Grand Theft Auto V přiveze tři hry v jedné
zdroj: tisková zpráva

Grand Theft Auto V přiveze tři hry v jedné

9. 11. 2012 13:30 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Je trochu s podivem, kolik šílenství dokáže mezi fanoušky (a co si budeme povídat, i mezi některými novináři) jedno herní preview v americkém časopise. Celodenní čekání na poslední číslo Game Informeru, ve kterém mělo dojít (a v tuto chvíli už došlo) k odhalení nových detailu o Grand Theft Auto V, ale nakonec nebylo marné a nyní, když už se všichni vydýchali, můžeme v klidu shrnout to nejdůležitější, co nám článek prozradil. 

Prvním podstatným sdělením je, že GTA V budou v podstatě tři hry v jedné. Nemluvíme teď o rozloze herního světa nebo o délce příběhu, ale o faktu, že mezi třemi hlavními hrdiny bude možné kdykoliv v průběhu hraní přepínat. Michael, Trevor a Franklin, jak se tito tři gangsteři jmenují, se budou po světě pohybovat po vlastních liniích, každý bude řešit své vlastní problémy, a přestože se pochopitelně nevyhnou časté spolupráci, nejde rozhodně o žádné bratry v triku. Zatímco tedy za jednoho hrdinu hrajete, další dva nebudou stát někde na rohu a zatloukat špačky, ale pojedou si dál automaticky po své příběhové linii.

Nesvatá trojice

Podle informací z Game Informeru se Rockstar snaží vykreslit všechny tři hrdiny jako věrohodné figury, a dá se říct, že se tak snaží navázat na Nica z GTA IV. Trio "hrdinů" je složené ze dvou dlouholetých kamarádů - bývalého bankovního lupiče Michaela, který udal své komplice a nyní je v programu na ochranu svědků, a násilnického psychopata Trevora, který si rád pošle do žíly něco ostřejšího. Tyhle dva vykuky doplňuje Franklin, který se v mládí živil ve firmě na odtahování aut a Game Informer ho popisuje jako moderního, mladého a ambiciózního lupiče.

Jak už bylo řečeno, všichni tři kumpáni budou mít v GTA V vlastní životní příběhy. Michael má ženu a dvě děti, přičemž jeho rodina si zvykla na vysoký životní standard, který jim umožnily peníze od policie. Popis rodinky zní vtipně, Michael si zjevně nerozumí se svými dětmi, protože mu k nim nikdo nedal manuál, zatímco jeho žena je nesnesitelná zbohatlická mrcha, která na něm nenechá nit suchou – tady romanci nečekejte.

Franklin se přátelí s šílencem Lamar, který je vše, co je Franklin, ale na druhou. A stačí říct, že Franklin je anarchistický feťák utržený z řetězu... Trevor zase tráví nejvíc času s paranoidním kamarádíčkem Ronem. Rockstar se rozhodl vystřihnout ze hry romance a bude se soustředit hlavně na zázemí všech tří hrdinů, na jejich koníčky a sociální život, který bude minimálně u Michaela dosti bolestivý a snad i osvěžujícím způsobem netradiční, tedy v rámci videoherních hrdinů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

V hlavní roli banka a její přepadení

Hlavním tématem GTA V mají být loupežná přepadení, přičemž každý z hrdinů bude mít svou vlastní specializaci, respektive výčet činností, které mu půjdou nejlépe. Preview uvádí příklad přepadení, ve kterém Michael vytrhne autonavijákem kus stěny budovy, zatímco Franklin zajišťuje místo odstřelovačkou a Trevor hlídá situaci v helikoptéře. Jakmile se po úspěšně dokončené akci sejdou všichni tři u helikoptéry, můžete si opět libovolně vybrat, v čí kůži budete pokračovat během následného pronásledování policií. 

O něco skeptičtější jsme už ke slibům ohledně vylepšení jízdního modelu aut, střílení a soubojů na blízko. Rockstar měl se zpracováním těchto prvků vždy trochu problémy a v článku GI nejsou uvedeny žádné konkrétní příklady, které by inovace v tomto směru nějak jasně popisovaly či vysvětlovaly. Dozvíte se jen tolik, že Rockstar slibuje, že auta budou držet víc na silnici, přestřelky budou lepší a od podlahy pozměněné, zatímco boj na blízko bude také lepší, než býval. Tak to už nám chybí jen světový mír...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Sto a jedna činnost pro znuděného gangstera

Další oznámení už je možné vzít jen telegraficky, nevyžadují totiž žádné větší vysvětlování. Ve hře má být možnost potápění, telefonování smartphonem (systém mobilu by měl být hodně propracovaný, zmínky trochu evokují jeho využití ve Sleeping Dogs) a samozřejmě i převlékání. Budete moci chodit na jógu, hrát golf, tenis, skákat s padákem nebo závodit v triatlonu. Prý je ale podle tvůrců lepší pár propracovaných miniher, než tuna napůl dotažených. I tak zní ten seznam činností dost našlapaně.

V televizi zase poběží parodické programy, třeba Republican Space Rangers ve stylu zahraniční politiky George Bushe. Dočkáme se i dynamických „událostí”, podobně jako v Red Dead Redemption, během kterých můžete třeba zastavit stopařovi nebo pronásledovat pouliční zlodějíčky. Naopak nebude možné třeba vlastnit nemovitost, ztloustnout, chodit k holiči a podobně. Stejně tak nečekejte ani setkání s Nicem – během hraní bychom sice měli potkat některé vedlejší postavy z GTA IV nebo Episodes from Liberty City, ale oblíbeného teplákového hrdinu nikoliv.

zdroj: Archiv


Připomeňte si rok starý první trailer a teště se na druhý, který bude zveřejněn ve středu 14. listopadu

Tak trochu obrovské město

Pokud jde o velikost, bude dle tvůrců Los Santos větší, než GTA IV, Red Dead Redemption a San Andreas. Dohromady. Těžko si takovou masivní velikost herního světa představit. Kolik z tohoto prostoru bude naplněno opravdu smysluplným herním obsahem? Nebudou příliš velkou část herního prostoru zabírat jen “nehratelné” hory, pole, pláně a jinak nudné okolí, ve kterém chcípl pes? Toho se trochu bojíme. Podobné pochybnosti ale měla spousta lidí i v případě Red Dead Redemption - žádná velká města, spousta holých plání na kterých “nic” nebylo. A přesto byla radost mezi městy projíždět, lovit zvířata, odchytávat lumpy a pomáhat vesničanům.

Mezi misemi se budete přesouvat hromadou aut fiktivních značek, což je tradice GTA. Na nějaká Ferrari nebo Porsche tedy zapomeňte, ale to jsme ani nečekali. Kromě aut budete moct osedlat také horská a BMX kola, čtyřkolky, vodní skútry, helikoptéry, terénní motorky a další přibližovadla. A když už nebudete jezdit... čímkoliv, budete moci mezi hlavními třemi postavami přepínat. Což prý vypadá tak, že se hra oddálí jako z pohledu na Google Earth a najede na vyvoleného (anti)hrdinu.

Díky tomuto svobodnému přepínání bychom se měli podívat do všech koutů města, protože každá z postav má vlastní život, styl a vandruje jinými místy a situacemi. Prý dokonce budeme překvapeni, v jakých situacích někoho najdeme. Každopádně, tento prvek bude pro hru asi dominantní (prý dokonce nemáme čekat tolik vedlejších postav, protože tři hlavní nám zajistí dost prostoru pro interakci), a zároveň bude pro Rockstar hodně velkou výzvou vše ukočírovat bez bugů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Na závěr už jen zopakujeme, že GTA V vyjde na jaře příštího roku, o PC verzi zatím nepadlo ani jedno slovo, a v rámci stále intenzivnější kampaně nás příští středu (14. listopad) Rockstar obdaruje druhým trailerem. Obrázky ze hry, které pochází z Game Informeru, si můžete prohlédnout třeba za tímto odkazem.

P.S. Článek je společným dílem Aleše, Martina a Adama, abyste si nemysleli, že jsme jako autora uvedli "redakci" z nějakého jiného obskurního důvodu :)

Nejnovější články