Tajemný Arkham Knight se s Batmanem mazlit nebude
zdroj: tisková zpráva

Tajemný Arkham Knight se s Batmanem mazlit nebude

27. 3. 2014 8:07 | Dojmy z hraní | autor: Martin Bach |

V závěru prezentace Batman: Arkham Knight, kterou vývojáři z Rocksteady připravili pro vybrané návštěvníky GDC 2014, vidíme Temného rytíře tak, jak jej známe. Poté, co jednou ze svých nových schopností, nazvanou Fear Takedown, rychle a neslyšně zlikviduje hned tři nepřátele najednou, osvobodí gothamského policajta a přikáže mu, ať počká na místě. „Zavolám někoho, ať tě tady vyzvedne,“ prohlásí známým hlasem Kevina Conroye.

Kluci z Rocksteady už nás pomalu připravují na to, že naší dvacetiminutovce v nové verzi Gothamu je konec. Batman odchází z budovy, kde byl policista v zajetí a všechno vypadá klidně. Jenže pak přijde závěrečný šok – na Batmana se ze střechy potichu snese temný stín. Následuje velmi krátký a jednoznačný souboj, po kterém se hrdina ocitne na zádech a noha nepřítele jej tlačí k zemi. „Skončeme to,“ pronese klidným hlasem Batmanův protivník a namíří na maskovaného Bruce Waynea zbraň. Obrazovka ztmavne a ozve se výstřel. „Dámy a pánové, tohle je Arkham Knight!“

Přestože už tedy víme, jak bude Arkham Knight vypadat, nic dalšího o této nové postavě Rocksteady neprozradili. Na vzhledu a charakteru Rytíře z Arkhamu spolupracovali autoři hry přímo s D.C. Comics a postava by se měla do budoucna stát novou součástí batmanovského univerza – dočkat bychom se ji měli tedy i jinde, než ve videohrách. V tuto chvíli je ale zřejmé, že velká část závěru herní trilogie od Rocksteady se bude točit právě kolem odhalování identity toho maskovaného zbrojeného mstitele, který na první pohled připomíná právě samotného Batmana.

Jak už bylo ale oznámeno dříve, Arkham Knight nebude jediným nepřítelem v nové hře. Scarecrow vyhrožuje Gothamu chemickým útokem, město bylo během 24 hodin evakuováno a policie v něm ztratila jakýkoliv vliv. Batmanovu snahu dát všechno zpět do pořádku budou sabotovat Penguin, Two Face, Harley Quinn, Riddler a další padouši, jejichž činnost bude řídit právě Scarecrow. To vše se přitom bude odehrávat poprvé v rámci „kompletního Gothamu“. Rocksteady prohlašují, že technologické možnosti nové generace konzolí nevyužili ani tak k vylepšení grafiky (i když určitý pokrok zde je), ale především k radikálnímu rozšíření herní plochy na téměř pětinásobek Arkham City. Podle toho, co jsme zatím viděli, vypadá Gotham opravdu skvěle a člověk si jen říká, jak by tahle metropole vypadala, kdyby ji někdo zachytil v lepších časech. Na druhou stranu jsme si ale nemohli nevšimnout, že framerate padal během hraní občas k nepříjemně nízkým hodnotám, a to především ve chvílích, kdy Batman nasedl do Batmobilu.

To, že je Batmanovo vypiplané vozítko tou hlavní novinkou Arkham Knighta, víte už z předchozích preview, nebudeme zde tedy nyní opakovat známé informace. Můžeme vám jen zprostředkovat dojem z průjezdu městem, který byl... jak to říct... dosti zběsilý. Batmobil je v normálním herním režimu nezničitelný (jedinou výjimku představují Riddlerovy minihry), takže můžete jet prakticky jakoukoliv cestou a nic se vám nestane. Rocksteady původně prohlašovali, že kvůli Batmobilu rozšířili silnice Gothamu, faktem ale je, že silnice moc nepotřebujete – Batmobil s klidem porazí lampu, sloup nebo strom a projede dokonce i některými zdmi. Na první pohled vypadá jízda velmi efektně, je ale samozřejmě otázkou, jestli nás nezačne bourání všeho kolem po pár hodinách nudit.

S Batmobilem souvisí i celkově lepší pohyb po městě. Nejen že si můžete auto kdykoliv „zavolat“ a ono během pár sekund přijede na určené místo, ale Batmobil je možné využít i na nabrání rychlosti pro následné plachtění. V praxi to vypadá tak, že během jízdy zmáčknete tlačítko a Batman se katapultuje z vozu a pokračuje stejnou rychlostí vzduchem. Oproti předchozím dílům nám připadalo, že autoři značně rozšířili množství míst, ke kterým se Batman může během letu přitáhnout. A nejen to – po zachycení se na římse je možné přitáhnout se tak rychle, že Batman setrvačností pokračuje dál v letu. Těžko se to vysvětluje, komiksovým fandům ale bude snad stačit to, že Batman se díky této vlastnosti pohybuje mnohem plynuleji a rychleji – spíše jako Spider-Man, než jako obrněný Temný rytíř.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Arkham Knight má být posledním Batmanem v podání Rocksteady a firma na hře dělá prý už od ukončení prací na Arkham City. I proto se prý ve hře neobjeví žádná ze změn, například v bojovém systému, která měla premiéru v nedávném Arkham Origins. „Líbilo se nám, co Warner Bros Montreal ve své hře udělali, ale naší sérii považujeme za samostatné dílo,“ řekli během prezentace lidé z Rocksteady. Jak se jim vyvrcholení celé trilogie povede, se dozvíme už v polovině října.

Nejnovější články