Těžká cesta adventury Runaway do Čech
zdroj: tisková zpráva

Těžká cesta adventury Runaway do Čech

21. 8. 2002 10:26 | Obrázky | autor: Redakce Games.cz |

Tak si naši milí čtenáři představte, že už v listopadu tohoto roku se setkáte s jednou moc pěknou adventurou a to rovnou v kompletní české lokalizované verzi.

Její název je Runaway - The Road Adventure, je ručně animovaná, kombinuje 3D grafiku s 2D a půjde o klasiku v podobě point&click. A čí že to je zásluha? Vydavatelské a distribuční firmy pro oblast ČR a SR - TOP Distributor s.r.o..

Příběh hry vypráví o Brianovi, třiadvacetiletém studentu archeologie, který se vydává svým notně ojetým autem z NY do Kalifornie, kde si domluvil práci. Cestou však nešťastně porazí dívku jménem Gina, která mu vběhla před auto. Když ji nakládá, aby ji odvezl do nemocnice, ona neustále opakuje cosi o chlápcích, kteří se ji snaží zabít, a tak se Brianův život rázem staví na hlavu...

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
nové obrázkykompletní galerie

Runaway - The Road Adventure pochází od španělského vývojového studia Pendulo Studios a cesta hry k lidem, kteří by si ji oblíbili, je už od samého počátku velice trnitá. Nejdříve totiž získala vydavatelská práva jakási španělská společnost DINAMIC, která ovšem nebyla tak dynamická, jak by její název napovídal a zkrachovala dřív, než uvedla hru pořádně na trh. Lépe řečeno a citováno z tiskové zprávy: "Těsně před krachem za licenci na vydání Runaway zaplatila většina lokálních vydavatelů, ale v okamžiku, kdy DINAMIC padl, se naděje na vydání jakékoliv jiné verze Runaway než španělské, která pár dní před krachem vyšla ve Španělsku, zmenšily na nulu."

Tak to vypadalo, že hru neuvidí nikdo za hranicemi země toreadorů: "Po celé hře, která měla nejvyšší ambice stát se bestsellerem zůstalo jen anglické demo a krabice se třemi CD se hrou ve španělštině. Protože DINAMIC nezaplatil ani vývojářům z Pendulo Studios, vypadalo to, že se po krachu i Pendulo Studios za Runaway vody herního průmyslu definitivně uzavřou." Samozřejmě se rozpoutala řada soudních sporů, ALE "Mezi tím TOP Distributor, s.r.o. konzultoval technické zpracování hry s programátorem a ten konstatoval, že bez zdrojových souborů se nedá nic dělat. Proto TOP Distributor oslovil přímo Pendulo Studios, konkrétně Rafaela Latieguiho, který měl na starosti integraci videa a umělecký dohled při vývoji Runaway. Podařilo se dohodnout, že pro TOP Distributor zlokalizují Runaway do českého jazyka, ovšem za splnění určitých finančních podmínek. Přestože nebyl jasný osud ani vývojářského studia ani hry, za oboustranné důvěry postavené na ničem, začal TOP Distributor práce na lokalizaci hry."

Bleskla se tak naděje na záchranu hry. Nicméně to samo o sobě trny z cesty neodstranilo. Sice byl k dispozici lokalizační kit, ale ten byl pouze ve španělštině a tak bylo nejdříve nutné sehnat kvalitního překladatele, který by si s náročným oříškem poradil. V tomto ohledu se na TOP Distributor usmálo štěstí a jistá paní profesorka španělského a českého jazyka se této role ujala a podle ohlasů byla její práce přímo bravurní.

"V průběhu prázdnin se také vyřešil problém s celosvětovou licencí - soudní spor o práva na vydání Runaway se vrátila zpět k vývojářům do Pendulo Studios, což od 1 července zcela změnilo osud celé hry."Pendulo Studios se opět jali prodávat celosvětová práva a snad budou mít i úspěch. Česká verze Runaway by však měla naprosto unikátně předběhnout všechny ostatní verze a bude tak druhou v pořadí hned po té španělské. V současné době je už hotova druhá betaverze hry, dochází k úpravám menu hry a pracuje se také na dabingu (více informací o průběhu překladu v pátečním článku).
zdroj: PR

korgull

Nejnovější články