, tedy udržet arnhemský most do příjezdu spojeneckých tanků, totiž nebylo dosaženo.

Německá kampaň čítá celkem osm misí a stejně jako původní americké tažení se snaží držet se historických faktů a reálií. Po jejím dohrání následuje ještě další tažení, tentokrát čistě z pohledu britské armády. V celkem devíti misích se snažíte dobýt pro Spojence veledůležité francouzské město Caen, jenž se nalézá kousek nedaleko vyloďovací pláže SWORD a je klíčem k dalšímu postupu britských vojsk do vnitrozemí Francie (detailní popis kampaní čtěte v tabulkách níže).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Nové jednotky
Pokud se ohlédnu za dvěmi novými kampaněmi, které čítají sedmnáct velmi povedených misí, musím uznat, že základní hra byla překonána. Německou armádu sice už znáte alespoň z multiplayeru původního CoH, přesto je zde pár novinek. Kromě již dobře známých tanků PzKpfw IV přibyl například Marder III, King Tiger a další. Inženýři nyní dokáží i vybudovat palpost s vysoce účinným dělem ráže 88mm, jenž skvěle poslouží jak proti letadlům tak obrněným cílům. Současně umí vše co minule - tedy stavět bariéry z pytlů či ostnatého drátu a nechybí ani betonové zátarasy proti tankům. Aktivní obranný prvek tvoří masivní bunkry. Rovněž je možné získávat munici z vraků vozidel. V CoH:OF je také o hodně rozmanitější výběr pěchotních jednotek, které se specializují na různé druhy bojů. Některé z nich dokáží i nastražit výbušné pasti do budov, jenž se aktivují při vstupu nepřátel.

POPIS NĚMECKÉ KAMPANĚ (SPOILER)
Hned zkraje se stáváte svědky mohutného parašutistického výsadku pár kilometrů od Arnhemu doprovázeného leteckými nálety stíhacích bitevníků. Vaším úkolem je jednak řídit protileteckou obranu a zároveň zde začít likvidovat a zajišťovat spojenecké výsadkové zóny. Po této „rozcvičce“ se ocitáte tváří tvář důležitému úkolu, kterým je rychlý přesun k mostu u města Oosterbeek a jeho vyhození do povětří dříve, než se k němu dostanou spojenečtí výsadkáři. Následuje ofensivní výpad proti holandskému městu Valkenswaard, které už mezitím stačil obsadit britský 30. sbor.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Ani poté si nijak neoddechnete, neboť na město Best se začínají snášet další vlny parašutistů ze 101. výsadkové divize s cílem obsadit tuto oblast. I tento požár je třeba rychle uhasit, protože souběžně s ním dochází k obsazování nejdůležitější lokace – tedy města Arnhemu. V dalších misi proto jako hráči svádíte lité boje o každý dům a musíte se postupně prokousat jednotlivými ulicemi až k arnhemskému mostu, jenž představuje cestu do srdce třetí říše. Jakmile britské výsadkáře zlikvidujete, je na čase se podobně vypořádat i s britským 30. sborem, jenž se snaží probít se a posílit bránící se výsadkáře.

Definitivní tečku za celou operací je pak noční mise u města Oosterbeek. V tomto scénáři stojí spojenci těsně na pokraji zhroucení, nicméně i přesto vás dokáží dostat do kleští, ze kterých se musíte vymanit. Důvodem je skutečnost, že z jedné strany k vám přes řeku připlouvají polští výsadkáři a z druhé strany přes město se na vás valí další pozemní síly.

Mobilní Tomíci
Britská armáda je ovšem novým herním prvkem se vším všudy. Má zcela odlišný systém budování a výroby, který se moc nepodobá modelu americké nebo německé armády. Britové totiž jako základní složku používají mobilní velitelské vozy, které lze kdekoli rozložit a zase složit. Jejich základna je tak skutečně mobilní a může se posouvat spolu s frontou, což je při správném použití velmi výhodné. Angličané si dokáží s výrobou jednotek poradit i ve výsadkářských misích, kde nejsou klasické velitelské vozy k dispozici. Stačí vybrat na mapě místo k přistání, nechat tam poslat kluzák, který po dosednutí nabídne možnost povolat do akce další jednotky.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Další zvláštností jsou pěchotní velitelé, které cvičíte zvlášť a přidružujete je ke klasickým četám vojáků. Britská pěchota sama o sobě moc výkonná a odolná není, jakmile k ní ale přiřadíte velitele, zvýší se její efektivita a výdrž v poli. Velitelé proto logicky přitahují palbu sniperů ze všeho nejvíce, takže si je dobře opečovávejte.

Ženijní jednotky označené v CoH:OF jako sapéři jsou velmi schopné, neboť dokáží kdekoli na vlastním území vybudovat rychle a levně zákopy pro pěchotu. Takto chránění vojáci jsou pak velmi odolní proti klasické palbě střelných zbraní, naopak pozor si ale musí dát před záplanými ručními nebo minometnými granáty. Mezi další schopnosti sapérů pak patří ostnaté dráty, pytle a miny. Mají i rozsáhlé portfolio podpůrných zbraní v podobě palpostů s protitankovým sedmnáctilibrovým dělem, pětadvacetilibrovou houfnicí nebo protiletadlovým kanónem ráže 40mm. Mezi těžkou techniku patří například tanky Cromwell, Centurion či Sherman Firefly. Výborná je i houfnice M-7 Priest, jenž má parádně dlouhý dostřel a ničivou sílu.


VIDEA Z VLASTNÍHO HRANÍ
Svědky německého útoku na opevněnou britskou linii se stanete v půldruhé minuty trvajícím videu. Dobře zakopané a opevněné jednotky nemají s útočníky větší problémy a dokáží ustát i několik podobných vln za sebou. Nahrávka je z technických důvodů výjimečně bez zvuku.

zdroj: Archiv


stažitelná verze (14 MB, 840x524)

Jiná vylepšení
V CoH:OF se rovněž nachází něco na způsob levelovacícho systému jednotek. Funguje to tak, že vojáci či posádky vozidel svou bojovou činností sbírají postupně víc a víc zkušeností. V závislosti na jejich úspěšnosti je pak můžete až třikrát vylepšit buď útočným (jednotka zvýší kadenci a přesnost střelby) či obranným (jednotka je schopná déle přežít na bitevním poli) bonusem. Rozdělení upgradů je čistě na vás a je jedno, jestli přiřadíte jen útočná či obranná vylepšení nebo zvolíte jejich vzájemnou kombinaci.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Během hraní CoH:OF se setkáte s tím, že můžete na jedné a té samé mapě strávit několik misí. Nejzajímavější je ovšem fakt, že vše, co jednou rozsekáte, zničíte či spálíte, se přesně v tom samém stavu přenáší do dalších misí. Pokud tedy zlikvidujete při útoku obranou linii nepřítele vytrvalým bombardováním a dělostřeleckou palbou, je to sice pro vás maximálně pohodlné, ale později se to může pěkně vymstít. V další misi totiž do těchto pozic nastoupí vaše jednotky s cílem zabránit masivním protiútokům. A vy zjistíte, že je nemáte kam schovat a na vybudování nových obranných prvků buď není čas nebo potřebné prostředky.


POPIS BRITSKÉ KAMPANĚ (SPOILER)
Ačkoliv Britové čekali, že město Caen bude už druhý den po vylodění v jejich rukou, záhy se ukázalo, že bránící Němci chtějí toto město udržet za každou cenu a to se jim celý měsíc skutečně dařilo. V roli Angličanů tedy hned od začátku narazíte na tuhý odpor německé armády u vesnice Authie. Právě zde musíte vytvořit předmostí, které je prvním předpokladem k tomu, aby vůbec nějaký útok na Caen mohl začít. Následně musíte na té samé mapě dobýt strategickou kótu 112, na jejímž vrcholku jsou Němci více než řádně opevněni. Velmi příjemným oživením je pak další mise v podobě výsadku za frontovou linií. Elitní komandos jednotky v ní musejí pod příkrovem tmy rychle obsadit strategické body a poté rychle vybudovat obranou linii před letištěm Carpiquet.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Pokud následně ustojíte několik vln útoků, musíte zmobilizovat všechny své síly a vyhnat nepřítele z celé lokace. Ještě ale než letiště Carpiquet opustí poslední noha německého vojáka, začnou dopadat na nedalekou kótu 112 dělostřelecké granáty ohlašující německý protiútok. Ani si tedy nestačíte vydechnout a už prožíváte další peklo, kdy se na vás Němci ženou doslova ze všech myslitelných stran. Bez poctivé kruhové obrany si proto skoro ani neškrtnete.

V dalších třech misích se na jedné a té samé mapě rozpoutává velká bitva o město Caen přímo v jeho centru, respektive jeho troskách. Historické zástavbě totiž postupně dává zabrat spojenecké letectvo shazující tisíce tun bomb ve snaze německé obránce pohřbít za živa. Opět proto dochází k bojům o každý dům a ulici, přičemž ofenzivní akce střídají ty defenzivní a naopak. V úplném finále, kdy už Caen celé patří spojencům se ještě střetáváte se zbytky německých vojsk, čímž eliminujete možné pozdější protiútoky na toto město. Po deváté misi je pak definitivně dobojováno a tím je završena i celá singlová část CoH:OF.

Trochu zklamán jsem byl zjištěním, že do síťové hry a přestřelky (skirmish) nepřibyly s instalací CoH:OF žádné nové herní módy. Zůstává tak klasická anihilace protivníka a hra na body. Logickým vylepšením multiplayeru je ale skutečnost, že nyní ho můžete hrát i za britská vojska. Předěláno bylo také menu, kde se nyní zobrazuje mnohem více detailů, s různými statistikami a dosažených hráčských úspěchů, přičemž údaje se vyhodnocují zvlášť pro každou armádu, se kterou jste se pustili do boje.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Grafika
Jak u přídavků bývá zvykem, vizuální stránka se zásadně nemění a CoH:OF není v tomto směru žádnou výjimkou. Zvláště když prostředí Caen přímo souvisí s Normandií z původní hry a co se týká oblastí Holandska, rozdíl v zásadě nepoznáte. Tvůrci CoH se nechali slyšet, že tímto datadiskem Company of Heroes rozhodně nekončí, tak nezbývá než doufat, že do příštího přídavku si vymyslí něco graficky více odlišného. Zajímavých témat je myslím spousta a takové zasněžené Ardeny, východní ruská fronta nebo boje v pouštní Africe by hru po této stránce velmi oživily.

V CoH:OF je přímo implantována podpora pro DX10, přičemž DX9.0c zůstal kompletně zachován, v žádném případě se tedy NEjedná o titul s označením „jen pro Windows Vista“. Vizuální zážitek je každopádně stejně impresivní jako u původní hry, i když problémy s nemožností více oddálit kameru stále přetrvávají. Krásným příkladem, že to jde i jinak, je třeba nedávno recenzovaný titul World in Conflict, kde je naprosto úžasný rozhled nad bojištěm.

Hardwarová náročnost (pokud nejedete pod DX10) zůstala nezměněna. Hraní v mém případě probíhalo při rozlišení 1680x1050 s maximálními detaily s výjimkou vypnutého vyhlazování. Testovací sestava byla použita o konfiguraci Intel C2D 6700, 2GB RAM a GF 8800 GTS s 640MB RAM.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry v naší galerii

 Opět v češtině
CoH:OF je vydáván jako „standalone“ datadisk. Jedná se tedy o přídavek, k jehož instalaci nepotřebujete mít nutně původní hru. Pokud ale základní verzi CoH máte nainstalovanou, tak z nového menu CoH:OF jsou přístupné všechny tři kampaně. V opačném případě můžete s přídavkem hrát v singleplayerové kampani jen za Němce a Brity. Cena ve výši 899,- Kč odpovídá ceně zbrusu nové hry, ale dá se to pochopit, protože tento datadisk vám toho nabízí v souhrnu více než původní CoH. Těšit se můžete i na českou lokalizaci, kterou připravil stejně jako minule CD Projekt. Ten plánuje uvedení hry na domácí trh 19. října.

Stáhněte si k původní hře: Dema, Videa, Patche

Související články: Preview, Novinky včetně DirectX10 benchmarku, Company of Heroes CZ mega-recenze

Bergy
autorovi je 27 let a pracuje jako vedoucí HW zákaznického servisu; psaním se zabývá více jak 7 let a kromě strategií si oblíbil i simulátory; pokud to čas a starost o rozrůstající se rodinu dovolí, věnuje se plastikovému modelářství a vojenskohistorické literatuře






 
 
Bergy
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Největším přínosem tohoto datadisku jsou bezesporu velmi povedené kampaně za německou a britskou armádu, které v součtu nabízí více misí a delší hratelnost než celá původní hra. Jinak se toto rozšíření drží po herní stránce zaběhnutých kolejí a nepřináší nic revolučního. Trochu zamrzí, že zde nejsou žádné nové multiplayerové módy.

Nejnovější články