Riot - Civil Unrest přitáhne na monitory skutečné pouliční bouře
zdroj: tisková zpráva

Riot - Civil Unrest přitáhne na monitory skutečné pouliční bouře

27. 4. 2015 19:45 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Nezávislá scéna zase zabodovala. Malý italský tým pod vedením Leonarda Mechiariho se rozhodl zpracovat atraktivní a hlavně aktuální politické téma, tedy masivní občanské nepokoje spojené s odporem vůči stávajícím státním strukturám. Výsledkem je titul Riot - Civil Unrest, která prosvištěl skrze Steam Greenlight a věnuje se častému produktu výše zmíněné nespokojenosti – pouličním bouřím. Co je ovšem na hře hlavní je fakt, že přímo v rámci dvacítky levelů zpracovává skutečné masivní demonstrace, které se odehrály, od Španělska po Arabské jaro.

Základem hry fakt, že konflikty můžete prožívat jak z role demonstrantů, tak zasahujících pořádkových složek. Zpracované budou čtyři kampaně – řecká Keratea, italská NoTAV, španělská Indignados a egyptská část Arabského jara. V kampani budete moci hrát proti umělé inteligenci, ve skirmish módu i proti kamarádovi u stejného počítače a stejně tak i přes internet. Jak říká myšlenka Riot - Civil Unrest, jeden bude za demonstranty, druhý za policii.

Ve hře za demonstranty nebudete mít jen jeden prostředek úspěchu. K dispozici jsou různé třídy „jednotek“ - vůdcové, agitátoři, pokojní i agresivní demonstranti a také novináři. Podle toho, zda chcete v dané fázi postupovat násilně nebo naopak cestou mírumilovné demonstrace musíte zadávat příkazy svým agitátorům, kteří demonstranty ovlivňují. Někdy budete chtít vzít policejní kordon útokem, jindy se snažíte všechny zklidnit a zmizet, než se strhne krveprolití.

K tomu může dojít, pokud se policie rozhodne přitlačit na pilu. I ta má k dispozici několik jednotek – útočné, balistické, zatýkací a „tajné“ v civilu. Během konfliktu můžete jednotkám rozdat gumové projektily, plastové a nebo se vykašlat na mínění a začít do davu střílet ostrými náboji. Demonstranti mohou sáhnout k pyrotechnice nebo rovnou Molotovovým koktejlům a všemu, co přijde davu pod ruku – a nebo naopak sáhnou po síle veřejného mínění skrze novinové články. Obě strany tak zvládnou aplikovat celou řadu strategií a postupů a hra zjevně nebude o jedné účinné taktice.

Co ale dává Riot - Civil Unrest ještě větší potenciál, je editor, který vám umožní změnit pozadí střetu, rozmístění vozidel, překážek, denní dobu, počasí, startovní body policie i demonstrantů. Jsem si celkem jistý, že s těmito možnosti se v editoru můžeme dočkat Náměstí nebeského klidu (až tedy někdo do hry dostane tanky), Zelené hnutí v Íránu a nebo klidně i Sametovou revoluci, pokud se podíváme do vlastní moderní historie. Steamové stránky Riot - Civil Unrest slibují vydání v létě tohoto roku a já se nemůžu dočkat. Jen doufám, že herní přesah půjde dál, než je jen snaha o simulaci války v ulicích. Vzhledem k tomu, že se Mechiari sám ocitl uprostřed podobného střetu snad nebudu zklamán.

zdroj: Archiv

Nejnovější články