Nadějné dojmy novinářů z Deus Ex: Human Revolution
zdroj: tisková zpráva

Nadějné dojmy novinářů z Deus Ex: Human Revolution

25. 2. 2011 17:54 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Zahraniční novináři měli možnost vyzkoušet si začátek velmi očekávaného kyberpunkového RPG, které chce navázat na odkaz prvního, dnes již legendárního dílu. Jaké jsou jejich pocity a dojmy? Veskrze pozitivní a i přes snahu o odstup nadšené. Ne entuziasticky nadšené, ale tím tichým obdivným způsobem. Podle všeho by měl být třetí Deus Ex hlavně hrou mnoha možností. Vše charakterizují základní čtyři druhy augmentací, které můžete rozvíjet – boj, plížení, hackování, sociální interakce. Řešení situací bude zřejmě vždy několik a stejně tak konečných výstupů.


Poměrně dobře je vysvětleno vylepšování augmentací – vaše tělo si prostě na nové implantáty teprve navyká a zkušenosti jsou mírou adaptace. Milé je, že zkušenosti dostáváte nejen za tradiční likvidaci protivníků a plnění úkolů, ale i za konverzaci. Bylo by špatné mít tak rozmanitou hru a neodměňovat jednu z možností, jak hrát. A právě rozhovory by měly být jedním ze základních stavebních prvků. Většina se shoduje na tom, že jsou poutavé a když jde o klíčové momenty v misi, tedy v tomto případě terorista z anti-augmentační sekty drží rukojmí, jsou adrenalinové a vážíte každé slovíčko. A co ještě dojmy z první mise prozradily?

Můžete si oficiálně zvolit, zda budete napadenou základnou procházet smrtícím či nesmrtícím způsobem, což bude definovat zbraně, jaké dostanete. Nicméně i tak je jen na vás, zda zvolíte cestu konfrontace či plížení. Můžete si vzít augmentace na plížení, odposlech cizích frekvencí, zesílit baterii v obleku, abyste se mohli lépe plížit a vojáky odpravovat anebo prostě po thiefovsku procházet dál. Můžete zkusit i na férovku přijít a zkoušet vše vystřílet, ale hra je prý velmi nesmiřitelná. Pár ran a Adam čichá ke květinkám. Systém krytí zde sice je, ale tak zvládáte jen konflikty, kde můžete kontrolovat příchozí vojáky, jakmile se dostáváte do obklíčení, máte problém.

Navíc máte v misi podúkoly a... k postupu dál je nemusíte plnit. Máte najít prototyp nové augmentace. Nemusíte. Máte zachránit skupinku rukojmí. Nemusíte to stihnout, stačí, že se zdržíte. A na konci hra prostě zaznamená tento neúspěch, v konverzaci se odrazí tahle „smůla“ a další dějové linky budou na tento fakt narážet.

Najdete rukojmí a vlezete dveřmi? A neodpálili jste nastraženou minu? A co když se vám nepodaří hacknout časovanou nálož plynu? Když dojde na finále s teroristou a rukojmím, opět můžete mít několik výstupů, ať už to bude mrtvý terorista, mrtvý rukojmí nebo všichni živí... a hra opět to vše odrazí v tvorbě následujícího obsahu. Takže ano, svým způsobem zde máme dva lineární body, jimiž projdete – vstup do zařízení a konfrontace s teroristou, ale to, jak mezi nimi projdete, i jak ze závěrečného bodu vyjdete, je jen na vás.


To vše by asi nefungovalo, kdyby svět a jeho postavy nebyly dostatečně sugestivní. Nicméně když se v kontextu hry zmiňují kultovní kousky jako Ghost in the Shell a neustále se zdůrazňuje působivost interakce s jednotlivými charaktery, nemusíme asi mít o tuto složku starost. Stejně tak vypadá lákavě základní setting světa budoucnosti, kde spolu bojují jak korporace, tak skupinka fanatických Puristů, která nesnáší augmentace jako cestu ke zničení lidskosti.

Zatím tedy třetí Deux Ex vypadá jako hra mnoha a mnoha možností, kde je jediným limitním faktorem vaše fantazie, vaše schopnosti a vaše augmentace. Jakou zvolíte cestu, zda lítého bijce-střelce, plížícího se hackera, mistra slova či někoho, kdo umí od každého něco, je zcela na vás. Hra vám zjevně překážky klást nebude.

Nejnovější články