SW: Knights of the Old Republic - dojmy
zdroj: Foto: Obsidian Entertainment

SW: Knights of the Old Republic - dojmy

24. 11. 2003 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Po půlroční xboxové exkluzivitě se na PC dostává sci-fi hra z prostředí Hvězdných válek a od tvůrců Baldurs Gate, která svou atmosférou, hratelností a bohatostí překonává drtivou většinu dnešních RPG.

Autor: Jiří Sládek
Publikováno: 24.listopadu 2003
Verze hry: finální/prodávaná
Doba hraní: 3 dny


Obrázek zdroj: tisková zpráva Co je lepší, Star Trek nebo Star Wars? Tuhle otázku si klade mnoho příznivců sci-fi žánru, a někteří z nich až fanaticky obdivují jeden z těchto fenoménů a ten druhý zatracují. A samozřejmě nejde jen o souboj v názorech diváků, ale hlavně o nelítostnou bitvu na poli zábavního průmyslu, kde jde o velké peníze. A dávno už se přitom nejedná jen o knihy a filmy, ale i o počítačové hry. Osobně si myslím, že po vydání skvělých Knights of the Old Republic (dále už jen KoTOR) se pomyslné váhy citelně naklonily na stranu Hvězdných válek…

 RPG inspirované Hvězdnými válkami
Pokud hrajete RPG, tak určitě znáte vývojářské studio Bioware, jehož jméno je spojeno s takovými kousky, jako je třeba série Baldur's Gate nebo rok a něco starý počin Neverwinter Nights. A ač se to může zdát sebezvláštnější, právě poslednímu jmenovanému fantasy titulu jsou nové Hvězdné války dost podobné. Hra je zpracována ve 3D grafice, při boji můžete pauzovat a pravidla i vývoj postavy jsou principiálně v podstatě stejné jako v systému D&D.

Naopak prostředí hry je samozřejmě úplně jiné. Nebudu se zde detailně rozepisovat o příběhu, ten bude jistě více odhalen v recenzi, ale prozradím aspoň to, že děj se odehrává asi čtyři tisíce let před události filmové ságy. To je od vývojářů chytrý tah – mohli vymyslet naprosto nezávislý silný příběh bez jakýchkoliv vazeb na známé postavy, ale přitom klidně použili mnoho prvků dobře známých všem divákům a fanouškům Star Wars.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Příběh se točí kolem nebezpečí, jež představuje odpadlý Jedi Darth Malek, jež si se svojí armádou Sithů podmaňuje jeden kout galaxie za druhým. Hlavní nadějí v boji proti němu je rytířka Bastila ovládající sílu Bojové meditace. Chudák holka se ale ztratila po nouzovém přistání záchranné kapsle a vy ji musíte najít. A to pokud možno dřív, než Malekovi pohůnci… Samozřejmě se můžete těšit na několik dějových zvratů, takže z pátrání po Bastile se časem vyklube cesta za záchranou celé galaxie.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva  První krůčky
Ač nejsem zapáleným a slepým fanatikem, Hvězdné války mám skutečně rád, takže jsem byl na KotOR opravdu zvědav. Už při tvorbě postavy (obličej, povolání zloděj, dobrodruh nebo voják, atributy jako v D&D, skilly a featy, jméno) jsem si říkal, že určitě nepůjde o akční RPG, a po chvilce hraní a zjištění, že se opravdu jedná o dost příběhovou záležitost s pauzovatelnými (a tedy takticky pojatými) boji jsem byl vážně nadšen.

Prvních pár okamžiků strávíte na vesmírné lodi Endar Spire, která byla napadena Sithy a vaším hlavním úkolem je najít Bastilu, respektive dostat se k poslední záchranné kapsli a urychleně vypadnout. Při této krátké epizodě se naučíte ovládat svoji postavu, opustíte loď odsouzenou k záhubě a ocitnete se ve městě Taris, ve kterém se svým modulem přistála i Bastila.

 Fungující svět
V Tarisu se hned od začátku můžete pohybovat v několika lokacích. Vzhledem k tomu, že město obsadili Sithové, dostanete se do některých míst třeba jen tak, že v nějaké šarvátce zabijete důstojníka a seberete mu uniformu. Příběh je fajn, kromě hlavní dějové linie na vás čeká přiměřené množství vedlejších questů, děj není striktně lineární a hlavně – herní svět vypadá tak, jak byste čekali. Po hlavních třídách města korzují civilisté, vojáci a servisní roboti, v baru se kroutí tanečnice doprovázené kapelou složenou z opravdu zajímavých muzikantů, najdete tu pár obchodů nebo pouličních prodavačů, ve stokách pod městem se prohánějí smrtelně nebezpeční raghoulové, prostě idylka.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Ve městě budete moci okusit i něco ze zábavy, kterou nabízejí místní podniky – třeba logickou karetní hru Pazaak nebo zápasy v aréně. A pokud za zábavu považujete zabíjení na objednávku, je tady pro vás kancelář lovců odměn… Kromě těchto vedlejších kratochvílí a samotného děje na vás čekají i některé povinné akční mezihry - zatím jsem měl možnost vyzkoušet jen krátký závod vznášedel (ve kterém neletíte společně s ostatními závodníky, ale sami na čas) a likvidaci dotírajících stíhačů palubním dělem – obojí bylo dost jednoduché a poměrně krátké, což je ovšem spíš dobře. Až opustíte město, zavítáte do enklávy rytířů Jedi na planetě Dantooine, proběhnete se po pláních, zavítáte do starobylých ruin… Nudit se prostě nebudete.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva  Nebudete sami
Setkáte se samozřejmě se zástupci všech možných i nemožných ras (potěší a pobaví třeba drobná Twi´lek Mission a její kamarád – věčně hladový wookie Zaalbar). Některé bytosti se k vám dokonce přidají do party; kromě již zmíněné Mission a Zaalbara také třeba samotná Bastila nebo droid T3-M4. Kromě ústřední postavy můžete mít v jednu chvíli v partě až dva další pomocníky a máte nad nimi naprostou kontrolu. Docela příjemné je, že tihle jednotliví týpci mezi sebou mají různé vztahy, takže se spolu občas baví; někdy s nimi může zapříst rozhovor i hlavní hrdina.

K atmosféře a pocitu, že jste součástí něčeho velkého, přispívá i velmi dobré zpracování. Grafika je kvalitní, lokace jsou živé, kromě lidí a jiných tvorů občas kolem prolétne bezpečnostní robot, v dálce odstartuje vznášedlo a podobně. Animace postav je výborná a rozmanitá, takže boje vypadají celkem reálně. Během hry se také podíváte na spoustu filmečků, které výborně doplňují celý děj. Většina rozhovorů je namluvena a zvuková kulisa vůbec je zpracována na jedničku. Paráda…

Ve hře naleznete spoustu zbraní, energetických štítů, implantátů, vylepšení, brnění, lékárniček a dalších užitečných předmětů. Kromě technologických zázraků budete moci používat i méně hmatatelný prostředek – tajemnou Sílu, tedy obdobu magie z fantasy žánru. Ve světě Hvězdných válek existuje temná a světlá stránka této Síly, a stejně tak je tomu v titulu KotOR. Vzhledem k tomu, že vaše jednání ovlivňuje zaměření hlavního hrdiny (obdobně jako třeba v Neverwinter Nights přesvědčení), záleží jen na vás, k jaké straně se nakonec přikloníte.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Trocha kritiky
Jednu z mála slabin hry pro mne představuje skutečnost, že třeba jednoho vojáka, který hlídá vstup do důležitého objektu, prostě nemůžete jen tak nečekaně napadnou a zlikvidovat, ale musíte přes něj projít jen v rámci možností, které hra nabízí. A funguje to tak se všemi postavami – jsou totiž striktně naprogramovány jako: 1) nepřátelé (vždy vás napadnou), nebo 2) nedůležití „řadoví“ civilisté (nelze s nimi pořádně mluvit a nelze na ně zaútočit) nebo 3) důležitá NPC (lze s nimi mluvit, nelze na ně zaútočit). Obvykle vám to vlastně moc divné připadat nebude, ale nastanou situace, které byste logicky řešili bojem, ale nemůžete, protože to tak prostě vývojáři nechtěli. Škoda.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva A když už jsem se pustil do kritizování, moc se mi nelíbí ani rozdělení města na mnoho malých lokací, mezi kterými musíte manuálně přecházet (automaticky se můžete vracet jen do svého úkrytu, kde se vyléčíte a můžete si na pracovním stole vylepšovat zbraně). A docela mě také štve, stejně jako v Neverwinter Nights, značná neinteraktivita prostředí – skoro nic nejde otevřít, rozbít, přesunout nebo třeba zapnout/vypnout.

 Pár dalších postřehů
I když jsem teď chvilku kritizoval, nechápejte to špatně – jedná se spíš o drobnější zápory, které nemají valný vliv na zábavnost. Jinak mne totiž KotOR opravdu dostal. A pokud máte alespoň trochu rádi sci-fi a RPG (nebo ještě lépe, pokud znáte Hvězdné války), dostane vás také. Jelikož tento článek nemá suplovat recenzi, vezmu další postřehy už tak trochu hopem. A bude se jednat v podstatě jen o samou chválu.

Rozhovoryjsou rozvětvené, ale ne nepřehledné, můžete v nich zkusit využít schopnosti v přemlouvání a vymámit třeba slevu, získat tajnou informaci a tak dále. Práce s počítači a roboty si sice v úvodních lokacích moc neužijete, ale později docela potěší, když třeba opravíte strážného robota a ten pak za vás vyčistí kus lokace (přičemž zkušenosti dostanete vy). Kromě hrabání se v robotech a počítačích si také můžete ve své skrýši vylepšovat vybavení, a ke slovu přijde i implantát do vašeho nedokonalého těla.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry naleznete v sekci screenshotů

Ovládání někomu může zpočátku připadat divné a poplatné konzolím (hra vyšla pro Xbox před půl rokem a trhala rekordy v prodejnosti), ale zvyknete si vážně velmi rychle. Co se týká nastavení hry v Options, je rovněž bezproblémové, můžete si nastavit třeba automatický level-up charakterů a podobně.

Inventář, mapa, deník, stejně jako další informační obrazovky nejsou sice zpracovány graficky nijak oslnivě, ale dobře plní svou funkci. Některé předměty (lékárničky, granáty) jsou ve společném inventáři a může je tak rychle použít jakákoliv z vašich postav. Jak jsem již psal, boje jsou pauzovatelné (mezerník + autopauzy), ale přesto obvykle netrvají dlouho. Svým charakterům můžete nastavit modely chování a nebo jim zadávat manuálně příkazy, které se řadí do fronty.

 Suma sumárum
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Star Wars: Knight of the Old Republic zatím vypadá jako SUPER hra. Není samozřejmě úplně bez chyby, ale svoji atmosférou, hratelností a bohatostí zatím překoná drtivou většinu současných RPG. To, že jí kolegové z německého GameStaru přisoudili hodnocení 93%, asi opravdu není náhoda, ale o tom až v plnohodnotné recenzi od Levise začátkem prosince...

Stáhněte si: Patch, Trailer, Video, E3 video, Cheaty a návod

Související články: Novinky, Jedi Knight: Jedi Academy recenze



Jiří Sládek
autorovi je 26 let a pracuje v papírovém herním magazínu GameStar, hry jsou jeho prací i koníčkem, zvláště pak RPG, strategie, taktické hry a vesmírné obchodní simulátory (divná kombinace, že? :-)


 
 
Jiří Sládek

Nejnovější články