Aquadelic GT - recenze české verze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Aquadelic GT - recenze české verze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

10. 12. 2007 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Za okny již definitivně panuje zima, ale díky českým Hammerware si léto u sebe doma můžete evokovat i jinak než zapnutým topením. Posadí vás do závodního člunu a ukážou vám cestu za postem pána Karibiku.

Autor: Moolker
Publikováno: 10.prosince 2007
První česká recenze této hry zdroj: tisková zpráva Verze: review/PC/česká
Doba hraní: 1 týden

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Za okny již definitivně panuje zima, ale díky českým Hammerware si léto u sebe doma můžete evokovat i jinak než zapnutým topením. Posadí vás do závodního člunu a ukážou vám cestu za postem pána Karibiku. Prosluněné pláže, třicetistupňový oceán, rychlé čluny... Vydávat titul podobného ražení v tuhle roční dobu vážně může být trochu o ústa. Ale budiž, hra je to fajnová.

 Freedom forever
Trendem posledních let je inklinace k otevřenější hratelnosti s možností svobodně se rozhodovat a tvůrci z českého studia Hammerware si toho jsou očividně vědomi. Aquadelic GT je ve skutečnosti „pouze“ remakem původního Aquadelic, vítěze Becherovka Game 2005. Ovšem narozdíl od něj je GTčko větší, hezčí, bohatší a není to jen slepenec závodů.

Jde o takový Test Drive Unlimited na vodě, resp. GTA osekané o všechno kromě drandění. Řečeno s nadsázkou, hra vás se slovy „na, vodičku, hrej si!“ vyplivne v ruské vesničce Petrowka a stanete se pánem svého lodního osudu. Zasednete proto za volant svého prvotního rádobyzávodního člunu a vydáte se třeba... závodit, vždyť o tom je ta hra především. O tom, kterak se proplavíte až na vrchol Aquadelic GT ligy.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

 Plnou parou vpřed
Samotný základ závodění je jednoduchý: zaplujete na startovní čáru, vedle vás nastoupí několik oponentů a snažíte se těmi dvěmi nebo třemi bójkami vymezenými koly prosvištět jako první. O nějaké zázračné originalitě okruhů se tu moc mluvit nedá, ale co by také člověk po závodech vodních člunů chtěl. Navíc úplně chudé to taktéž není. Cestu vám zkříží řada malých ostrůvků, těsných mostů, brodů a později si dokonce budete moci najet i na skokánek, díky kterému přeletíte přes palubu plachetnice.

Spíše by to chtělo variabilnější prostředí. Autoři vytvořili osmičku map zasazených to třech oblastí (Rusko, Řecko a Karibik), ale mezi těmi sourozeneckými byste těžko hledali rozdíl a celé to nakonec působí jen jako trojice prostředí. A to je na komerční hru málo.

Nicméně, o silný motor řidičské zkušenosti jde až v druhé řadě. Nezanedbatelnou roli zde totiž hrají zbraně. Je to takový plovací Mario Kart. Normálně jezdíte do kolečka, ale sem tam narazíte na řadu beden, které v sobě skrývají kus arzenálu. Najdete tu jak tradiční věci typu rakety a miny, tak i nějaké originální. Třeba rychle skákající žabky, které hopsají tak dlouho, dokud někoho nezasáhnou (pravda, Mario má zelené želví krunýře).

Další zajímavou hračičkou je EMP, které však vyřadí z provozu i vás. Nehledě na to se jedná o jednu z nejničivějších zbraní, protože jste-li vzadu, stačí si počkat na rovinku s blížící se zatáčkou, odpálit elektromagnetickou nálož a kochat se pohledem na soupeře zoufale se plácající na břehu. Chybět samozřejmě nesmí ani zpomalovací rybářská síť anebo nitro. Suma sumárum je závodění zábavné a navíc tu je pak i několik dalších faktorů, které vás u Aquadelic GT udrží.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Zkrocení zlé lodi
Mým vrcholným lodním zážitkem je řízení třicetiletého člunu, takže se závoděním podobného ražení bohaté zkušenosti nemám, ale i tak se mi nezdá, že by profíci dokázali kupříkladu přejet soupeřovi přes hlavu. Anebo že by ho dokázali vyhodit v rotacích deset metrů nad hladinu či že by bez cuknutí vydrželi desetisekundové strkání, tentokrát z mé strany.

Samozřejmě, jedná se o kovanou arkádu, která se ani realistickým simulátorem být nesnaží, takže cizí kýl na mé šošolce by mi byl celkem ukradený, jenže při podobných extravagantních momentech někdy plavidlu trošku rupne v bedně a kupříkladu se promptně (a zcela nelogicky) otočí o sto osmdesát stupňů, což je prostě otravné. Sem tam se navíc převrhnete sami od sebe, ale to by se asi při řezání zatáček v 150km/h stalo i v reálu. Nicméně samotné ovládání je maximálně jednoduché (šipky), přesné a pohodlné, takže tenhle dojem kazí pouze ony „zabugované“ momenty.

 Když není chuť na závodění...
... a máte dost zběsilé rychlé jízdy, máte hned několik možností jak uspokojit své potřeby. Třeba tak, že se na vodu zcela vykašlete, nasednete do hydroplánu, vyletíte nad zaplavenou ruskou vesničku Pogroma a budete shazovat humanitární pomoc. Jestli vám jde spíše o peníze, můžete se stát třeba taxikářem a převážet bohaté zákazníky. Anebo se uchopíte kormidla velké rybářské lodě a jmete se sbírat zářivé věcičky levitující nad vodou (oficiálně se tomu říká lov za pokladem).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Zní to lákavě? Pochopitelně, je to vážně fajn, ale zároveň je třeba myslet na to, že Aquadelic GT není žádný super velký projekt a tak je tu všechen ten free-roaming, v porovnání třeba s TDU, ve značně menším měřítku a něco jako „volné projížďky, protože ta oblast je ohromná a variabilní“ zde jednoduše nenajdete.

Jak jsem řekl, herní svět je rozdělen do osmi oblastí, které se za triumfy v závodech postupně otevírají, ale každou z nich projedete za jednu dvě, možná tři minuty a kromě vody okolo sebe uvidíte pouze stromy, domečky, billboardy a sem tam lidičky, což není úplně špatné, ale extrémně živým a rozmanitým tenhle titul nazvat také nemohu.

 Peníze, prestiž a majetek
Na charitu tady nikdo nejezdí. Vaším ultimátním cílem je stát se nejpopulárnějším a nejrespektovanějším jezdcem (zřejmě na světě) a abyste toho docílili, musíte jednoduše dosáhnout určité míry popularity. Možných cest je opět několik a pravděpodobně využijete všechny. Úspěchy v závodech, nákupy luxusních sídel anebo zasypávání Pogromy balíky s pitnou vodou a žvancem.

S popularitou je navíc spojen jeden hodně důležitý prvek - sponzorství. Můžete si hrát na hrdiny a jít si jen sami za sebe, ale tohle je přece byznys a jen silný partner za zády vám pomůže dostat se co nejrychleji na samotný vrchol. Čím lepší sponzor, tím více chechtáků a bodů popularity dostanete, ale zároveň platí i to, že mocný velký bratr s vámi smlouvu nepodepíše dokud nedosáhnete určité úrovně známosti. Prostá věc, která ale funguje perfektně a spolu s honbou za popularitou vás žene neustále dál. Tady usínat nebudete.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Vítám, že váš člun po uzavření kontraktu lehce změní svůj vzhled, a tak je hned jasné, za koho kopete. Některé firmy vás dokonce donutí používat jejich maskota, takže počítejte s tím, že nějakou dobu vám bude dělat společnost třeba bobr nebo chlapík vlastnící hamburgroidní hlavu.

 Nautilus a další
Poprvé se kormidla chopíte ve zmiňované Petrowce a svým rezavým Nautilem namísto polonahých Kaťuš okouzlíte maximálně tak červotoče. Jenže poté vyhrajete první závod, zajedete do dílny, vylepšíte motor, kormidlo, přestříkáte lak, namontujete houkačku znějící jako čuník a kromě červotočů se za vámi budou otáčet už i prasnice.

Jinými slovy, první vylepšení moc neznamená a cesta na vrchol nějakou dobu potrvá. Až vyděláte větší peníze, budete si moci koupit i zcela novou loď, o níž pár závodů později zjistíte, že je to stejně zase jen další šunka a vy potřebujete lepší. A pak ještě lepší, poté snad ještě jednu a to by mělo být, jestli mě paměť nešálí, vše.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Popravdě řečeno, u závodních her jsem zvyklý na trochu delší hrací dobu a Aquadelic GT jsem na 101% dokončil za asi osm hodin. Celou dobu to byla zábava, ale jak jednou dosáhnete vrcholu, už prostě není jít kam dál. Všechny závody můžete donekonečna opakovat, stejně tak lze neustále vozit snoby ochotné zaplatit dva tisíce dolarů za půlminutový transport, ale už to prostě není tak záživné a nemáte-li nikoho pro hraní po LAN, zřejmě se k titulu již znova nevrátíte. Leda tak na pár minut pro odreagování. Naštěstí tomu všemu odpovídá i cena (499 Kč).

 Far Cry po česku
Rusko žádnou nádherou není. Jehličnany s továrnami a polorozpadlými baráčky okolo vás asi nevytrhnou. Zbytek času však strávíte v Řecku a Karibiku a to už je jiná káva! Všechny modely a textury by sice na rok 2007 zasloužily o dost více polygonů a detailů, avšak opět připomínám velikost autorského týmu a rozpočtu. Navíc vodní hladina v klidu vypadá opravdu skvěle.

Celkově lehce nadprůměrná grafika má výhodu v tom, že vám moc nezapotí stroj. Dvoujádrový Athlon 1.8GHz si s hrou za pomoci 2GB RAM a GF7600 Go rozuměl bezproblémově i v nejvyšších detailech a rozlišení 1280x800.

Opravdové nadšence pak potěší možnost hru kdykoliv stopnout, po vzoru Project Gotham Racing se přepnout do foto-režimu, vytvořit nějakou efektní fotku a následně se jí kochat v albu. Vaše výtvory lze dokonce nahrát na, pro vás skrze hru vytvořenou, webovou stránku a sdílet je s ostatními.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry si prohlédněte v galerii

A když „po česku“, tak ve všech možných smyslech. Aquadelic GT je totiž plně lokalizovaným titulem. Tedy, dabing byste zde nenašli ani v korejštině, ale všechny texty jsou v našem rodném jazyce a působí OK. Není jich moc, v zásadě jde jen o e-maily ve vašem PDA a sponzorské smlouvy, ale o to víc si je užijete a nejednou vám vykouzlí úsměv na tváři. Třeba když vám mluvčí společnosti Bigga Bubba Bublegum napíše „přežvýkali jsme si čísla a nabízíme vám následující šťavnatou dohodu.“ Milé.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pár slov si zaslouží i hudební vložka, jejíž zpracování připomíná GTA. Za jízdy vám totiž náhodně hrají písničky z jukeboxu, mezi kterými můžete libovolně listovat. Soundtrack se nese vesměs v duchu punku a rocku, ale sem tam vám tam skočí i bláznoviny typu ruská lidovka, které však pobaví.

zdroj: Archiv


Aquadelic GT trailer - stažitelná verze (23 MB)

Stáhněte si: Trailer...

Související články: Novinky...

Moolker
autorovi je 17 let a momentálně dlouhodobě studuje za velkou louží; přispívá i do SCORE; nejdéle vydrží u kvalitní strategie, akce a fantasy her s dobrým dějem; život by si nedokázal představit bez závodního lyžování a horského kola



 
 
Moolker
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Poměrně svižná arkádová hratelnost, obohacená o prvky převzaté z Test Drive Unlimited i odjinud, zaručuje zábavu za rozumnou cenu. Na druhou stranu nepotěší kratší hrací doba, podprůměrný počet okruhů i lodí a kdyby se vychytaly mouchy v technickém zpracování, také by se nikdo nezlobil.

Nejnovější články