Mezi první osmičkou PS2 her, které si můžete zahrát na PS4, není žádná skutečná klasika
zdroj: tisková zpráva

Mezi první osmičkou PS2 her, které si můžete zahrát na PS4, není žádná skutečná klasika

5. 12. 2015 23:04 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Sony de facto potvrdila, že pracuje na zprovoznění PS2 her na PlayStation 4 u příležitosti vydání Star Wars Battlefront, když součástí limitovaného bundlu PS4 s Battlefrontem byly i starší hry z PS2. Definitivně se však Sony na konto vydání PS2 her pro PS4 vyjádřila před PlayStation Experience, když oznámila, že ode dneška si mohou majitelé PS4 koupit první osmičku upravených her z PS2. Jsou poněkud předražené, jsou graficky upravené, podporují všechny základní funkce PS4 včetně Share Play či Remote Play a těžko mezi nimi najdete některý z klasických PS2 hitů. Ale třeba mám jen blbý vkus – však se podívejte sami.

Součástí první vlny PS2 her, které si na PS Storu můžete pro PS4 koupit, jsou následující kousky, až na výjimky za cenu 409 Kč.

Dark Cloud (SCE Worldwide Studios)
Grand Theft Auto III (Rockstar Games)
Grand Theft Auto: San Andreas (Rockstar Games)
Grand Theft Auto: Vice City (Rockstar Games)
Rogue Galaxy (SCE Worldwide Studios)
The Mark of Kri (SCE Worldwide Studios)
War of the Monsters (SCE Worldwide Studios)
Twisted Metal: Black (SCE Worldwide Studios)

Kolikrát už jste si GTA III, San Andreas a Vice City koupili na nejrůznější platformy včetně mobilů? Hodněkrát, jste asi skuteční fandové. Dávat za jakoukoli z her znovu pětikilo, nevím, přijde mi to trošku moc, přestože je třeba dodat, že nejde o peníze za nic – PS4 verze PS2 klasik běží v rozlišení 1080p, podporují trofeje, Remote i Share Play, streamování a další obvyklé funkce PS4.

zdroj: Archiv

Přesto si ale myslím, že v rámci dostupné nabídky bude lepší sáhnout jiných hrách než GTA. Hrách, které jste se vší pravděpodobností v době vydání minuli. Třeba po výborné akční adventuře The Mark of Kri z roku 2003, která vás okouzlí unikátní atmosférou a řadou netradičních herních situací, potažmo adaptivní hudbou. Za hřích stojí i Dark Cloud, kombinace tradičního JRPG od mistrů z Level 5 a budovatelské strategie. Nejvíce však hodlám lobovat za koupi Rogue Galaxy, naprosto skvělého akčního RPG opět od Level 5, které vyšlo na konci životního cyklu PS2 v roce 2005 a bohužel zapadlo, přestože nabízí napínavé a obtížné souboje, okouzlí vás sestavou zajímavých postav a troufnu si říci, že i dnes se nemusí stydět za své krásně stylizované (něco jako cel-shading) grafické zpracování.

Sony hodlá nabídku PS2 her pro PS4 samozřejmě rozšiřovat, ale tempo zvětšování nabídky nebude závratné, s tím počítejte. Třeba na vytváření trofejí Sony spolupracuje s tvůrci her, což celý proces úpravy prodlužuje. Když se ale pozorně podíváte na video, které příchod PS2 her na PS4 doprovází, uvidíte krom osmičky uvedených titulů i zmínku o hudební božárně Parappa The Rapper 2, audiovizuálním experimentu Fantavision nebo parádním strategickém RPG Arc: Twilight of the Spirits. Zrovna tyto tři hry můžete zřejmě očekávat velmi brzy. A jak to bude s dalšími hrami? Těžko říci, velmi rád bych znal klíč, podle kterého úprava PS2 her pro PS4 probíhá.

Nejnovější články