Dojmy z Mario Strikers Charged Football
zdroj: tisková zpráva

Dojmy z Mario Strikers Charged Football

15. 5. 2007 23:23 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

V sídle ConQuestu jsme si začutali se spoustou power-upů, fintiček, malým hřištěm a týmem složeným ze slavných postaviček Ninteda.

Jeden míč, dvě branky a snaha dostat míč do jedné z branek. To je asi tak jediné, co měl Mario Smash Football z GameCube společného s fotbalem skutečným. Byla to čutaná, jakou bychom od Nintenda a jejich nejslavnějších postaviček čekali – se spoustou power-upů, fintiček, malým hřištěm a malým týmem, avšak zábava to byla mamutí. Nejinak to vypadá s Mario Strikers Charged Football, pokračováním pro Wii. Na to jsme se dnes odpoledne zajeli podívat do sídla distribuční společnosti ConQuest a nepřekvapivě musíme říci, že asi největší změnu zaznamenalo ovládání. Analogem na nunchaku ovládáte pohyb hráčů, tlačítka A a B na wiimote ovladači slouží pro přihrávku, resp. útok a šviháním s wiimotem faulujete. Ostatní klávesy slouží kupříkladu k použití speciálního power-upu, přeskočení oponenta, lobu, centru atd. atd. Hra totiž obsahuje tolik všemožných fintiček a „útoků“, že jejich alespoň dostatečné zvládnutí bude vyžadovat hodiny a hodiny trénování.
Základní pilíře hratelnosti se rekonstrukce vesměs nedočkaly, ale vzhledem k tomu, že již na GameCubu byla špičková, to není důvodem k pláči. Pod velením máte pětičlennou skvadru, složenou ze tří hráčů, kapitána a automaticky ovládaného brankáře. Kapitána i trojici souputníků si můžete před zápasem vybrat, jelikož každá postavička má nějaké unikátní schopnosti. Jsou jich opravdu kvanta a já jich za ty necelé tři hodiny viděl sotva zlomek. Mario se dokáže zvětšit a tím zvýšit svou palebnou sílu, opičák Donkey Kong zvládá výskok s drtivým dopadem ochromujícím celé okolí, trubkonosý prďola při maximálním nabití (podržíte útok) vystřelí místo míče nepolapitelné vajíčko. A třeba princezna Peach se zase umí vyfotit (anebo něco podobného to připomínalo), čímž na okamžik omráčí všechny v okolí. Poslední zmiňovaná finta se hodí zejména v případě, kdy se nacházíte na protihráčově půli (jenom odtud lze vystřelit na nepřátelskou branku), protože...

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

... to může zkombinovat se super-útokem aneb jednou z novinek Mario Strikers Charged Football. Umí ho jenom kapitáni a spočívá v tom, že na pár vteřin stisknete útočnou klávesou, následně vyskočí půlkruhový ukazatel, v němž musíte na cestě tam a zpět zastavit ručičku (ideálně na zeleném podkladě – takřka nemožné) a pokud vašeho hrdinu ani při tomto procesu nikdo „nezprasí“, v efektní animaci vyskočí nad stadion a spustí se minihra ve stylu WarioWare: Smooth Moves. Protihráč se zde ujme role brankáře, resp. jeho rukou a wiimotem musí pochytat bleskurychle přilétající střely. Je jich, na základě úspěšnosti při chytání ručičky v půlkruhu, od čtyř do pěti a každá nepolapená má stejnou váhu jako normální gól. Hra se tímto stává ještě méně fotbalová, ale mně osobně to vůbec nevadilo a beru to jako příjemné zpestření již tak ohromně akční a intenzivní hratelnosti, kterou nyní navíc umocňuje lepší grafika, efekty a zvukový doprovod (na kotel Waria, skandující jeho jméno, se už nedá zapomenout).

Od tímto způsobem svižné a nadopované hratelnosti se odvíjí i můj pocit, že dát gól z klasického „jdu sám na bránu“ je bez použití nějakého speciálního power-upu anebo šikovného lobu prakticky nemožné – ta krokodýlí potvora v bráně prostě všechno chytí. Značnou pozornost je zde proto vhodné věnovat nahrávání si. Počet předání míče mezi vašimi spolubojovníky je totiž přímo úměrný rychlosti a průraznosti meruny, takže jak si mezi sebou třeba pětkrát „přičutnete“, šance na skórování je již značně vysoká. Na druhou stranu, šance na takhle dlouhou řadu přihrávek je zase značně nízká...


Více než jen zpestřením se stane online multiplayer až pro čtyři hráče (čtveřice může hrát i spolu na jedné konzoli), což ze hry dělá vůbec první titul, který plně využije potenciál služby Nintendo Wi-Fi Connection. Původní záměr rozdat si to s kolegy-žurnalisty z celé Evropy nám však, kvůli jejich nepřipojení se v požadovanou dobu, nevyšel. Takže vítězové menšího turnaje mezi zástupci domácích médií se odměny v podobě online klání nedočkali. Nicméně multiplayer prý normálně funguje v pořádku a problém spočíval prostě v tom, že ho nebylo s kým na druhé straně vyzkoušet. Koneckonců, ještě aby nefungoval, když má hra doputovat na pulty obchodů již koncem května. Pokud bych měl své dojmy nějak shrnout, Mario Strikers Charged Football (česká homepage) bych předběžně označil jako nejpohodovější a nejzábavnější fotbálek, který jsem kdy hrál a kvůli kterému se i vyplatí si Wii pořídit.
zdroj: vlastní

moolker

Nejnovější články