Japonská hybridní RPG strategie Grand Kingdoms se chlubí soubojovým systémem i online módem
zdroj: tisková zpráva

Japonská hybridní RPG strategie Grand Kingdoms se chlubí soubojovým systémem i online módem

30. 6. 2016 11:49 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Ještě během víru zpráv z E3 vyšel na PS4 a PS Vita nadějně vypadající japonský titul Grand Kingdom. Zdánlivě jde o klasickou RPG strategii japonského ražení. Nicméně, při bližším pohledu je vidět, že se šéf vývoje Tomohiko Deguči (stojí např. za Muramasa: Demon Blade) a jeho tým Monochrome opravdu snažili, aby vytvořili unikátní titul, který se bude snažit posunout hranice žánru. V Grand Kingdom se tak kombinuje hned několik prvků, které spolu dobře fungují.

Děj se odehrává ve fantasy císařství Uldein, které se rozpadlo na čtveřici království, která spolu válčí. Vy se ocitnete v roli velitele nové žoldnéřské kumpanie, která se snaží ve válečném chaosu urvat něco pro sebe, přičemž boje probíhají jak v příběhové kampani, tak v poměrně komplexním multiplayeru.

Vaši žoldnéři jsou pro vás vším. Rekrutují se z celkem 17 povolání a najdete tu jak klasické válečníky, kopiníky a lovkyně, tak třeba šamanku, medičku, dračí mágyni challengera se spoustou výbušnin nebo valkýru. Jde přitom o povolání, ne konkrétní hrdiny. Ty si najímáte v žoldnéřském cechu, kde se průběžně nabídka mění. Poté, co najmete hrdiny, musíte je seskupit do oddílů po čtyřech. Samozřejmě hodně záleží na tom, z jakých povolání si dané oddíly sestavíte.

Následně ovšem musíte ještě s oddílem dát dohromady, to už na čtvercovém schématu, formaci. V ní určujete, kde bude stát jaký žoldnéř a k nim dodáte ještě podpůrné předměty jako je lékárnička, štít proti šípům či věž, z níž mají střelecké jednotky lepší dostřel. To, jak poskládáte na čtvercovém plánku formaci pak určí, jak v následně 2D bitvě, viděné z boku, budou stát ve vzájemné pozici a jaké předměty budou mít k dispozici. Pohled na menu, v němž určujete formaci dané jednotky vidíte na obrázku níže.

Grand Kingdom zdroj: tisková zpráva

Souboje pak probíhají v tahovém režimu, ovšem s realtime prvky. Hrdinové se v střídají v tazích, přičemž každý útok stojí určitý počet akčních bodů. Jakmile ale útok aktivujete, musíte v časovém limitu vymačkat dané kombo. Jelikož se vám ale po odehrání tahu doplní jen část akčních bodů, je třeba mít u hrdiny několik útoků, které mají rozdílnou náročnost na akční body.

S hrdiny se navíc po 2D ploše, kde probíhá bitva, můžete (a musíte) pohybovat, přičemž pohyb vás stojí staminu. V tomhle Grand Kingdom hodně připomíná třeba tahově-akční pasáže z Valkyria Chronicles. Bitvy samotné, které si můžete prohlédnout na videu pod odstavcem, počítají i s tím, kam zamíříte kouzlo či projektil. Nemusíte totiž mířit jen na jednoho nepřítele, ale také na určitý bod. Díky tomu pak mohou kouzla s větší plochou efektivity zasáhnout víc nepřátel najednou.

zdroj: Archiv

Samotná kampaň spočívá v sérii misí, které se svojí kumpanií plníte. Úkoly si můžete brát od různých království a samozřejmě tím vylepšujete i své vztahy s daným vládcem. Kromě kampaně ale hra disponuje i speciálním online módem. V něm se hráči hlásí k jednomu ze čtyř království, přičemž následně volí, na jaký kus strategické mapy jejich království zaútočí a které území bude bránit.

Války jsou velmi dynamické, protože probíhají v reálném čase a tak se celková strategická mapa může rychle měnit. Ve válkách získáváte nejen finanční odměnu a zkušeností, ale i bodíky, kterými můžete aktivovat speciální rozkazy vládce svého království, což má vliv na efektivitu vašich jednotek. Jak už bylo řečeno, Grand Kingdom v Evropě už vyšla a to na PS4 i PS Vita. K dispozici bude i cross-play mezi oběma platformami.

zdroj: Archiv

Nejnovější články