Buzz! Quiz TV - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Buzz! Quiz TV - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

30. 12. 2008 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Ať už hledáte program na silvestrovský večer nebo jen máte rádi soutěže typu Videostop a Riskuj!, osloví vás nový díl vědomostní hry Buzz pro celou rodinu. Má to však jedinou, ne úplně zanedbatelnou podmínku.

Autor: Michal Jonáš
Publikováno: 30.prosince 2008
Kostlivec zdroj: tisková zpráva Verze hry: finální/PS3/anglická
Doba recenzování: 1 týden

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Jestli máte rádi soutěže typu Videostop nebo Riskuj!, určitě vás osloví nový díl soutěžní série Buzz!. Ta z minulosti obsahuje 15 různých her pro juniory i seniory napříč všemi aktuálně prodávanými platformami od Sony. Většina hráčů považuje za průkopníka hraní pro celou rodinu Nintendo, ale chyba lávky! Mnohem snaživějším vynálezcem a výrobcem je právě Sony. Však si stačí připomenout vtipné hříčky využívající kamerky EyeToy, nebo zpívací simulátory Singstar. A kytarka z Guitar Hero se na Playstation také objevila vůbec poprvé.

Buzz(ík) pro každého
Z podobného ranku je i další znamenitý nápad, tedy soutěžní hra pro celou rodinu, pojmenovaná podle směšného moderátora Buzze, který mě trošku připomíná Mufa z Jů a Hele. Pointou této herní série jsou otázky z různých odvětví, které jsou hráčům servírovány velice zábavnou formou v podobě rozmanitých soutěžních kol.

Poprvé se Buzz představuje na Playstation 3, kde díky kapacitě BR disku nabízí rovnou vícero odvětví otázek, což bylo dříve vždy rozmělněno na několik samostatných her. Byť se nový Buzz! Quiz TV hraje naprosto stejně co dřívější díly na starší konzole, přináší i něco čerstvých prvků zejména k prodlužení herní doby (ovšem i tak bych si dovedl představit mnohem širší využití možností PS3 oproti PS2, než nový Buzz nabízí).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Rozhodně potěšující záležitostí je, že se nešetřilo na počtu otázek, které oproti předchůdcům narostly, takže jich je nyní přes pět tisíc. Poptávaných odvětví je pět, přičemž nechybí dříve oblíbené oblasti, jako jsou filmy a hudba, nový je např. šuplík otázek o životním stylu. Praktické je, že se otázky s každou další partií obměňují, takže se alespoň zpočátku nemusíte obávat jejich brzkého opakování (více o šíři otázek ke konci článku).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Bezkonkurenční je Buzz! již alespoň ve dvojici, nejlépe ale ve čtveřici hráčů, což je také počet v krabici přibalených, zvláštně vypadajících ovladačů, zde nazývaných "bzučáky". Ovládátka jsou vlastně shodná co předchozí modely z her Buzz pro Playstation 2, ovšem mají jeden kardinální rozdíl. Dle dnešní módy jsou totiž bezdrátová. Komunikaci zajišťuje drobný bezdrátový vysílač tvaru běžného USB flash disku, jenž se přes USB port připojí do PS3. Vlastní bzučáky jsou napájeny dvojicí tužkových baterií (součástí balení) a slouží také k pohybu v menu hry, takže nemusíte mít zapojený žádný klasický ovladač. Připojení na USB port není samoúčelné, protože díky tomu se dají ovladače propojit i s Playstation 2 a tak je můžete s úspěchem využít i na všechny starší hry s Buzzem v hlavní roli.

Na večírky jako stvořené
Celkově se herní partie může účastnit až osm hráčů (dvě sady bzučáků), což také platí pro zbrusu nový režim "sofa vs sofa", kdy si to může celá vaše rodinka rozdat třeba proti sousedovic partičce. A samozřejmě si podobně zasoutěžíte i online, kdy je ale velká škoda, že před televizí budete sedět výhradně sami (to by mohl změnit nějaký patch).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Soutěž samotná je pak velice podobná v úvodu zmíněným televizním pořadům: moderátor Buzz je veselá kopa a tak vyřvává své glosy jako dobře umístěný tlampač. V každém kole si jeden z hráčů vybírá okruh otázek podle sebe, čímž může získat mírnou výhodu nad ostatními. Např. student medicíny si tak jistě vybere okruh týkající se lidského těla, na jehož záludných otázkách si pak ostatní vylámou zuby.

Každé jednotlivé kolo je pak odlišné, resp. způsob zadávání otázek Buzz stále obměňuje. Jednou se za nesprávnou odpověď postupně propadáte do pekla, zatímco protivníci zase stoupají k nebi, nebo za správně zodpovězenou otázku dostanete možnost mrštit po jednom vybraném hráči šlehačkový dort. Když ho zaplácnete třemi dorty, vyřadíte ho nadále ze zbytku kola.

V tomto bodě se ale při hraní ukázala moje jistá herní praxe, protože cíle v podobě ostatních hráčů rychle cyklují jako tečky v dominu z Videostopu, takže volba vybraného cíle dortu chce bystrý reflex a trošku předvídavosti. Zatímco jsem já vždy hodil dortík do obličeje správnému protivníkovi, tedy mému sousedovi, jeho rodinka toho již nebyla schopna a s naprostou a velice hlasitou odevzdaností se moji hosté, proti kterým jsem s manželkou hrál, doslova navzájem zaházeli, takže jim správné odpovědi vůbec nepomohly. Netřeba připomínat, že to vzbudilo ohromné veselí na jedné straně a vztek na té druhé.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Bez češtiny
Asi největším problémem nového Buzze je po hříchu chybějící lokalizace, což může být fatální zejména pro mladší hráče a děti. Pouze malá část otázek je doplněna obrázkem nebo zvukovou ukázkou, jinak se jedná výhradně o textové informace, takže vás neustálé překládání může otrávit a některým otázkám porozumí jen dobrý angličtinář. Kapacita Blueray disku by tak mohla být využita mnohem lépe! Nicméně jeden z mých protivníků neuměl z angličtiny skoro nic a díky textovému zadání si význam většinou správně odvodil, nebo alespoň tipl.

Tradiční devizou Buzze je jeho odlehčené a řádně humorné pojetí a ani nový díl není výjimkou. Buzzovo pisklavé "idiote!" po sérii špatných odpovědí vás dostane do kolen. Nabízené typy vašich alter postav jako soutěžících ve studiu jsou pak naprosto geniální, stejně jako jejich grimasy po vítězství, nebo prohraném kole. Latexová děva, přiblblá školačka jak z erotického filmu, variace na Darth Vadera z Hvězdných válek, nebo šikanovaný šprt s padajícími brýlemi zaslouží potlesk.

Škoda jen, že znovu nebyla angažována sličná Buzzova hosteska z dřívějška a na konci hry sice dojde k nutnému vyhlášení vítěze, ale oproti předchůdcům již nejlepší luštitel za svoje snažení neobdrží žádný "hodnotný" dárek. Však ozdobný pařez a další blbůstky vždy konec minulých dílů řádně opepřily a člověk se tak bál, jako hroznou blbostí jej Buzz jako vítěze zase odmění. Možná i proto si temný lord s Buzzem na konci soutěže vždy telekineticky tak krásně pohraje…

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Nevychovaná komunita
Díky online podpoře PS3 pak Buzz! prvně umožňuje stahování celých nových balíčků otázek z dalších oblastí, které tvůrci postupně připravují, nicméně je to samozřejmě výhradně za poplatek. Zcela zdarma si naopak můžete hru rozšířit komunitními otázkami připravenými aktivními hráči, mezi něž se samozřejmě můžete také zařadit. Na rozdíl od oficiálních přídavků a úkolů ve hře, které jsou někdy spojeny s fotografiemi, nebo hudebními smyčkami, jsou Zvětšit zdroj: tisková zpráva "amatérské" otázky pouze v textové podobě, což je ale nicotný nedostatek.

Tvůrci zpočátku nevychytali kontrolu kvality komunitních otázek, takže se ihned po vydání hry často objevovaly naprosto stupidní výtvory, kde byla např. správná schválně špatná odpověď. Nicméně v tuto chvílí už by měla být situace alespoň částečně napravena. Dá rozum, že Buzz! je kovaná párty hra a bavit se louskáním otázek v osamocení není moc zábavné, byť si tím můžete pilovat své znalosti týkající se především západního světa.

Michal Jonáš
autorovi je 30 let, pracuje jako IT specialista v právní firmě a herní novinařině se věnuje skoro 10 let v mnoha internetových i tištěných médiích; vede si www.gamesblog.cz; mezi jeho záliby patří modelářství a deskové hry




 
 
Michal Jonáš
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Hra mohla nabídnout mnohem více mediálního obsahu. Online zápolení je oproti znamenitému domácímu posezení s přáteli také mnohem střídmější. Ovšem díky možnosti stahování nových otázek z kapsičky tvůrců i běžných hráčů má nový Buzz mnohem delší životnost než všechny předešlé díly dohromady. Buzz Quiz TV je tak jedna z mála dnešních her, která spolehlivě zabaví opravdu úplně každého. Velkým záporem je však absence českého překladu.

Nejnovější články