Best of iPad - Doodle Dorks, Reckless Racing, Risk a další
zdroj: tisková zpráva

Best of iPad - Doodle Dorks, Reckless Racing, Risk a další

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

22. 8. 2011 13:45 | Recenze | autor: Karel Klein |

Po delší době tu máme další díl seriálu o zajímavých titulech pro iOS platformy. Znovu připomínáme, že to je výběr toho, co se nám líbí a nelíbí nebo se nám dostalo při běžném hraní do rukou, na pokrytí aktuálních titulů zatím nepomýšlíme, ale když bude z vaší strany dostatečný zájem, rádi vyhovíme. Co vás ale dneska čeká? Podíváme se na překvapivý český hit Doodle Dorks, s vidláky si zazávodíme v Reckless Racing, vylepšíme švih v Let’s Golf 2, nakrmíme zelené cosi v Cut the Rope a nakonec ovládneme svět v adaptaci stolní hry Risk.

Doodle Dorks

Ptáčci z Angry Birds dobývají svět. Účinkují v reklamách a jejích plyšové podobizny chce mít na poličce každé správné děcko. Obliba těchto opeřenců je tak veliká, že bychom se dokonce ani moc nedivili, kdyby byla v brzké době studiem Pixar oznámena filmová adaptace s Jimmem Carreym v hlavní roli. Dokážou ale podobný úspěch zopakovat i jiné obludky? Možným adeptem by byli dorkové, hlavní hrdinové české logické rychlovky Doodle Dorks.

Dorkové jsou v podstatě obživlé krabice. Je jich několik druhů, přičemž každý jednotlivý druh musí na herní mapě mezi několika dalšími krabicemi najít identického partnera a spojit se s ním. Nebojte, na krabicovou penetraci nedojde, po spojení dvou stejných dorků totiž oba dva zmizí a vy budete blíže dokončení jedné z mnoha úrovní.

Jádro pudla však tkví v tom, že spojit dva identické dorky není zas tak lehké. V cestě stojí nejrůznější plošiny, výtahy, jezdící pásy, stroje na změnu gravitace a jiné, konjunkci ztěžující serepetičky. Navíc je spojování dorků nutné provést nejmenším možným počtem tahů. Jen tak můžete na konci získat všechny tři hvězdičky, což je mnohdy dost obtížné. Ovšem právě vcelku vysoká obtížnost je tím, čím se hra odlišuje od jiných podobných hříček.

Doodle Dorks je příjemně barevná, vcelku zábavná, ale pekelně těžká hra. Právě kvůli tomu vám však vydrží déle než byste možná čekali. Když navíc prozradím, že za hrou stojí Češi z týmu Dream Mill, je koupě doslova vlasteneckou povinností.

Cena: 0,79 euro (iPad, iPhone)
Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Reckless Racing

Kvalitních závodních her pro iPad a iPhone je jako šafránu, a tak jsou vidlácké závody Reckless Racing doslova darem z nebes. Za pár šupů totiž nabízí stylovou a prakticky nekonečnou zábavu v rozdrncaných autech driftujících po blátivých tratích napříč Amerikou. Jih znovu povstane! Reckless Racing nabízí singleplayer hutnější než javorový sirup a mulťák trvanlivější než nejlepší mléko v celém Tennessee. Co se týče hry pro jednoho, čekají vás celkem tři módy: Dirt Race, v němž klasicky změříte síly s dalšími pěti závodníky; Hot Lap, ve kterém jde jen o nejrychleji zajeté kolo a nakonec Delivery, v němž musíte během určitého časového úseku zvládnout vyzvednout a posléze na určené místo dodat zásilku.

Hlavním tahákem Reckless Racing však není obsah, ale spíše forma. Hra se totiž prezentuje zábavným country až redneck stylem a za řízného benjo doprovodu vám představuje skvěle stylizované hlavní postavy, které disponují nejrůznějšími vehikly. Právě vlastnosti aut jsou na tratích, na nichž víceméně vždy jen driftujete, velmi důležitým faktorem. Velice tak záleží na tom, jestli jedete za kamioňáka Floyda nebo vojáka Cletuse.

Samotné ovládání vehiklů se ze začátku může zdát mírně nešikovné až imbecilní, ale díky možnosti výběru z několika ovládacích schémat, si určitě každý vybere to svoje. Muĺtiplayer nabízí vše výše popsané, jen s živými hráči, a tak je o několik dalších hodin zábavy postaráno. V tomto směru by se hře jako celku dala vytknout jen a pouze absence podpory oficiální online služby Game Center a tudíž i achievementů.

Skvěle stylizovaný Reckless Racing je velmi zábavná hra, na které byste chyby hledali marně. A cena? Ta je také perfektní, takže jasná koupě.

Cena: 3,99 euro (iPad); 0,79 euro (iPhone)
Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Let’s Golf! 2

Golf poslední dobou nabývá na popularitě, faktem ovšem je, že jde stále o celkem nákladnou srandu. Proto je většina pohovkových sportovců ráda za nejrůznější simulace a jednou takovou je, do japonské mangy stylizovaný, Let’s Golf! 2, který svou kvalitou navazuje na perfektní první díl.

Let’s Golf! 2 je hra opravdu pro každého. I člověk, jenž si pod slovem „Woods“ představí les, rychle pochopí herní postupy. Míček odpalujete klasickým zasekáváním rychle se pohybujícího ukazatele uprostřed vymezeného pole. Po odpalu pak ještě máte možnost dát míčku faleš dotykem na obrazovce. V žádném případě nečekejte nic hyperrealistického, ale o to ostatně hře ani nejde.

Výtvor studia Gameloft (fajnšmekrů v kopírování velkých hitů pro iOS zařízení) chce především co nejdéle bavit. Díky opravdu velmi obsáhlé singlplayerové kampani - v níž si postupem přes turnaje rozseté od Řecka až po Island odemykáte nejrůznější příslušenství, nové postavy a v neposlední řadě vylepšujete vlastnosti vašeho virtuálního golfisty - se mu to také daří. A kdyby ani výše vypsané nestačilo, je tu multiplayer. Co se týče hry více hráčů, měl bych jednu podstatnou výtku. Online multiplayer sice přítomný je, ale naprosto nepochopitelně chybí hot seat mód, tedy možnost zahrát si s kamarádem sedícím vedle vás.

Klasický pacient s diagnózou „hodně muziky za málo peněz“ Let’s Golf 2 nabízí úžasně stylizovanou grafiku, velké množství map i hutný mód kariéry. Jediný důvod proč nemohu sáhnout k maximálnímu hodnocení, je naprosto nepochopitelné vynechání Hot Seat multiplayeru.

Cena: 3,99 euro (iPad, iPhone)
Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Cut the Rope

Často se podivuji nad tím, proč se neustále vývojáři snaží na iPad potažmo iPhone převést ovládací prvky z velkých konzolí. Takový postup totiž nemůže nikdy fungovat, a proto jsem nadšen z každé hry, která na to jde jinak. První vlaštovkou byli dnes již fenomenální Angry Birds; tou druhou další je roztomilá hříčka Cut the Rope studia ZeptoLab.

I ta totiž využívá potenciál tabletu a ne ovladače k Xboxu. Úkolem v každém z nekonečného množství levelů (stejně jako v případě Angry Birds jsou k prodeji tématické balíčky) je nakrmit roztomilou zelenou obludku cukrovím, které je zavěšené na jednom nebo více lanech. Právě důmyslným odřezáváním lan a využíváním gravitace musíte úspěšně nasytit zeleného čiperu, a jak to v podobných hrách bývá, zároveň jde o to nasbírat až 3 zlaté hvězdy.

Ze začátku nebude mít s obtížností jednotlivých logických úkolů problém ani malé dítě. Později, kdy přibudou další prvky jako bubliny, teleporty a jiné (liší se podle verze hry), bude častokrát spokojen s jednou hvězdičkou i kovaný hráč. Nikdy se však nestane, že by vás hra frustrovala. Naopak stále baví a motivuje postupovat vpřed (a sběratele hvězdiček i vzad).

Cut the Rope je úžasná ve své jednoduchosti; hrát jí může opravdu kdokoliv a kdykoliv. Za jeden dolar je to jedna z nejlepších investicí, které o prázdninách uděláte.

Cena: 1,59 euro (iPad); 0,79 euro (iPhone)
Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Risk

Společnost EA má hodně peněz, což nedokazuje pouze nakupováním nezávislých týmů, ale i vcelku monopolním převáděním úspěšných stolních her do virtuální podoby. Ono totiž i úspěšné značky stolních her vyjdou setsakramentsky draho, a tak se do tohoto výnosného byznysu nemůže pustit každý. Prosta konkurence vydává EA jednu virtualizaci za druhou a vyplácí se to nejen jí, ale i nám. Dostáváme totiž kvalitu, a to platí i pro strategii Risk.

Risk pro iOS je strategická hra zasazena do období druhé světové války pro maximálně 6 a minimálně 3 hráče, přičemž platí, že je možné hrát i sám proti umělé inteligenci. Takový způsob však odporuje základní ideji společenský her, a tak není nic lepšího než sehnat pár kámošů a pustit se do boje.

Každá hra začíná přerozdělením teritorií a vojáků na světové mapě. Kolo každého hráče je pak rozděleno do tří fází: rozděl, útoč, posiluj. Co se v každé z fází děje asi nemusím nikomu vysvětlovat, stejně tak nemá cenu vysvětlovat pravidla. Ve hře je jednoduše důležité strategicky myslet, dobře posilovat jednotlivá území a případně uzavírat dočasné aliance s okolními hráči. Jedno posezení pak může trvat od 1 do 5 hodin, což záleží na nastavení pravidel a především počtu zúčastněných. Samozřejmě nechybí ani možnost online multiplayeru. Pro milovníky statistik a sbíraní hodnocení je pak přítomný i vcelku komplexní systém achievementů.

Risk je jako téměř každá stolní hra zábavný především, když se sejde dobrá parta lidí. Jako zabiják času pod stan nebo na dovolenou je to perfektní kauf.

Cena: 5,49 euro (iPad); 2,39 euro (iPhone)
Zvětšit zdroj: tisková zpráva

P.S: Na App store neexistuje hra, kterou by jednou za čas nezasáhla slevová horečka. I ty nejdražší tituly za 8 euro se tak dají se špetkou trpělivosti koupit za 0,79 euro.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Nejnovější články