Série FIFA Manager po letech končí, není prostor pro dva manažery
zdroj: tisková zpráva

Série FIFA Manager po letech končí, není prostor pro dva manažery

25. 11. 2013 13:53 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Pokud jste patřili mezi zjevně nepočetnou fanouškovskou základnu fotbalového manažeru FIFA Manager, máme pro vás špatnou zprávu. Gerald Köhler, šéf německého studia Bright Future, které hru pro EA Sports dlouhá léta dělalo, oznámil v otevřeném dopisu, že už značka nedokázala na omezeném trhu konkurovat Football Manageru.

V dopisu si můžete přečíst následující: „FIFA Manager 14 bude posledním dílem v této řadě fotbalových simulací EA Sports. … Žánr fotbalových manažerů je velmi specializovaný a je primárně hraný v Anglii a Německu, přičemž v posledních letech tento trh opanovala jedna hra. Dalšími faktory jsou příklon trhu k online a mobilnímu hraní.“

Je celkem jasné, že situace FIFA Manager byla dlouhodobě neudržitelná, protože v době, kdy se dvakrát počítá každý investovaný peníz, byla značka zcela převálcována konkurenčním Football Managerem. Pravdou ale také je, že EA brala propagaci FIFA Manager jako záležitost silně lokální a zaměřenou na zmíněné dva trhy. Zatímco v tomto roce na vás byl střílen jeden trailer na FIFA 14 za druhým, o FIFA Manageru 14 nepadlo ani slovo.

Vydání v říjnu, týden před (!) Football Managerem 14 proběhlo potichu bez větší propagace, což je prostě špatně a docela škoda. Konkurence není nikdy na škodu. Je ale pravda, že jde o velmi specializovaný žánr, který si kvůli časové náročnosti najde dvě hlavní hvězdy. Jednoduše, fanoušci si zvolí jeden titul a s ním stráví celý rok až do vydání dalšího ročníku.

A tak nezbývá než přečíst si slova poděkování v pohřebním dopisu a uronit případnou slzu za FIFA Manager, nástupce Total Club Manager. Byl to víc než dekádu dlouhý běh, ale je u konce. Není však třeba smutnit, spoustu prvků z FIFA Manager EA stejně nabízí v managerském módu svých FIFA titulů.

Nejnovější články