Zahrajte si na boha a vytvořte ve hře Niche vlastní živočišný druh
zdroj: tisková zpráva

Zahrajte si na boha a vytvořte ve hře Niche vlastní živočišný druh

17. 5. 2016 15:36 | Novinky | autor: Honza Konfršt |

Na Kickstarteru představený projekt Niche ukazuje, jak to dopadne, když se nadšená bioložka pustí do vývoje her. Mix simulace a strategie spatřil světlo světa původně jako závěrečná práce studentky Philomeny Schwab, brzy by však mohl dospět do podoby plnohodnotné hry, postavené na myšlence řízeného genetického inženýrství jednoho živočišného druhu.

U studentské práce nezůstalo a na Kickstarteru autorka před dvěma týdny představila zajímavý titul party lidí, kterým není cizí biologie, zoologie a evoluční teorie. Výsledkem je atraktivní mix videoherní zábavy a evoluční teorie. A že něco tak na první pohled nesourodého lze uchopit s citem a především s humorem, představuje komentářem doplněná ukázka ze hry.

A pokud vám v tuto chvíli zní v uších Spore, tušíte správně. V Niche se hráči chopí božské entity a ovládat budou vlastní živočišný druh. Ten se bude snažit přežít v nelítostném prostředí série náhodně generovaných ostrovů. Vaše svěřence budou ohrožovat predátoři, nemoci, ale například i změny klimatu.

V režimu tahové hry bude na výběr přitom bude několikero akcí, mezi něž spadá například průzkum, boje s ostatními predátory, družení s opačným pohlavím, sběr surovin a především objevování dalších modifikátorů genetického kódu. Ty pak slouží k dalšímu mutování nutného pro přežití v nehostinném prostředí hry.

zdroj: Archiv

Netradiční survival

Niche je genetický survival, kde vítězství znamená nejen přežití, ale i rozšíření svých potomků na veškeré ostrovy herního světa. Posun na každý následující je přitom podmíněn dostatečně silným druhem i jeho odolností, například vůči toxickému prostředí.

Nástrojem k takovému vývoji je genetický kód a jeho úprava a snaha přizpůsobit se všem možným rizikům. Na paměti ale bude třeba mít i rozmnožování – jen obrana a selektivní vývoj DNA přežití nezajistí. Je tak zapotřebí starat se i o zachování rodu a zabránit jeho vymření. Zvířata totiž stárnou a umírají a tak je třeba mít dost velký počet pro zachování genetického dědictví.

Zní-li vám tento recept zajímavě, určitě zavítejte na Kickstarter. Autoři sice již požadovanou částku s přehledem vybrali, svoji kopii si ale můžete zajistit i tak, a to již za 13 dolarů. Hra dorazí do early accessu v červenci a plná verze na PC, Mac a na Linux je pak v plánu na únor příštího roku.

Navíc, na oficiálních stránkách je již k dispozici hratelná demoverze, a tak se můžete sami přesvědčit, jak funguje tenhle netradiční nápad.

Nejnovější články