Jedi Knight: Jedi Academy - první dojmy
zdroj: tisková zpráva

Jedi Knight: Jedi Academy - první dojmy

4. 8. 2003 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Dohráli jsme chystaný třetí díl Jedi Knight a v těchto vyčerpávajících dojmech se dozvíte o výběru postav, zajímavé náplni misí, soubojích s oboustranným světelným mečem, nových pohybech či MP módech.

Autor: Levis
Publikováno: 4.srpna 2003


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Loňský úspěch sci-fi first-person akce Jedi Knight II: Jedi Outcast z prostředí Hvězdných válek předčil očekávání mnohých hráčů i samotných autorů. Proto netrvalo dlouho a v LucasArts padlo rozhodnutí vyvinout další díl. Toho se naštěstí opět ujali zkušení Raven Software, kteří získali slávu například díky Soldier of Fortune II: Double Helix a nyní pracují i na tajemstvím zahaleném Quake IV. Dnes probíraná hra Jedi Academy je opět vytvořena na osvědčeném Quake 3 Team Arena enginu - tedy abych byl přesnější, za pomoci spousty různých modifikací a doplňků z dílny Ravenů, které řadu věcí změnily k nepoznání. Spíše než plnohodnotné pokračování bych si ale přesto dovolil označit Jedi Academy za hutný datadisk. Proč tomu tak je se dozvíte na následujících řádcích ve vyčerpávajících dojmech z hraní, které by se daly bez rozpaků nazvat i recenzí.

 Temná strana Síly opět nabírá na moci
Na konci Jedi Outcastu byl Desann i s jeho armádou temných Jediů poražen a ve vesmíru nastal mír. Ale jak už tomu tak bývá, netrvalo dlouho a na světě je nová hrozba. Zatímco Luke Skywalker za pomoci Kyle Katarna založil první akademii Jediů na planetě Yavin 4, po celé galaxii se objevil nespočet přívrženců Ragnose. To má být údajně Sith zesnulý již po několik tisíc let, ale jak asi víte, Sithové vždy představují Temnou stranu Síly - tedy tu, se kterou se musí bojovat, aby zavládl klid.

Na všech místech, kde se kdy objevíla Síla, se tedy najednou vynořili přívrženci Ragnose a snaží se ji nějakým způsobem vysát. Yavin, Hoth, Bespin, Endor, Tatooine - při vyslovení těchto míst se jistě fanouškům Hvězdných válek rozzářily oči. Luke proto v nouzi vysílá ještě nevycvičené studenty akademie do všech koutů vesmíru s nadějí, že o tomto podivném kultu zjistí něco více. To je ve zkratce úvodní zápletka dlouhého příběhu, který nám Jedi Academy nabízí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Děj nechci dále vyzrazovat, ale trochu mě zklamal závěr hry, který již trošku připomíná hollywoodské frašky s nadpřirozenými jevy. Kromě cutscén v herním enginu příběh vypráví i renderované filmečky ve vysoké kvalitě. Jsou krapet delší a nabízí víc akce než jen suché přelety raket z jednoho místa na druhé, jako tomu bylo v Jedi Outcast. Zajímavostí je, že Jedi Academy obsahuje alternativní zakončení hry. V předposlední misi můžete dát průchod svému hněvu a přejít na Temnou stranu Síly. Poslední úroveň sice absolvujete, ale samozřejmě s trochu jinými úkoly a dokonce ji uzavírá i jiný filmeček.

Mimochodem, ve hře se setkáte se spoustou míst, postav či termínů, které má na svědomí Timothy Zahn ve své knižní trilogii pokračování Star Wars (u nás s podtituly Dědic impéria, Temná sila na vzestupu a Poslední povel). Na vašich cestách potkáte noghrije a navštívíte místa jako Ord Mantell či Tanabee.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva  Výběr postavy v RPG stylu
Poprvé v sérii se zde neujmete role Kyla, nýbrž jednoho ze studentů akademie, který se jmenuje Jaden Korr. Jeho jméno je naštěstí neutrální, takže Jadenem může být žena i muž. Tím už jsem trochu naznačil následující novinku, totiž že postavu si můžete vytvořit přesně dle svého gusta. Na výběr je podobně jako v RPG z několika ras - člověk, Twi'lek, Rodian, Kel Dor či Zabrak. V podstatě jsou všichni kromě lidí a Twi'leků ženského pohlaví ohyzdní a osobně bych s nimi nechtěl mít nic společného. Po zvolení rasy zbývá vybrat, jakou bude mít postavička hlavu, tělo a nohy (obyčejně jde o výběr ze tří až pěti možností).

Příjemným zjištěním pro mě bylo, že každá rasa je speciálně nadabovaná, takže při hře s jinou postavou slyšíte i jiný hlas. Dalším krokem při tvorbě charakteru je světelný meč. Jak se dozvíte ve hře, náš hrdina se do akademie dostal mimojiné právě proto, že si světelný meč sestrojil úplně sám bez dalších znalostí Síly. Zpočátku máte na výběr pouze z klasického jednostranného ostří a pěti druhů rukojetí. Přibližně v půlce hry Jaden o svůj meč přijde a musí si vytvořit nový. V tu chvíli už je ale právoplatným rytířem Jedi a může si tak udělat i oboustranný meč či rovnou dvě čepele.

 Nelineární posloupnost úrovní
To tedy je první velká změna oproti Jedi Knight II, kde jste museli několik prvních misí absolvovat bez světelného meče. Další inovací je skutečnost, že Jedi Academy nemá napevno stanovenou dějovou linii a posloupnost úrovní. Hráč začíná jako nováček, který ještě Sílu neumí pořádně využívat. Aby se zlepšil, je akademií vyslán do nejrůznějších koutů vesmíru, aby tam plnil mise velice rozličných úkolů. Po splnění každého z nich se vrátí zpět na Yavin, kde si může vybrat vaše další působení. Po každém levelu si také přidáte jeden bodík k vlastnostem Síly. Když máte vyřešeny čtyři z pěti nabízených misí, dostanete šanci se vrátit zpět do akademie a pokračovat v hlavním ději. Já jsem vždy plnil všechny úrovně - nejsou dlouhé a vynášejí výše zmiňované zlepšování vašich schopností, což se samozřejmě vždy hodí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Pokud si na to ještě pamatujete, singleplayer Jedi Outcast obsahoval několik dlouhých a šedých levelů, o které nikdo moc nestál. V této oblasti se Ravenu podařilo odvést největší kus práce, neboť to, co nabízí Jedi Academy, se nedá srovnávat s designem misí v snad žádné předchozí hře na motivy Hvězdných válek, která za posledních pár let vyšla. Podíváte se skutečně do všech koutů vesmíru. Budete se snažit zastavit sebevražedný nájezd galaktické vzdušné tramvaje, se kterou sabotéři mohou ohrozit spoustu nevinných občanů. Navíc přitom řádí strašlivá bouřka, takže není vidět na krok a tramvaj se řítí obrovskou rychlostí, takže máte i zhoršenou orientaci. Oproti tomu na Vjunu musíte docílit infiltrace jedné z pevností, které zde kdysi vybudoval Darth Vader. Z nebe ale v podobě deště padá jakási jedovatá látka zraňující vás i vaše protivníky, takže je nezbytné se schovávat a uzdravovat na každém kroku.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva  Přestřelky, infiltrace nebo závody
Písečný Tatooine zase přinese fantastickou honičku na motorkách připomínající slavnou filmovou scénu v pralesích Endoru. Z motorek samozřejmě můžete střílet, ale co je nejlepší - můžete na nich dokonce používat světelný meč. A náš hrdina se s ním za jízdy ohání doslova jako kovboj s lasem. Jindy málem umrznete na ledovém Hothu a zachrání vás jen skrytý vstup do protivníkovy základny, ke kterému se dostanete jízdou na wampě.

Dvakrát ve hře se také setkáte s Rancorem, ohromnou bestií žeroucí vše, co ji přijde pod ruku. A to včetně věznů, které jste se celou úroveň pracně snažili osvobodit. V jedné opuštěné vesnici absolvujete náročný souboj s Boba Fettem, ačkoliv by si jeden myslel, že je mrtev (viz šestý díl Hvězdných válek). A takhle bych mohl pokračovat skoro do nekonečna. Nudit se tedy rozhodně nebudete, jelikož náplň misí je celkově velmi atraktivní.

 Spousta druhů nepřátel
Ve hře se budete stále setkávat se stormtroopery a imperiálními techniky jako v Jedi Outcast. V hángarech narazíte na piloty stíhaček Tie a v pokročilejší fázi hry dokonce i na vojáky sedící v jakýchsi robotech. Vrcholem pak je, když tito roboti mají jetpack a poletují kolem vás, pak už začíná jít opravdu do tuhého. Na svých cestách potkáte i hlídače v Jabbově písečném paláci, ledová stvoření z Hothu nebo písečné lidi - Tuskeny. A samozřejmě vám budou oponovat všudypřítomní žoldáci. Z těch se později stávají učedníci temné strany Jedi a ať už s mečem nebo bez něj, vždy znamenají nemalé problémy.

K boji můžete kromě zbraní využívat také světelného meče. Ten již klasicky odráží laserové výboje zbraní. Existují ale i takové, proti kterým se neubráníte ani s mečem. Proto budete muset čas od času přecejen sáhnout po některé z ničivých pušek a kulometů. Samozřejmě zde nechybí ani jediná významnější zbraň z Jedi Outcast. Raketomet Merr-Sonn, rychlý a přesný Heavy Repeater s kadencí kulometu či E-11 Blaster Rifle a další výbava vám mnohdy pomůže zdolat hordy Stormtrooperů a jim podobných.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Nové zbraně a schopnost Force Sense
První novinkou ve výzbroji našeho hrdiny je DL-44 Heavy Blaster, který budete mít opravdu na každé misi. Bohužel se hodí pouze ve chvíli, kdy vám dojdou náboje do všeho ostatního, ale je to mimochodem blaster, který s sebou po kapsách vždy nosil Han Solo. Žádné divy od něj nečekejte, umí střílet buď po jednom náboji se slušnou přesností anebo více střel najednou za cenu jemného rozptylu. S druhým a mnohem zajímavějším přírůstkem se setkáte až na planetě Vjun. Stouker Concussion Rifle je vysoce účinný kanón se smrtelnými paprsky. Může je buď vystřelit a drasticky zranit všechny okolo místa výbuchu či jako sniperka prošpikovat protivníka přesně cílenou ránou. Zasažený protivník je poté odhozen o několik metrů dozadu a než se zvedne ze země, stihnete znovu nabít.

Force Powers zůstaly nezměněné oproti JK2 až na jednu výjimku a tou je Force Sense - nová schopnost, která se vám bude velice hodit. Nejen, že silně červeně zvýrazňuje všechny nepřátele v okruhu kolem vás (i za dveřmi a jinými překážkami), ale kromě toho žlutě vybarvuje i nesebrané předměty jako náboje či lékarničky. Pokud tedy nevíte jak dál, možná vám napoví právě tato schopnost - pokud je někde potřeba na něco zatlačit či naopak vytlačit (Force Push/Pull), dozvíte se to právě po použití Force Sense, která to zbarví na modro. Tento užitečný pomocník vás ani nestojí příliš Síly, pouhých dvacet bodů ze sta. Na druhou stranu se však Síla nedobíjí, když máte Force Sense aktivovaný.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva  Oboustranný světelný meč
Jednou z avizovaných inovací Jedi Academy byla možnost vlastnit oboustranný světelný meč (jako Darth Maul v Epizodě I) či mít rovnou dva meče (jako Anakin Skywalker v Epizodě II). Bohužel sám nejsem těmito vlastnostmi příliš nadšen, nejspíš proto, že jsem je zažil už dříve v Jedi Knight II a nejsou tedy pro mě převratnou novinkou. V JK2 byly tajně vloženy v kódu (stejně jako spousta blbůstek typu /kiss či /sit, které s vaší postavičkou prováděly patřičné činnosti) a oboustranný meč šel navíc aktivovat přímo z cheatů. Dva meče pak přinesl JediMod, fanouškovská modifikace otevírající spoustu zajímavých možností. Už tehdy jsem se trochu obával, že to nebude ono. A opravdu není.

Zatímco singleplayer hra s jedním z nových druhů čepelí je minimálně zajímavá, v multiplayeru to úplně zruinuje všechno kouzlo, které dosud "světelný šerm" měl. V pokročilejší fázi hry pro jednoho hráče budete na každém kroku čelit Sithům Temné strany Síly a ti samozřejmě hojně využívají obou výše zmiňovaných novinek ve vlastnictví světelného meče. Souboje jsou pak nepřehledné a spousta zdraví hráčům uniká jen proto, že se jejich neobratné velké meče "odřou" o protivníka. To přece není žádné umění, běhat a rychle klikat na tlačítko myši. Bohužel, v Jedi Academy s tím můžete vyhrát nejeden souboj.

Na druhou stranu Raven dodržel slovo a přidal do hry spoustu nejrůznějších pohybů, úskoků a smrtících úderů, které můžete se svým světelným mečem provádět. Některé vás stojí Sílu, některé jen úsilí. Kromě běhání po zdech nyní přibyla i možnost se na zdi na vteřinu uchytit a pak od ní odskočit. Dalším extra pohybem je schmetterling, gymnastická série salt a pohybů, které je možné použít třeba pro útěk z bezprostředního nebezpečí (opět inspirováno Darth Maulem). Následuje pár salt a přemetů - některé mohli dělat vaši protivníci v Jedi Outcastu, jenže vy sami ne.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Další nové pohyby
Opravdovou novinkou Jedi Academy je bezprostřední reakce na skopnutí. Pokud vás protivník položí na zem (ať už odstrčí pomocí Force Push či jen silně kopne), jste na několik setin vteřiny nechráněni a můžete zemřít jedním švihnutím nepřátelského meče. Aby se takovýmto situacím dalo předejít, máte možnost se pomocí Síly rychle dostat na nohy. Zahrnuje to salto dozadu, salto dopředu a rychlé odvalení se doleva či doprava. Při saltě dopředu navíc pro změnu položíte na zem vašeho protivníka a on mnohdy udělá to samé zase vám.

Nezapomínejme ale, že nejvíce kousků lze vždy vyvádět s mečem. Z kotoulu můžete nyní přímo probodnout vašeho oponenta a pokud se mu trefíte do nechráněného břicha, většinou je to jeho poslední chyba. V Jedi Academy je také několik nepopsatelných pohybů a švihů, které s vaším mečem provedou hotové zázraky. A pochopitelně, že u každého druhu světelného meče vypadají podstatně jinak. Také se částečně vrátila účinnost oblíbeného backstabu, který byl v původní verzi JK2 stoprocentní šancí, jak zabít jakéhokoliv hráče.
Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Pokud máte dva meče, může je vaše postava v případě nutnosti vymrštit na sobě protilehlé strany a tím tak silně zranit protivníka. V případě jednoduchého či dvojitého meče se pak stále jedná jen o zasunutí meče za vás (to vše mezi vaší rukou a pravou stranou těla). A poslední pohyb stojící za zmínku je smrtící skok na ležícího protivníka. Jak jsem psal výše, pokud se vám podaří vašeho nepřítele dostat na zem, můžete k němu přiskočit a mečem mu probodnout hruď - na což se obyčejně umírá :)

 Audiovizuální pohled na věc
Kdybyste si na jednom monitoru pustili Jedi Knight II a na druhém Jedi Academy, zřejmě byste rozdíl nepoznali. Grafika hry na mě však působila trochu lepším dojmem a je to asi tím, že prostředí je barevnější a pestřejší. Detaily postav však bohužel zůstavají úplně stejné, Kyle i Luke mají dokonce nezměněné modely z předchozího dílu. Efekty jsou rovněž zajímavější - například to, co dokáže takový Boba Fett, je asi vrchol všeho, co se dá vymáčknout z Q3A enginu. A tím nemyslím jen parádní zážeh jeho jetpacku, ale i předváděčku zbrojového arzenálu.

Co se týče hudebního doprovodu, o tom je asi zbytečné se zmiňovat. Melodie Johna Williamse se nikdy neohrají, tentokrát jsou navíc rozvedené do několika vlastních originálních písniček přímo pro hru. Nerušily při hraní, dokonce bych i řekl, že se mi líbily. Namluvení je opět průměrné, dialogy mezi postavami nejsou nic moc ani jako text takový. Jediné, co v této kategorii oceňuji, jsou všudypřítomní a ukecaní stormtroopeři. Ti si spolu povídají vždy, když mají dlouhou chvíli (tento trend nastolil Lucas ve čtvrtém dílu filmu).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry naleznete v sekci screenshotů

 Multiplayerové módy
Multiplayer byl pro mě hlavní předností Jedi Outcast a ještě dnes stále přitahuje snad i tisíce hráčů, aby spolu soupeřili v galaktických arenách. Co jsem měl možnost zatím vidět, Jedi Academy nabízí hned dva nové módy. Capture The Ysalamiri je definitivně pryč, však také nikoho nebavilo. Místo toho tu máme Power Duel. A to znamená přesilu - boj dva na jednoho! Osamocený hráč má mít převahu ve větším zdraví a ozbrojení a také ve větším využítí Síly.

Druhým novým módem je Siege a už nyní jsem si jistý, že převezme korunu po Capture The Flag a stane se mezi hráči nejoblíbenější. V Siege proti sobě stojí dva týmy, Dark Jedi a Light Jedi. Každý má své úkoly, většinou jeden brání a druhý útočí. Mapy pro tento herní režim jsou navíc umístěny v exotických lokacích a tak si třeba při obraně ledové základny na Hothu užijete spoustu zábavy. Jeden bude kropit nepřátele od kulometů, zatímco jeho oponenti nasednou do chodících AT-ST - skvělá zábava! Mimochodem, už nyní je ve hře spousta skrytých roztomilých nastavení, které fanoušci jistě rozpitvají na cucky jako v případě Jedi Outcast. Třeba možnost realističtějších soubojů (a la singleplayer) či například vypnutí gravitace. Nechtějte vidět, jak to pak vypadá v takové místnosti s propastmi či podobnými "dírami".

 Finální verdikt až na podzim
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pokud bych měl hru hodnotit nyní, nedostalo by se jí jen samé chvály především kvůli jemně nevyváženým soubojům se světelnými meči a na dnešní poměry pouze průměrnému technickému zpracování. Přesto jsem ale přesvědčen o tom, že se z Jedi Academy stane na dlouhou dobu velký hit zejména díky originálním misím a celkové atmosféře. Konkurenci ale bude mít podzim velmi těžkou, za všechny stačí vzpomenout Half-Life 2. Doufejme proto, že Raven a LucasArts zbývající pár měsíců nepromarní a budou na hře pořádně pracovat, aby ji dovedli k dokonalosti.

Stáhněte si: E3 trailer

Související články: Jedi Knight II: Jedi Outcast singleplayer a multiplayer recenze &návod, Novinky



Levis
autorovi je 16 let, studuje v Praze a specializuje se na strategie/akce/adventury a cokoliv s tématikou Star Wars (všechny články autora)

 
 
Levis

Nejnovější články