SW: Knights of the Old Republic návod 3.díl
zdroj: tisková zpráva

SW: Knights of the Old Republic návod 3.díl

22. 2. 2004 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

V prostřední části detailního návodu na nejlepší RPG posledních let si přiblížíme typy světelných mečů, vlastnosti nebo místa výskytu speciálních krystalů a hlavně zaletíme na akademii Sithů na Korribanu.

Autor: Levis
Publikováno: 22.února 2004


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ačkoliv v jakémkoli návodu velice rád přibližuji děj a pro hráče co nejdetailnější postup včetně vedení za ručičku, v případě geniálního sci-fi RPG Star Wars: Knights of the Old Republic od BioWare se soustředím opravdu jen na problémové části každé z lokací. Jak totiž už jistě sami víte z naší loňské recenze, je to hra velice rozlehlá a i takhle její návod zabere spoustu stran (odhadem tak 5 rozsáhlých dílů), které jsou samozřejmě jednou provždy zdarma přístupné. Celé vaše putování budou zpříjemňovat užitečné ilustrační mapky, na kterých jsou vyznačena klíčová místa v každé lokaci.

Předchozí části návodu: 1. část (Taris), 2. část (Dantooine, Tatooine)


Návod 3. díl

Náš hrdina je nyní Jedi Padawan a zbývá mu obletět tři další světy, než získá přesnou lokaci Star Forge a tím pádem také rozluštění celé hádanky, díky níž Sithové terorizují galaxii a kousek po kousku trhají Republiku. Naše kroky tentokrát směřujeme na Korriban, ale ještě než začneme, doporučuji vám pročíst si následující řádky.

Světelné meče


Obrázek zdroj: tisková zpráva Protože jsme už ve velice pokročilé fázi hry, nejsilnější zbraní a obranou, kterou máme, je světelný meč. Nejen, že odráží střely, které směřují na jeho majitele, ale je vysoce účinný nejenom v šermování, ale pochopitelně i v usekávání končetin nepřítele. A jelikož při vašem putování budete potkávat také stále více a více Jediů, věnujeme světelným mečům speciální přehled:

 Lightsaber (světelný meč)
Obyčejný světelný meč máte už od svého tréninku na Dantooinu (popisováno ve druhé části návodu). Druhý klasický meč můžete nalézt v Juhanině hrobce (opět Dantooine), stejně jako při prohledávání mrtvoly Sherruka, vůdce mandalorianské skupiny terorizující místní obyvatele (též Dantooine). Má ho i jeden temný Jedi na Kashyyyku (The Great Walkway - 4. část návodu) a Sith i jeho mistr v Unknown World (Temple of the Ancients Main Floor - 5. část). Jednoduchý světelný meč je základní zbraní každého Jedie. Ačkoliv s ním nelze dosáhnout nejvyššího zranění (pouze 2-16), je ze všech druhů mečů nejpřesnější a existuje jen velice malá pravděpodobnost, že byste s ním minuli cíl.

 Double-Bladed Lightsaber (oboustranný meč)
První z nich najdete už na Tarisu při ohledávání Brejikovy mrtvoly - je to žlutý obouruční meč Bastily, která je v té chvíli také jediný člen vaší party, který s oboustranným mečem umí zacházet. Druhý obouruční meč naleznete na Tatooinu po zemřelém temném Jediovi v Anchorheadu (2. část návodu), na třetí planetě se Star Map po smrti Darth Bandona (při postupu podle našeho návodu je to Kashyyyk - 4. část), v Sith Base na Manaanu má jeden oboustranný meč temný Jedi (4. část), v The Great Walkway na Kashyyyku jiný z Malakových přisluhovačů (4. část), a konečně v Temple (Unknown World - 5. část) opět po ohledání dalšího mrtvého temného Jediho.

Oboustranný je nejsilnější druh světelného meče ve hře a doposud i v historii Hvězdných válek. Je schopen při jedné ráně zasadit velice slušné zranění (2-20). Mezi jeho nevýhody patří ale menší nepřesnost při bojích - manévrovat s obouručním mečem je zkrátka mnohem náročnější, a tak se i vycvičenému Jediovi může stát, že svůj cíl mine.

 Short Lightsaber (krátký meč)
Obrázek zdroj: tisková zpráva Ve filmech neviděný druh světelného meče je v podstatě jen kratší verzí toho klasického. Short Lightsaber má s sebou jeden ze tří temných Jediů, kteří vás napadnou v Anchorheadu (Tatooine - 2. část návodu), stejně jako jeden ze skupinky, která vám půjde po krku v Sith Base na Manaanu (4. část návodu). Třetí a poslední meč vlastní Sith v The Great Walkway na Kashyyyku (4. část návodu). Jak vidíte, jde tedy o poměrně cenný předmět. Také s ním lze způsobit jen relativně slabé zranění (2-12), avšak při boji proti majiteli dvou mečů naráz můžete získat bonus jednoho či dvou extra bodů.

 Sith Lightsaber (ceremoniální meč Sithů)
Exkluzivní kousek, který lze nalézt pouze v hrobce Naga Sadowa (Korriban - 3. část návodu). Jak je psáno v jeho popisu, je to meč vyrobený spíše pro parádu, ale i tak se s ním dá velice slušně bojovat jako s každým jiným (2-16) mečem. Hráči, kteří se rozhodli propadnout temné straně Síly, si ho určitě na malou chvíli vyzkouší, ale budou na to mít opravdu jenom chvilku (viz text návodu níže).


Krystaly

Se světelnými meči a jejich sílou souvisí pochopitelně i jejich složení. Každý meč obsahuje tři krystaly, z nichž jeden základní tvoří čepel a bez něj nemůže meč fungovat. Dva postranní jsou volitelné, avšak pokud si je do meče zamontujete (k jakýmkoliv úpravám použijte Workbench například na Ebon Hawku), získáte tak slušnou výhodu proti nepříteli a spoustu extra vlastností. V následující tabulce zmiňujeme pochopitelně pouze postranní krystaly, jejichž speciální vlastnosti vylepšují váš meč.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

 Legenda k tabulce

- Pokud je v místu výskytu uveden pouze název lokace a planeta, znamená to, že kýžený předmět naleznete po ohledání mrtvol skupinky temných Jediů, kteří na vás na oné planetě zaútočili.

- Obecné poškození znamená poškození (Damage) utržené na protivníkovi, kterým může být člověk, zvíře anebo stroj. Kdežto ,styk s kůží‘ (v tabulce také zmiňován jako ,fyzické poškození‘) se počítá pouze v případě, že protivník je člověk anebo zvíře, nikoliv droid.
Obrázek zdroj: tisková zpráva
- Řešení questů na Dantooine a Tatooine je popsáno ve 2. části návodu, postup v questech na Korribanu je popsán v této 3. části návodu, řešení Kashyyyku, Leviathanu a Manaanu bude příště ve 4. části návodu a konečně řešení questů v Unknown Worldu a Star Forge bude v poslední 5. části návodu.

 Kombinace krystalů k vyzkoušení

- (LS) Solari+Upari krystal: 6-27 poškození, +1/8 Damage/Energy bonus při fyzickém kontaktu s temným Jediem, +6 bonus k útoku

- (LS) Solari+Upari+Heart of the Guardian: 5-38 poškození, +6 k útoku a +4 k odrážení střel

- (LS) Solari+Upari+Mantle of the Force: 6-42 proti temným Jediům a 4-30 proti ostatním; +6 k útoku a +8 k odrážení střel

- (DS) Heart of the Guardian+Jenruax+Solari dá dohromady +11 k odrážení střel

- (DS) Mantle of the Force+Jenruax+Upari přidá dokonce +13

- (DS) Firkrann+Luxum+Heart of the Guardian/Mantle of the Force dají dohromady poškození 5-30 proti droidům

Jak vidíte, starat se o světelný meč není jen tak, a pokud se vám nebude dařit v soubojích, zkuste nahlédnout do našeho průvodce a zkusit obměnit krystaly, které tvoří vaší čepel. Určitě objevíte, že se dá spousta věcí vylepšovat a nacházet stále nové a nové kombinace.

Zkratky v textu návodu:
LS - doporučený postup při hraní za světlou stranu síly (Light Side)
DS - doporučený postup při hraní za temnou stranu síly (Dark Side)


Korriban

 Dreshdae
Sith Akademie na Korribanu je jedním z nejtěžších míst ve hře. Budete tu čelit velice silným protivníkům a existuje také velká šance, že zde příslušníci řádu Jedi propadnou temné straně Síly. Pro nalezení Star Map na Korribanu se totiž musíte dostat do řádu Sithů, což znamená pro temné Jedie relativně málo práce, avšak pro hráče stojící na straně dobra spoustu přetvařování, kompromisů a lhaní. Je dost pravděpodobné, že i ten "nejsprávnější" Jedi zde bude muset udělat nějakou nečistotu.

Začněte prozkoumáním Dreshdae. Twi’leka u vchodu (1) snadno přesvědčíte, že platit vstupné není nutné. Poptejte se kolem na novinky a aktuality. Shaardana (2) na rohu můžete přesvědčit, aby trápené studenty nechal jít (LS). B’ree (3) má na prodej některé užitečné předměty. Lashowe a její kamarádi (4) si z vás akorát budou dělat legraci - nezáleží na tom, co jim řeknete.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Lurze (5) vás pozná podle Ebon Hawku a bude po vás chtít zboží, které mu Davik nikdy nedoručil. Pokud se rozhodnete mu je prodat, dostanete spoustu zkušeností a 1000 kreditů, popřípadě více, když budete smlouvat. Poté vám zadá ještě jeden úkol: dopravit zásilku Motta The Huttovi na Tatooine do budovy Swoop Registration. Pokud krabici otevřete, odpovědi na hádanky jsou ,Time‘, ,Tomorrow‘ a ,A grave‘. Oplátkou zadejte hádanku s ,“5 crewmen, ships and pets“.

 Sith Academy Entrance
S Tollem Apkarem (6) si můžete zahrát pazaak, ale váš cíl je až opodál. Běžte ven ke dveřím do Sith Academy Entrance, kde vám hlídka oznámí, že musíte být někým doporučeni. Promluvte si se studenty (1) u brány a poté s Mekelem (2), který vám oznámí, že si z nich jenom střílí. Zkuste proto každého studenta přesvědčit o tom, že Mekela vůbec nezajímají, a získáte (LS).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Vraťte se do kantýny a dejte se do řeči s Yuthurou Ban (7 na mapě Dreshdae výše). Přesvědčete ji, že chcete vstoupit do řádu Sithů, a ona vás vezme pod svoji ochranu. Pokud odmítnete, jediná další šance je získat od některého ze studentů Sith Medallion. Například opodál kantýny (8) se na vás vrhne jeden ze Sithů - až ho zabijete, prohledejte ho a odznak seberte.

 Sith Academy
Yuthura se vám svěří se svým plánem otrávit Uthara, který nakonec bude hrát důležitou roli v rozluštění celého Korribanu. Zeptejte si jí, jak získat prestiž, a požádejte ji o vysvětlení kódu Sithů. Existuje spousta způsobů získání prestiže, za některé dostanete jen (DS), jiné jsou mírumilovnější, některé náročnější. Stručně řečeno, musíte vyřešit většinu questů, které vám po Akademii budou zadány, abyste Uthara ohromili natolik, že vás přijme do řádu Sithů.

Běžte dolů. Kel Algwinna (1) můžete za (LS) a zkušenostní body přesvědčit, že být Sithem je špatné, stejně jako ho můžete zabít za (DS) a získat cenný krystal (viz tabulka výše). S Lashowe (2) můžete zkusit spolupracovat. Muž ji může přemluvit, že jí to sluší; žena anebo muž nechtějící flirtovat pak musí Lashowe přesvědčit tím, že jí dá tip na nějaký jiný způsob získání prestiže. Pokud s ní hodláte spolupracovat, počká na vás později ve Valley of the Dark Lords, kde spolu můžete získat holocron a jí ho později sebrat (DS) anebo se s ní utkat a sebrat jí ho, až bude mrtvá (spolu s užitečným krystalem).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Shaardan (3) a Mekel (4) vám moc nepomohou, ale Dustil Onasi už ano. Vezměte s sebou Cartha a nechte si je spolu promluvit. Dustil po vás bude chtít získat důkaz toho, že Sithové v galaxii neznamenají spravedlnost. Běžte za Utharem. Následující hru můžete hrát několika způsoby, já ale vybírám ten nejspravedlivější a nejvýhodnější pro hráče.

Řekněte Utharovi, že Yuthura se ho chystá zničit. Dostanete od něj datapad. Nechte se vyzkoušet z kódu Sithů - správné odpovědi jsou: „Passion“, „Strength“, „Power“, „Victory“ a „.. my chains are broken“. Na finální otázku odpovězte „True“ pouze tehdy, když se zeptá na ,Force fueled by your passion‘. Tím jste úspěšně prošli první zkouškou.

Ještě předtím, než se vydáte na hon zkušeností, vraťte se za Yuthurou a oznamte jí, že Uthar se jí také chystá odpravit. Dá vám klíč od jeho pokoje, do kterého umístíte jed pod Utharovu postel. Při té příležitosti také vyberte Footlockery - v jednom z nich najdete Datapad obsahující choulostivé informace o smrti dívky, kterou Dustil Onasi moc dobře znal. Ukažte mu datapad – dostane rozum a opustí Sithy. Tím máte z krku dva questy a navíc jste získali spoustu užitečných zkušeností. Čas vydat se dál do Valley of the Dark Lords.

 Shyrack Caves
První cesta vás okamžitě dovede do Shyrack Caves. Vlezte dovnitř, čeká tam spousta zkušeností. Po cestě k mostu potkáte několik zrůd a mimo jiné také skupinu studentů v čele s Thalií May (1). Můžete opět získat buďto (LS) za to, že jim pomůžete otevřením únikové cesty, anebo (DS) tím, že je jednoduše zabijete. Po ohledání mrtvol lze nalézt velice cenný krystal.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Na mostě (2) je ona kýžená příšera (vypadá jako menší rancor) a pár dalších potvůrek. Slabost velké příšery spočívá v tom, že neodolá téměř žádné Síle, kterou máte. Podívejte se ještě do horní části jeskyně (3), leží tam několik pěkných předmětů. Nyní se vraťte za Thalií (pokud jste ji tedy samozřejmě nezabili) a sdělte ji, že průchod je volný. A hurá zpět do Valley of Dark Lords.

 Valley of the Dark Lords
Jestli máte v partě Juhani, vezměte ji za Dakem Vesserem (1), který provádí archeologické vykopávky pro Sithy. Jinak zamiřte rovnou do hrobky Marka Ragnose.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

 Marka Ragnos‘ Tomb
Průchod řadami útočících droidů je velice jednoduchý, máte-li vyvinuté schopnosti Síly proti droidům anebo Sound Supressor (Sound Dumpening Unit), díky kterému bude váš průchod mírumilovný. Jedna SDU je u mrtvého těla (1) hned po vstupu do hrobky. Na konci tunelu vás čeká silnější droid (2), doporučuji se na něj pořádně nadopovat (pokud samozřejmě nemáte SDU; jestliže ano, droid vám poděkuje za soucit a budete mít možnost s ním začít dialog).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Pokud se s droidem dáte do řeči a budete chtít (LS), zkuste se s ním domluvit, že mu pomůžete utéct. K tomu musíte odpojit jeho elektronické okruhy v následujícím pořadí: Combat Matrix, Motor Function Matrix, Sensory Systems Matrix, Memory Matrix, Cognitive Matrix, Emotional Construct Matrix, Creative Simulation Matrix, (Core). Tím je hotov droid – pokud sbíráte (DS), můžete ho samozřejmě kdykoliv zničit. Ze sarkofágu Marka Ragnose (3) vezměte Gauntlets. Vylezte do údolí a zamiřte naproti do hrobky Ajunty Palla.

 Ajunta Pall‘s Tomb
Prohledejte kostru mrtvého Sitha a vezměte Demolitions Sensor (1). Opodál nalezený datapad skrývá řešení, jak obejít puzzle u mostu. Obelisk v cestě (2) lze odstranit tím, že do něj hodíte granát (Give Items), jenže ten zaktivuje droidy na druhé straně (3). Rychle přeběhněte po nově uvolněné cestě a zatáhněte za páčku (4), která všechny nepřátelské roboty vyhodí do vzduchu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

V další místnosti se vám zjeví duch Ajunty Palla. Vezměte tři meče a dojděte k podstavci, na který máte položit ten pravý – tzn. notched sword. Kromě Ajunta Pall’s Blade a spousty zkušeností vám zůstane i jeden duch, se kterým si můžete popovídat, chytře vedenými odpověďmi získat (LS) a přesvědčit bývalého Sitha, že i Jediové odpouští. Na cestě zpátky vás zastaví Shaardan (5) a bude po vás chtít, abyste mu odevzdali meč. Můžete buďto odmítnout a bojovat, anebo mu dát špatný meč (to také bude Shaardanův konec, protože s ním půjde k Utharovi). Nyní se už můžete vrátit do akademie.

Touto dobou už byste měli mít splněno dost questů na to, aby vás Uthar uznal za nejlepšího studenta a nadešlo finále na Korribanu. Jestli ne, je možné, že jsem nějaký quest zapomněl či se k němu vůbec nedostal, ale ty výše popisované by měly stačit. Uthar vás vyzve, abyste za ním přišli, až budete připraveni, vezme vás do hrobky Nagy Sadowa. Pokud ale neplánujete vyjít dobře s Utharem či Yuthurou, vezměte nejdříve vaši partu k Utharovi, a po návratu z hrobky je najdete právě zde a nikoliv roztroušené po celé budově.

 Naga Sadow‘s Tomb
Utharovi řekněte, že vám je jasné, co po vás chce, a že jste připraveni. Váš cíl je naproti vchodu, ale zatím se nemůžete dostat přes bazének (1). Dejte se tedy od vchodu doprava a nadopujte se na pár prvních bojů. V první místnosti (2), do které vstoupíte, budete muset podstoupit těžký souboj s nepříliš dobře vyhlížejícími tvory. Pokud jsou na vás moc silní, připližte se k tomu nejbližšímu a pak utečte - bude vás následovat a vy tak budete mít šanci spravedlivějšího boje jednoho na jednoho. Používejte hodně Síly, potvory se proti ní téměř neumějí bránit.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Až budou obludy mrtvé, prohledejte kostry poblíž pro získání cenného Solari Crystalu a zatáhněte za páku (3). V nově otevřené místnosti seberte granáty a vydejte se na druhou stranu k sloupům s energií (4). Vaším úkolem je nyní přesunout všechnu energii do pravého sloupce. Nejrychlejší řešení bude pravděpodobně přesunout energii následujícími směry:

1. levý -> prostřední
2. levý -> pravý
3. prostřední -> pravý
4. levý -> prostřední
5. pravý -> levý
6. pravý -> prostřední
7. levý -> prostřední
8. levý -> pravý
9. prostřední -> pravý
10. prostřední -> levý
11. pravý -> levý
12. prostřední -> pravý
13. levý -> prostřední
14. levý -> pravý
15. prostřední -> pravý


Obrázek zdroj: tisková zpráva Otevřou se dveře. Za nimi vás čeká nastražená mina, dvě další obludy a Naga Sadow’s Poison Blade (5). Nyní se vraťte k bazénku (1) a hoďte na něj Special Cold Grenade - jezírko zamrzne. Zabijte dalších pár příšer a konečně se dostanete k naší třetí Star Map. To ale není váš oficiální úkol, takže až si Star Map na Korribanu (6) prohlédnete, seberte Sith Lightsaber ze sochy před Star Map a pořádně se uzdravte a nadopujte, chystá se totiž finále na Korribanu.

Na zaschlém jezírku (1) stojí Uthar a Yuthura. Záleží na tom, jak jste se rozhodli předtím při plánování jejich vzájemných vražd, ale bojovat budete muset stejně. Pokud si chcete zachovat čest Jedie, řekněte oběma, že nejste na ničí straně, ale berte na vědomí, že budete stát proti VELICE silným protivníkům naráz. Šanci získat (LS) máte také v případě, že se dáte dohromady s Yuthurou a porazíte Uthara - v tom případě na vás Yuthura zaútočí. Až bude mít na mále, můžete ji nechat jít za (LS) a volný průchod akademií cestou zpátky. Pokud ji necháte jít a pokusíte se ji přesvědčit, aby se stala Jediem, volný průchod na cestu zpátky nedostanete, ale později ji můžete najít na Dantooinu. A konečně pokud ji jít nenecháte, obdržíte pochopitelně (DS).

Další možností je spolu s Utharem zabít Yuthuru, ale vašemu vlastnímu souboji s Utharem se nevyhnete. Já jsem si nemoudře zvolil boj proti oběma Sithům (,You’re both scum’) a vyvázl jsem opravdu jen s odřenýma ušima. Ať už si vyberete jakkoliv, po bitvě oberte mrtvoly a vraťte se do Akademie, která vás asi neuvidí příliš ráda, tedy samozřejmě pokud jste se nespojili s Yuthurou a nenechali ji utéct. Doporučuji se proto rychle probojovat k lodi a odletět - v případě, že jste uposlechli naší rady výše a máte všechny postavy na stejném místě, by to neměl být příliš velký problém.
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Vlezte do kokpitu Ebon Hawku a zamiřte na Kashyyyk. Ať už jste korupci a zlo Sithů přežili na světlé či temné straně Síly, stále zbývají dvě planety, na kterých je ukryta Star Map. Ty budeme, spolu se zlomovou částí děje, popisovat ve čtvrtém dílu návodu, který můžete na Tiscali Games očekávat zanedlouho. Za pomoc při vzniku třetí části návodu děkujeme kolegům z GameBanshee.

Pokud si všechny mapy z tohoto dílu chcete pohodlně stáhnout na váš disk, můžete tak učinit zde (205 KB, ZIP archiv).

Stáhněte si: Patch, Trailer, Video, E3 video, Cheaty, Screenshoty

Související články: Recenze (12/2003), První dojmy (11/2003), Ostatní díly návodu, Novinky, První obrázky z češtiny



Levis
autorovi je 16 let, studuje v Praze a specializuje se na strategie/akce/adventury a cokoliv s tématikou Star Wars (všechny clánky autora)


 
 
Levis

Nejnovější články