Forza Horizon 2 směřuje na plný plyn k zábavnému arkádovému zážitku
zdroj: tisková zpráva

Forza Horizon 2 směřuje na plný plyn k zábavnému arkádovému zážitku

19. 8. 2014 20:15 | Dojmy z hraní | autor: Vincent Olejník |

„Znovu a lépe“ by mohlo znít heslo Playground Games. Studio plné velkých jmen z oblasti vývoje závodních her vytvořilo svou první hru pod hlavičkou jedné z nejcennějších značek Microsoftu, a prodejní výsledky byly natolik uspokojivé, že jim přiklepli i vývoj pokračování. A jak to s druhou inkarnací arkádové Forzy vypadá? Z mého pohledu tak sluníčkově, že bych si možná měla pořídit sluneční brýle.

Prezentace her na Xbox stánku spojovala skutečnost, že byly prakticky všechny hands-off (jedinou výjimkou budiž fantastická hra Ori, ale k té se ještě vrátím v samostatném článku), tudíž se mohl člověk jen dívat, ale nesahat.

Zvláště v případě Forza Horizon 2 jde o podivné rozhodnutí – vždyť vychází už 30. září. Jakékoliv nedostatky v ovládání, fyzikálním modelu nebo hratelnosti tak zůstaly bezpečně pod pokličkou, a možná i proto jsou dojmy natolik pozitivní. Na druhou stranu, o to více prostoru zbylo na studování obrazu a poslouchání výkladu kreativního ředitele Playground Games Ralpha Fultona.

Forza Horizon 2 zdroj: tisková zpráva

Šedivé začátky

U Forza Horizon se snad ani nelze vyhnout srovnání s podobně zaměřeným titulem Need for Speed: Rivals od studia Criterion (série Burnout). Nutno říci, že prvních pár minut na mě nová Forza žádný velký dojem neudělala. Francouzské město Nice, které už tvůrci ukazovali dříve, vypadá pěkně, nic dech beroucího jsem na něm ale neshledala. Boření kavárenských zahrádek po desáté také už moc nebavilo, navíc jsem měla v živé paměti poletující listí a oblaka prachu z Rivals.

Zlom ale nastal v okamžiku, kdy došlo na závodění. Jako první tvůrci představili ve Forze dosud neviděnou skupinu off-road speciálů. Noční klání vyztužených monster na blátivé polní cestě kdesi ve francouzských lesích mě ujistilo, že se opravdu mám nač těšit.

Dynamické střídání denní doby už je samozřejmostí a střídání počasí pak nezbytnou součástí next-gen (vlastně už current-gen) her. Déšť ve Forze ale působí přirozeně, většinou nejde o velkou průtrž mračen, i tak jsou ale silnice pořádně mokré a autům jedoucím za vámi budou stěrače stačit jen těžko.

zdroj: Vlastní

Co ale Forzu po grafické stránce skutečně vrátilo do hry, je systém dynamického nasvícení a práce s částicovými efekty v atmosféře. Právě díky tomu se u nové arkádovky snoubí živé barvy s přirozeným vyzněním celé scény.

Výrazný posun vpřed představí druhá Forza při práci s vozidly, která můžete vylepšovat a vůbec upravovat k obrazu svému. Dle slov Ralpha Fultona by se měl tuning a možnosti výměny dílů rovnat systému z Forza Motorsport her. Jde o zásadní slib a uvidíme, kolik chyb se v tomto aspektu hry po vydání objeví.

Ze stejného soudku je také informace, že Horizon 2 vyjde s 200 modely aut. Ukázky nebo nahlédnutí k tomuto obsahu jsem se ale nedočkala, je tedy velkou otázkou, nakolik půjde o originální modely a nakolik o jejich různé variace. Čemu bez problému věřit budu je ale informace o zachování odlišných jízdních modelů pro různá auta. Simulaci tedy samozřejmě nečekejte, ale rozdíl mezi Ford Raptor a Nissan GT-R zcela jistě pocítíte.

Forza Horizon 2 zdroj: tisková zpráva

Když vás navigace vede cestou necestou

Až v otevřeném prostoru konečně vynikne důvod, proč bychom měli ocenit závody mezi lány levandulí. Kilometry a kilometry silnic už nejsou vaším jediným herním plánem. Žádné nezničitelné ohrady nebo bariéry. A jakkoliv je pohled na Lamborghini Huracán uhánějící řepkovým polem komický, Horizon si klade za cíl pobavit, takže proč ne.

Snadno dostupná a variabilní zábava je zaklínadlem Forza Horizon 2, a když se u nových konzolí řekne zábava, tak zkrátka musí přijít řeč na „sociální“ stránku věci. Pokud se uprostřed luhů a hájů rozhodnete, že je na silnicích poněkud mrtvo a zasloužily by oživení, můžete během doslova pár vteřin skočit do online módu. Stačí k tomu dva kliky a hra vás plynule teleportuje do multiplayeru.

Online část Forzy plynule naváže na vaši vlastní hru, jediným rozdílem tak může být denní doba nebo počasí. Návrat slaví „kluby“, tedy sdružení až tisícovky hráčů s podobnou zálibou. Hra se vás při online závodech snaží párovat s lidmi s podobnými zájmy, kluby jsou ale stále jistou volbou. Nově si můžete v „garáži“ (ve skutečnosti na ulici), prohlížet i vozy svých přátel, nahlížet jim pod kapotu a „krást“ jim povedené polepy.

Forza Horizon 2 zdroj: tisková zpráva

Podobně příjemně plynulý jako přechod mezi single a multiplayerem byl i přesun do módu Road Trip, který vás s přáteli či spoluhráči vyšle na více či méně vzdálené stanoviště, kde se odehraje vlastní akce. Záměrně neříkám, že jde jen o závody. Přestože žánrově je Forza Horizon 2 hra závodní, není to zdaleka jediná kratochvíle, kterou nabízí. Vedle tradičních silničních a off-road závodů je pochopitelně k dispozici i driftování a další méně tradiční radovánky.

Po úspěšném absolvování Road Trip hra vymezila arénu a určila jednoho z přítomných hráčů za „lovnou zvěř“. Lehce demoliční honička ve stylu Burnoutu není něco, co bych čekala zrovna od Forzy, ale stěžovat si rozhodně nebudu. Při pohledu na neřízený chumel aut za doprovodu první poloviny Bizetovy Carmen Overture mi povážlivě cukaly koutky. Rozhlasovou stanici hrající pouze klasiku si spolu s pěticí dalších můžete ve hře skutečně odemknout, což je jistě dobrá zpráva pro všechny (včetně mě), kteří měli v prvním Horizon rádio z preventivních důvodů vypnuté.

Forza Horizon 2 zdroj: tisková zpráva

Odlehčené blbnutí

Forza Horizon 2 přijala identitu hry, která se nebere příliš vážně a nabízí „jen“ arkádové hraní plné roztodivných režimů, bizarních kombinací a nevázané zábavy. Ostatně, kdo chce simulátor na Xbox One, sáhne v regálu hned vedle po osvědčené Forze Motorsport. V té opravdu Jaguarem potok neprojedete a svodidla neprorazíte.

Jen pro úplnost ještě připomenu, že jsem viděla Forza Horizon 2 pro Xbox One. Verzi pro Xbox 360 vyvíjí jiné studio na starém enginu a dle slov vedoucích vývojářů z Playground Games se v podstatě jedná o úplně jinou hru, byť s totožným názvem.

Nejnovější články