Viva Pinata - první dojmy
zdroj: tisková zpráva

Viva Pinata - první dojmy

5. 10. 2006 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Návykovější než pokémoni, roztomilejší než Loco Roco, plyšovější než plyšák na vašem polštáři. Příšerky nové generace se chystají zaplavit Xbox 360 i televizní obrazovky. Pro koho jsou určeny a jak se vlastně hrají?

Autor: Martin Zavřel
Publikováno: 5.října 2006
První české dojmy z hraní zdroj: tisková zpráva Verze hry: X06 demo
Doba testování: pár hodin

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Návykovější než pokémoni, roztomilejší než Loco Roco, plyšovější než plyšák na vašem polštáři. Příšerky nové generace se chystají – v češtině - zaplavit Xbox 360 i televizní obrazovky. Naše dojmy z hraní vám osvětlí, pro koho je hra určena a jak se vlastně hraje.


Nehledě na to, kolik vám je let, musíte uznat, že na plyšových zvířátkách je něco neodolatelně roztomilého, co člověku prostě dává chuť je pohladit a rozlévá mu úsměv na tváři. Samozřejmě se tenhle efekt násobí u dětí, ale do nějaké míry působí na všechny. Vývojářské studio Rare (legendární tvůrce plošinovek Donkey Kong Country, Banjo-Kazooie, Conker… ale také akce Perfect Dark) se rozhodlo využít technických možností konzole nové generace pro naprosto věrohodné zpracování… pohádkové zahrady plné nádherných plyšových zvířátek.

Nyní tuto zahradu dává vám, abyste ji upravovali podle svého a starali se v ní o všechny ty plyšové potvůrky. Měli jsme možnost zahrát si Viva Piňata na X06 v Barceloně a to dokonce v doprovodu jejích tvůrců. Pod jejich vedením jsme konečně pochopili všechny nuance a možnosti této jedinečné hry.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

 Ukliďte si zahrádku
Když na začátku hry dostanete svoji pohádkovou zahradu, nebude zrovna v nejlepším stavu. Skoro všude vyrostl divoký plevel, staré a zchátralé stavby (domečky pro zvířátka, boudy apod.) jsou už k ničemu, v zahradě se povalují balvany co sem napadly kdoví odkud. Zahrada je proto pustá, nikde ani živáčka. Zůstala jen kouzelná víla, která pláče nad situací, do které se dříve krásná a živá zahrádka dostala. Vílu přece nemůžete nechat plakat, viďte. Nezbývá tedy než ji utěšit, vzít si od ní kouzelnou lopatku a začít uklízet.

Ovládání hry je naprosto intuitivní. Připomíná vzdáleně třeba budovatelské strategie – ovládáte kurzor, který se přizpůsobuje a mění vzhled podle toho, nač jím ukážete. Poté co si z hlavního (obrázkového) menu vyberete jaký předmět právě chcete použít, objeví se tento předmět na místě kurzoru a můžete s ním dělat co je potřeba.

Na začátku hry to tedy znamená uchopení kouzelné lopatky a vykopání/zbourání balvanů nebo starých budov s její pomocí. Ačkoliv se při pohledu na obrázky ze hry možná zhrozíte, že je zahrada strašně obrovská, skutečnost je jiná – bílou čárou je na zemi naznačená její hranice, zbytek je zpočátku pouze pozadí, kam nemůžete vstoupit. Nicméně jak postupujete hrou, tak území vaší zahrádky postupně roste.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Přilákejte zvířátka
Během odhrabávání nepořádku ze zahrádky najdete pod jedním z kamenů žížalu. To možná na první poslech nezní jako kdovíco, ale musíte si uvědomit, že naprosto všechna zvířátka ve hře jsou neskonale roztomilá a dokonale plyšová. I takový žížalák. Navíc jde o prvního živého tvorečka, který se k vám přišel podívat. Pokud budete pokračovat v uklízení zahrádky, je dobrá šance, že se mu u vás zalíbí a usadí se tam. To je znázorněno změnou barvy zvířátka – když je u vás jen na návštěvě, je Piňata černobílá. Jakmile se u vás usadí, vybarví se.

Když se Piňata vybarví, můžete jí vybrat jméno a postupně jí pořizovat různé roztomilé doplňky – sluneční brýle, klobouček, mašličku apod. Teoreticky by každá zahrada každého hráče měla obsahovat trochu jinou sestavu zvířátek, s různými jmény a módními doplňky. To je důležitý prvek, protože hráči mohou své zvířátka vodit na návštěvu k ostatním – ať už přes paměťovou kartu nebo po internetu a službě Xbox Live. Skvělé přitom je, že na každém zvířátku zůstává značka jeho původního majitele, takže je možné stopovat od kterých chovatelů které druhy a variace zvířátek přišly.

Koloběh života
Nedlouho po první žížalce se vám do zahrádky připlazí i druhá. Tou dobou za svou snahu o úklid zahrádky dostanete také nevyčerpatelný sáček se semínky trávy, takže můžete začít sázet nový porost na místech, kde jste vytrhali plevel nebo poklidili nepořádek.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jakmile máte v zahradě dvě Piňaty stejného druhu, můžete je zkusit spárovat. S tím vám pomůže kamarád vaší víly, robot-farmář. Postaví vám na přání nový domeček pro dané zvířátko, kam si může i s tím druhým zalézt. Dvě piňaty pak v domečku zahájí roztomilý „love dance“ – tanec lásky. Pokud tanec dopadne dobře, dočkáte se narození jejich dítěte, nové maličké Piňaty do vaší zahrádky.

Vaše zahrádka se opět začíná zelenat a v trávě lze zahlédnout žižalí piňaty. To nemůže uniknout vrabčí Piňatě, sedící na stromu kousek za vaší zahradou. Přilétne tedy k vám, nejprve jen se tak rozhlédnout. Pokud je ale zahrádka dostatečně pěkná a vrabčák tam navíc najde útočiště, rychle se změní z černobílé bezejmenné Piňata na jedno z vašich barevných zvířátek.

Samozřejmě s tím souvisí jiný aspekt hry: větší Piňaty nelákáte jen na to, že máte uklizeno nebo že mohou jíst rostliny a ovoce ve vaší zahradě. Piňaty se také jedí navzájem, přesně jako zvířátka v opravdovém životě. Vrabčí Piňata tedy zůstane ve vaší zahradě také proto, aby tam mohla lovit vaše žížalí Piňaty. Tak to prostě v přírodě chodí a je to součástí zajímavých mechanismů hry. Samozřejmě v rámci roztomilého vzhledu hry je tato událost podána s patřičným nadhledem, bez nějakých morbidních detailů apod.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v sekci screenshotů

Plyšový život
Plná verze Viva Piňata zahrne desítky druhů Piňat, od žížal přes vrabce až po lišky nebo medvědy. Ve hře není žádný velký příběh, jde prostě o hraní si s plyšovými zvířátky ve vaší zahradě – dostáváte další a další nástroje a doplňky, pomocí kterých zahradu obohacujete o více druhů architektury nebo rostlin, lákáte další a další Piňaty, snažíte se udržet rozumnou rovnováhu počtů všech druhů zvířátek. V pozdějších fázích hry se vynoří ještě zlotřilí červení dravci, kteří jen ničí zahradu, straší a pojídají Piňaty. S těmi se budete muset naučit vypořádat za pomoci určitých nástrojů a vlastních zvířátek.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva V USA se nyní začal točit CG animovaný televizní seriál na motivy hry, jehož hlavními protagonisty jsou samozřejmě postavičky a zvířátka ze hry. Na internetu jsou k mání první dva díly (#1&#2) a oba vřele doporučuji. Nádherný design Piňat a vtipné scénky mi silně připomínají film Doba ledová. Viva Piňata je hrou, která díky své nádherné grafice, pestré hratelnosti a jedinečnému kouzlu snadno přiláká hráče všech kategorií. Hra vychází 1. listopadu a jak jsme se dozvěděli v Barceloně od jejího producenta, dočká se překladu textů i dabingu do 18 jazyků, včetně češtiny (Vánoce). Dost možná půjde o nejlepší letošní dárek pro děti pod stromeček. Já chci taky jednu!

Stáhněte si: Trailer...

Související články: Novinky

 
Martin Zavřel
autorovi je 27 let, pracuje v Illusion Softworks, po uplynulých sedm let vedl konzolovou sekci Doupěte; nejraději má akční, RPG a hororové hry (plus cokoliv s dobrým příběhem); neobejde se bez kvalitní filmové a herní hudby, relaxuje při tenisu, cestování, plavání a na srazech Brněnských Otaku

 
 
Martin Zavřel

Nejnovější články