Arabian Nights - recenze
2/10
zdroj: tisková zpráva

Arabian Nights - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

24. 9. 2001 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Hra Arabian Nights se stejně jako Prince of Persia 3D odehrává v orientálním prostředí, navíc se může pochlubit jednou výjimečností...


Arabian Nights - recenze

Autor: ABE
Publikováno: 24.srpna 2001

 Pohádky 1000 a jedné noci
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Příběh hry Arabian Nights začíná přáním Sultána země Akabha a jeho manželky mít děti. Džin jim toto přání splní a Sultánova manželka porodí pět nádherných dcer, které dostanou jména Muscade, Melissa, Hellebore, Spiruline a Guarana. Posvátná kniha Koba určovala Sultánovým dcerám přesné podmínky jejich sňatku. Musejí se vdát v den svých 20tých narozenin, jinak veškerou moc nad zemí Akabha získá Grand Vezier. Vy hrajete za Aliho. Ali miluje Melissu a chtějí se vzít, než se tak ale stane, musíte zachránit všech pět princezen než dosáhnou svých 20tých narozenin...

Zasazení děje do orientálního prostředí je jedním zmála kladů celé hry, protože se na něj alespoň hezky dívá. Jak už asi sami tušíte, nejsem z Arabian Nights moc nadšený - ostatně pokud jste ale hráli demo, pochybuji že vaše pocity byli jiné. Pokud jste demo nehráli čtěte další řádky.

Příběh je sice možná trochu divný, ale na hraní nemá moc velký vliv. Celá hra se skládá totiž jen z toho, že někam běžíte, cestou posbíráte něco málo věcí a zabijete ještě o něco málo méně nepřátel. Naštěstí měli autoři alespoň tolik rozumu, že tuto hru dosud ani nenabízeli v obchodech, až do září letošního roku ji bylo možné zakoupit jen přes internet. Pokud vám nebude stačit první epizoda hry (čemuž bych se velice divil) budete si moci zakoupit za pouhé 4 libry epizodu další atd.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Klon Prince of Persia 3D
Už na první pohled je zřejmé, kde že se to autoři nechali inspirovat. Protože Prince of Persia 3D nebyl zrovna hitem prodejních hitparád, trochu mě překvapuje, že někdo dokáže udělat v podstatě stejnou hru, se stejnými chybami a navíc v této době. Kdyby Arabian Nights vyšli před pár lety, možná by měli i úspěch, ale teď jsou spíše k smíchu (nebo k pláči, to pokud jste si hru koupili).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Při pohledu na screenshoty je jasně vidět, že s grafikou si autoři zrovna moc práce nedali. Všechno je takové moc “hranaté” a nevyhlazené. Se současnými špičkovými enginy se hra rozhodně srovnávat nemůže. Navíc engine obsahuje i obrovské množství chyb. Dýky zaseknuté ve vzduchu, vyskočení z herní mapy nebo propadnutí do jiného levelu patří na denní pořádek a to jsou bohužel jen ty nejvýraznější nedostatky. Jen popisování Aliho vysloveně stupidních pohybů by mě vystačilo na samostatný článek.

Dalším zajímavým prvkem je styl Aliho umírání. Poté, co obdrží smrtelnou ránu, se prapodivně složí k zemi, kde se následně rozplyne do vzduchu. Vše je samozřejmě doprovázeno stylovým efektem, který má nejspíš navodit pocit jakéhosi tajemna, což se mu samozřejmě moc nedaří, takže je to ve finále spíš k smíchu.

 Smrtonosné zbraně?
Nadpis smrtonosné zbraně jsem použil s jistou nadsázkou, protože váš hrdina disponuje jen typickým zahnutým mečem, dýkou, jakousi příruční bombou (asi náhražka granátů) a několika kouzly. Ano, čtete dobře, Ali umí i kouzlit, co jiného mu taky zbývá, když bojovat umí jako 90tiletý invalidní dědek. Pokud se rozhodnete přesto bojovat konvenčními zbraněmi, připravte se na naprostou nemožnost zásahu něčeho menšího, než jste vy sami. Kde však nepomůže meč, tam nastupují alespoň kopance, které jsou mnohdy účinnější. Dýku a bombu máte totiž jen na jedno použití, navíc tyto dvě zbraně jsou ve hře jaksi navíc a jejich využití je velmi sporadické.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

S magií je to narozdíl od zbraní trochu, ale jen opravdu trochu lepší. Kouzla ovládáte celkem 4, jakýsi ohnivý fireball, ledový stít (něco podobného jako v Americam McGee’s Alice) a ještě dvě další naprosto zbytečná kouzla. No vlastně ani tak zbytečné nejsou, oproti dýce jsou to velice užitečná a potřebná kouzla :), která uplatníte na těch několik nepřátel které cestou potkáte. Jejich rozmanitost je poměrně velká, od zvířat až po různé stráže nebo pouliční rváče.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pokud je nepřátel vcelku velká rozmanitost (na poměry hry, samozřejmě), tak o inteligenci se spolu nejspíš podělili, protože jejich chování v boji sem se opravdu musel smát. Nejen že pořád jdou za vámi a nesnaží se o nějakou kooperaci, ale něco jako nastražení léčky je pro ně naprosté tabu. Boj probíhá pokaždé stejně a na počtu nepřátel absolutně nezáleží. Jak vás totiž spatří, vydají se směrem k vám a něco jako krytí se terénem nebo podobné věci, vůbec neznají… bohužel.

 Orientální prostředí
Jak jsem psal už výše, jsou Arabian Nights zasazeny do prostředí pohádek 1000 a jedné noci. Čekal sem od tohoto prostředí podstatně více, než hra nabízí. Jestli má být znakem orientálního prostředí turban, který má Ali na hlavě, tak se samozřejmě autorům omlouvám. Čekal sem prostě od hry něco více než jen tlustého sultána, několik velbloudů a vychrtlé žebráka. Čekal sem zaplněné tržnice, létající koberce, džiny a podobné orientální vychytávky, které se ve hře bohužel nevyskytují.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Design levelů je jedním slovem otřesný, úroveň zpracování prostředí je srovnatelná s hrami tak z roku 1998. Všechny lokace, ve kterých pobíháte, jsou až moc liduprázdné a neinteraktivní, kromě několika málo nepřátel se v nich nic nenachází. Většinu hry strávíte zmateným pobíháním po levelu a hledáním něčeho, co vám pomůže k dalšímu postupu. Způsoby, jak toho dosáhnou, jsou dva. Ten první je zdlouhavější a spočívá v tom, že máte štěstí a někde náhodně zmáčkněte něco, co vám otevře dveře dál.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Druhý způsob je mnohem rychlejší, ale zase se obtížněji hledá místo, kde ho lze realizovat. Stačí totiž nalézt prostor, kde lze, díky nekvalitnímu enginu, propadnout do dalšího levelu. To, že jste toto místo úspěšně našli, poznáte snadno. Obraz a zvuk se jakoby zaseknou, jediné co lze dělal je rozhlížení se pomocí myši. Tento stav trvá něco kolem minuty. Během propadávání vám navíc přibývají předměty, které Ali nalézá při průletu mezi úrovněmi (zajímalo by mě jak jen to asi dělá…:)

Tak, recenze se nám pomalu chýlí ke konci, protože mě už nenapadá nic, co by se dalo o této hře říct. Snad jen, že zvuková stránka svoji kvalitou nijak nevybočuje ze šedého průměru, stejně jako zbytek hry. Ze začátku se mi docela líbilo, jak na pozadí znělo líbezným hlasem "Ali, Ali…", ale po několika minutách jsem zvuky radši vypnul, protože mi to začínalo pomalu lézt na nervy, stejně jako celé Arabian Nights.

ABE
připravil: jd







Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Klon Prince of Persia 3D, který se ve svém vzoru inspiroval jak grafickým zpracováním, tak i špatnou hratelností a ovládáním. Pokud připočteme ještě velké množství bugů, dostaneme podprůměrnou hru, které se soudný člověk zdaleka vyhne.

Nejnovější články