Komplexní fantasy strategie Endless Legend vyzývá na souboj Civilizaci
zdroj: tisková zpráva

Komplexní fantasy strategie Endless Legend vyzývá na souboj Civilizaci

23. 9. 2014 19:40 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Spolupráce s komunitou na vývoji hry nemusí mít jen podobu kickstarterové či jiné "crodwundingové" kampaně, kde tvůrci vybírají peníze, aby hra či její část vůbec vznikla. Kooperace tvůrců a hráčů může probíhat hlavně na kreativní úrovni, což navzdory všem pozitivům a negativům může vyústit v úspěšné vydání velmi zajímavé hry. Jednou z nich se zdá být kupříkladu Endless Legend od Francouzů ze studia Amplitude, které možná znáte a uznáváte za vesmírnou strategii Endless Space nebo rozpracovaný rouge like dungeon Dungeon of Endless. Jak vidíte sami, Ampitude trpí obsesí na slovíčko „endless“, ale zjevně jim přináší štěstí a inspiraci, protože Endless Legend ve vší své podobnosti s hrami v sérii Civilizace, vypadá přinejmenším lákavě.

Papírově je Endless Legend tahová strategie pro jednoho až osm hráčů, co nabízí osm hratelných a zcela odlišných civilizací (s jejichž návrhem pomáhali hráči v rámci iniciativy Games2gether), spoustu civilizací nehratelných, s nimiž se lze paktovat, tahové souboje, budování měst i celé říše, upravování terénu, starost o armádu včetně cvičení hrdinů, obchodování, řízení ekonomiky, vynalézání nových technologií a generování nových světů i scénářů.

Jinak řečeno, papírově je Endless Legend sloučeninou prvků a herních možností, které by ve své strategii chtěl mít každý (hráči i vývojář). Jestli v praxi všechny ta krásně znějící označení ve hře fungují a tvoří zábavný celek, se brzy dozvíte z naší recenze, případně si přelouskejte recenze několika zahraničních kolegů. Zdají se být s hrou vcelku spokojení, což je minimálně vodítko, že Endless Legend nemusí být zcela marná záležitost. Možná právě kvůli zapojení hráčů do vývoje, kteří si na tvůrcích vyškemrali implementaci opravdu detailních pravidel, co normálně v „4X“ strategií nevídáme.

Kdyby vám nestačilo jedno video v článku, na YouTube kanále hry jich najdete celou řadu – zhusta představují konkrétní frakce, takže vysvětlují jejich přednosti, nedostatky či bonusy. Samozřejmě na videích můžete omrknout, jak hra vypadá, což je rovněž důležitý faktor. Za sebe třeba stylizaci hodnotím kladně, protože mě láká do hry, samozřejmě společně s komplexním herním systémem, který by teoreticky měl nabízet možnost ovládat vývoj zvolené civilizace v opravdu velkorysých detailech. Zkrátka si Endless Legend chci zahrát. Jak jste na tom vy, počkáte raději na novou Civku? Endless Legend je případně k mání na Steamu v několika různých verzích.

Nejnovější články