Soul Axiom nabídne zamyšlení nad puzzly i životem v serveru plném vzpomínek
zdroj: tisková zpráva

Soul Axiom nabídne zamyšlení nad puzzly i životem v serveru plném vzpomínek

10. 2. 2016 15:08 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

S myšlenkou světa uvnitř stroje si hraje nejeden kyberpunkový román. I logický titul Soul Axiom pracuje s myšlenkou světa, který vznikl z jedniček a nul uprostřed počítačové simulace. Jmenuje se Elysia a je to neustále se rozšiřující serverová pokladnice vzpomínek, kam můžete jako příjemce zajít a prožít něčí vzpomínky jako formu exotické dovolené a nebo třeba své vzpomínky uložit, pro své potomstvo, aby mohlo prožít to, co vy. Samozřejmě s tím vyvstávají etické otázky a také filosofické – co představuje samotný prožitek, jak se definuje vztah, co tvoří lidskou existenci, vzpomínky? A duši?

Právě k podobným otázkám by se měl dostat příběh Soul Axiom, který by měl být jedním z pilířů, o něž se hratelnost tohoto titulu opírá. Vydáváte se objevovat Elysii, její zákoutí a zkoumat podstatu bytí a možná i něco víc. Rozhodně nejde jen o chodící prohlížení si cizích vzpomínek. Základ hry leží v puzzlech a mechanice vašich rukou, které postupně získávají nové a nové schopnosti (a s nimi i vizáž), jež pak používáte k řešení jednotlivých hádanek. Do toho se rozvíjí i příběh, který může dojít k několika zakončením, ale především by měl pokládat několik nepříjemných otázek a možná i odpovědí.

Soul Axiom bude hodně hrát na psychologickou strunu a to díky rozhodování, které občas provedete na základě toho, jak jste si vyložili doposud odemčené vzpomínky, které osvětlují vaši identitu. Jak se totiž zdá, během exkurze do Elysie se vědomí toho, kým jste, poněkud ztratilo. V šesti herních kapitolách najdete čtyři desítky odlišných lokací, jejichž řešení vám má zabrat mezi osmi až dvanácti hodinami. Cesta to nebude lineární, protože některé puzzly vyřešíte až zpětně, poté, co se vám odemknou další schopnosti vašich rukou.

Pokud se vám zdá popis výše trochu chaotický, není se čemu divit. Soul Axiom je hodně o pocitu, přemýšlení a vyprávění příběhu – který se navíc skládá dohromady z fragmentů vzpomínek. Zjevně ale nevznikl designérský guláš, protože po víc než roce stráveném v early accessu nasbírala Soul Axiom 95% hodnocení v uživatelských recenzích. Navíc, samotná hra vypadá lákavě právě konceptem kombinace netradičního prostředí, puzzlů a nástroje na jejich řešení v podobě vašich virtuálních rukou.

Za titulem stojí malý nezávislý vývojářský tým Wales Interactive, který Soul Axiom označuje jako duchovního nástupce své předchozí hry Master Reboot. Na ostrou verzi Axiomu už nemusíme dlouho čekat, na Steamu vyjde 29. února a na jaře se hra objeví i na PS4, Xbox One a WiiU.

zdroj: Archiv

Nejnovější články