Česko-slovenská taktická tahovka Legion 1917: Rise of the Bolsheviks vyrazila na Kickstarter
zdroj: tisková zpráva

Česko-slovenská taktická tahovka Legion 1917: Rise of the Bolsheviks vyrazila na Kickstarter

1. 3. 2017 11:50 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Letos je tomu přesně sto let od osudného roku 1917 a Říjnové revoluce, během níž se moci v Ruské říši ujali bolševici a rozpoutala se občanská válka proti heterogenním opozičním silám. Chtělo by se říct, že nedostatek her z téhle neuvěřitelně zajímavé doby je vážně divný, jenže je pravda, že dokonce i drobečky z větší a slavnější první světové války jsou opravdovou vzácností. Nicméně s trochou štěstí a snahy byste se snad brzy mohli dočkat i Lenina, Trockého, a hlavně československých legionářů. A to díky česko-slovenské hře Legion 1917: Rise of the Bolsheviks, která právě spustila kampaň na Kickstarteru.

Půjde o kreslenou taktickou strategii, v níž se musíte v roli dvou českých emigrantů, bratrů Pavla a Viléma, probojovat roztříštěnou zemí až do bezpečí československých legií na Ukrajině. Pomůžou vám k tomu pušky, granáty, krytí a vychytralé strategické myšlení. Na své cestě narazíte na různé společníky, kteří s sebou přinesou pomoc, dialogy i nové vedlejší úkoly, v nichž se často – stejně jako v hlavním příběhu – budete muset rozhodnout, jak se zachováte. Udržíte si morální čistotu, nebo jste ochotní pro svou svobodu udělat cokoli?

Tahové bitvy na první pohled připomínají například sérii XCOM. Vaše partička utečenců bude mít k dispozici spoustu možností, jak ze střetnutí vyjít vítězně. Můžete si někam zalézt a hrát si na odstřelovače, nebo vezmete do ruky něco těžkého a rozmlátíte bolševikovi hlavu. Co třeba nepřátele obejít a napadnout je ze zálohy? Nebo si na pomoc povoláte dělostřelectvo a kulomety? Volba je na vás. A to si k tomu ještě musíte připočíst speciální schopnosti všech možných postav, které se k vám postupem času přidají!

Jedním z největších lákadel Legion 1917 je samozřejmě její unikátní atmosféra pramenící z neobvyklého zasazení. Grafika vypadá správně špinavě, lezavě a depresivně, což ale neznamená, že nemůžete obdivovat architekturu revolučního Petrohradu. Ve hře navíc neuslyšíte angličtinu – místo ní budou postavy mluvit rusky, česky, slovensky nebo německy, tedy jazyky, které byly v dané době v dané lokaci skutečně používány.

Legion má svou formou nejvíc připomínat žánr road movie, v němž je centrálním pilířem cesta z místa na místo. Z Petrohradu do Moskvy, z Moskvy na Sibiř, ze Sibiře na Bajkal… kdo ví, kam vás nakonec zavede zoufalství. „Naše hra není sandbox. Je to železnice s mnoha zatáčkami,“ jak píšou sami autoři. Vaše rozhodnutí rozhodne nejen o směru putování, ale i o životě a smrti lidí kolem vás, a také schopnostech jednotlivých společníků. Na téhle cestě by se zapotil i Sal Paradise.  

Vývojáři ze Svoloch Arts potřebují vybrat aspoň 65 tisíc euro, i když na Kickstarteru samozřejmě prezentují celou řadu dodatečných cílů. Pokud všechno půjde dobře, Legion 1917: Rise of the Bolsheviks vyjde někdy koncem letošního roku na PC, Mac a Linux.

Nejnovější články