Posel Smrti - návod 3.část
zdroj: tisková zpráva

Posel Smrti - návod 3.část

20. 6. 2003 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

V dokončení návodu na českou detektivní adventuru Posel Smrti vám poradíme se závěrečnými dvěma kapitolami, v nichž vás pátrání po vrahovi zavede mimojiné do márnice nebo na několik hřbitovů.

Autor: Félie
Publikováno: 20.června 2003


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Minulost je odvráceným zrcadlem tvé duše. Nádherná myšlenka, která se zcela určitě může stát dobrým základem k nejrůznějším filozofickým cvičením. Ovšem, v tomto případě se jedná o motto české hororové adventury Posel smrti. Tu jsme na Tiscali Games recenzovali začátkem března, ale hra se začala ve skutečnosti prodávat až v polovině dubna, takže teprve nyní nadešla ta vhodná chvíle pro publikování detailního návodu. Po první části a druhé části, které vás provedly dvěma třetinami hry, tu konečně máme závěr návodu pro pátou a šestou kapitolu Posla Smrti. Nechybí ani pár doprovodných obrázků ze skládání některých puzzlů a daných lokací.

Kapitola V.

 Smrt Roberta a Jamese
Vzbudí vás Battes a pošle vás za Vicotrií, ta vám řekne, že volali ze sanatoria a že tam máte hned jet. V Ashburry zazvoňte na zvonek a sestra vás pustí dál.V sanatoriu se dozvíte o smrti Roberta, vedle jehož těla našli Jamese. Požádejte sestru, abyste mohli Jamese navštívit v jeho cele. Jakmile vás tam sestra dovede, zjistíte, že je James ve své cele oběšený. Vstupte dovnitř a prozkoumejte Jamesovo visící tělo pravým myšítkem. Získáte klíče od Robertovy pracovny. Pak prozkoumejte zasádrovanou díru ve zdi a požijte na ni nůž z inventáře. Promluvte si s Ralphem, přeptejte se na Jamese. Pak přijde lékař a vykáže vás ven. Ocitnete se u zříceniny majáku (Sharp Edge), kde jste se původně setkali s Jamesem. Prozkoumejte díru ve zdivu a použijte na ni zapalovač. Najdete další tajemný znak (obrázek), na který použijte Williamův deník. Použijte mapu a odejděte k doktoru Hermanovi.

 V márnici
Obrázek zdroj: tisková zpráva Po zazvonění vám nikdo neotevře, ale vejděte dovnitř i přesto - dveře jsou otevřené. V márnici prozkoumejte tělo na pitevním stole pod plachtou. Uvidíte doktorovo tělo bez hlavy, při leknutí kopnete do kýblu, ze kterého Hermanova hlava vypadne (obrázek). Až se vyzvracíte, začněte se zkoumáním márnice. Na umyvadle najdete pátý symbol a opět na něj použijte Williamův deník. Prozkoumejte doktorovo tělo znovu a především jeho ruku, Zjistíte, že něco svírá v posmrtné křeči. Přejděte dozadu k doktorovu stolu a rozsviťte lampu. Otevřete zásuvku doktorova stolu a posuňte knihu. Najdete pod ní igelitové sáčky, které seberte. Na stole ještě vezměte chirurgické kleště a všimněte si mikroskopu. Chirurgickými kleštěmi rozevřete doktorovu ruku a par vlasů, které v ní naleznete, uložte do jednoho z igelitových sáčků. Pak už vás vyruší zvonění a nahoře v hale se setkáte s detektivem.

 Zkoumání vlasů Jamese a Morrise
Po rozhovoru s detektivem se odeberete opět do sanatoria, kde se přeptejte sestry, kde je Jamesovo tělo. Dozvíte se, že v kapli na hřbitově za sanatoriem. Cestou na zadní hřbitov potkáte kotelníka, jak nabírá uhlí. Můžete vyzkoušet dveře do kotelny a následně se ho zeptejte, proč jsou dveře zamčeny i přes den. Na hřbitově zjistíte, že je kaple zamčena. Vraťte se ke kotelníkovi a pokuste se ho podplatit, aby vám klíče od kaple půjčil. Sice to neudělá, ale zato budete mít jistotu, že je má u sebe.

Jděte před hlavní vchod do sanatoria a vlezte dovnitř kanálem, kterým jste původně prchli. Projděte Jamesovou celou do kotelny, kde otevřete kotelníkovu plechovou skříňku. Vezměte z ní gumové holínky a na ohrádce u uhlí seberte starý hadr. Ten hadr jděte namočit k vodovodnímu kohoutku do Jamesovy cely a s mokrým se vraťte do kotelny. Otevřete nad dvířky kotle pomocí ventilu vyústění komína do kotelny a potom použijte mokrý hadr na dvířka kotle. Vhoďte do ohně kotelníkovy gumové holínky. Pak vyjděte opět přes Jamesovu celu ven ze sanatoria, jděte ke kotelně a ze zámku otevřených dveří kotelny vezměte svazek klíčů. Ten pak použijte na hřbitově na dveře kaple.

Na zemi v kapli seberte skleněný střep a ten potom použijte na Jamesovo tělo - odříznete mu pramen vlasů a půjdete jej prozkoumat do Hermanovy márnice pod mikroskop. Tam zjistíte, že James není Hermannovým vrahem - jeho vlasy nejsou totožné s těmi, které jste našli v ruce mrtvého doktora.

Jako další možný vrah přichází v úvahu podkoní Morris. Jděte za ním na panství do stájí. Zjistíte, že utekl a nechal dopis na rozloučenou. Rozsviťte si ve stáji a najdete Morrisovu čepici. V inventáři čepici prozkoumejte a použijte na ni igelitové sáčky - získáte vzorek Morrisových vlasů. Ten zase jděte prozkoumat do márnice. Zjistíte, že ani Morris není vrahem.

 Robertova pracovna
Vraťte se na panství, přeptejte se Victorie na Ashburry a jděte do Robertovy pracovny. K otevření použijte klíče, které jste vzali od Jamese. U dveří prozkoumejte stolek pod obrazem. Zjistíte, že má zamčené zásuvky. V krabičce od Kakaa na stolku najdete klíček, kterým otevřete obě zásuvky stolu. V horní zásuvce najdete zvláštní ceninu, seberte ji.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Prozkoumejte pracovnu, všimněte si obrazu nad stolkem, je to obraz nějakého předka, který má další posvátný klíč na krku. Na velkých stojacích hodinách najdete stálý čas 12:00 hodin. Na prostřední knihovně najdete číslo MCXX - nastavte 11:20 hodin na hodinách (obrázek) a klikněte na horní střelku. Prostřední knihovna se odsune a objeví se číselný trezor. Správné nastavení čísel trezoru najdete na cenině a to tak, že přiložíte papír na světlo vedle knihovny (obrázek). Kliknutím na obdélníček se otevře a otáčením zlatým knoflíkem vždy správné číslo nastavíte (obrázek).

V trezoru najdete prsten, dopis od Williama, který Robert schoval a Williamovu poslední vůli, ve které Roberta vydědil a dočtete se, že James byl Williamův další syn. Současně najdete i Robertův deník, ve kterém se dozvíte, že dělal pokusy na svých pacientech, především na Jamesovi a že jeho počínání kryl doktor Hermann. Cestou z pracovny se stavte zase u Victorie a dobře se jí přeptejte (opakovaně) na muže na obraze v Robertově pracovně. Zjistíte, že se jedná o Lothara Gordona a že je pohřben na hřbitově v Ashburry.

 Hledání Lotharova hrobu
Vydáte se opět do Ashburry a prohledejte řádně oba hřbitovy. Na zadním najdete hrob se znakem Gordonů, ale je zarostlý křovím, nemůžete se k němu dostat. Jděte do kaple na předním hřbitově a prozkoumejte krabici u dveří, najdete rozbití zahradnické nůžky. Jděte ke kotelně, prozkoumejte okýnko a na okapové rouře najdete zrezivělý šroubek. Ten seberte a v inventáři jej použijte na rozbité zahradnické nůžky. Nůžky použijte na křoví na hrobě. Pokuste se hrobku otevřít - nepůjde to. Vraťte se ke kotelně a prozkoumejte tmavý kout (harampádí u vchodu do kotelny). Když kout prozkoumáte pravým myšítkem, získáte železnou tyč, kterou použijte na hrobku. Zjistíte, že je hrob prázdný. Jděte do hlavní haly sanatoria zeptejte se sestry. Zjistíte, že hřbitov původně spravovala farnost Warmhill.

 Farnost Warmhill
Jděte za otcem Frederickem a zeptejte se ho na osud Lotharova hrobu. Slíbí vám, že se podívá do kronik. Budete se muset nejméně 4x vrátit, abyste se dozvěděli, že jsou Lotharovy ostatky v urně v rodinné hrobce na místním hřbitově. Ten čas můžete využít například k tomu, že zajdete říct Battesovi na panství, že je Robert mrtvý, pokud jste to neudělali již dříve. Jakmile vám farář řekne, co jste potřebovali vědět, jděte na hřbitov a u otevřené hrobky zavolejte na hrobníka. Přemluvte ho, aby vám dal Lotharovy urnu, přinese vám ji. V inventáři ji prozkoumejte a získáte čtvrtý posvátný klíč. Zbývá jen poslední. Musíte vykopat tělo dědečka Williama.

 Pátý posvátný klíč
Obrázek zdroj: tisková zpráva Prohledejte hrobníkovo nářadí a seberte mu baterku. Běžte na přední hřbitov k vykopanému hrobu a prozkoumejte hromadu hlíny baterkou. Najdete lopatu. Zkuste použít lopatu na Williamův hrob, nepůjde to, nejdřív se musíte zbavit hrobníka. Seberte drát, kterým jsou dveře hrobky, ve které je hrobník, připoutány k plotu. Současně seberte i dřevěný klín, kterým jsou dveře zaklíněny proti zavření. Dveře se zabouchnou a teď již použijte lopatu na hrob. Získáte poslední 5 klíč (obrázek).

Při odchodu ze hřbitova uvidíte u kostela kočár z panství. Domníváte se, že je to Victorie a zajímá vás, co chce takhle pozdě na farnosti. Po vstupu do kostela uvidíte Battese, jak mizí ve zpovědnici. Rozhodnete se zjistit, co sluha skrývá a proto obelžete kněze a pošlete ho pryč. Sám Samuel vstoupí do zpovědnice a vyslechne Battesovu zpověď. Dozvíte se z ní, kdo je vrahem všech těch lidí.

Kapitola VI.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Po úvodní sekvenci se ocitnete rovnou v podzemí Black Mirror. Jděte rovnou k pentagramu. Na pentagram použijte prsten z inventáře a pootočte jím. Rozsvítí se vám symboly. Červenými knoflíky nad symboly rozsviťte postupně pět symbolů, které máte uloženy ve Williamově deníku (obrázek). Musíte dodržet posloupnost symbolů od 1 do 5. Poté se vám otevřou dveře do podzemí.

 Bludiště
Bludiště je třeba prozkoumat. Není nijak složité, ale je nebezpečné, proto doporučuji uložit hru. Jedná se o čtyři chodby podélné a tři příčné. Po vstupu jděte doprava a pak kupředu. Najdete tam lidské kostry a seberete meč. Projděte stále rovně dozadu a zapalovačem z inventáře rozsviťte svícen. Střední chodbou projděte zpět k východu a tam přejděte do levé chodby. Když v levé chodbě projdete o jednu obrazovku dozadu, najdete na zemi přilbu, seberte ji. Nad ní najdete zvláštní symbol na cihle ve zdi. Zmáčkněte ji a uslyšíte zvuk. Když projdete až dozadu, objevíte dveře, ale nemáte je jak otevřít. Předmět, který k otevřeni potřebujete, najdete tak, že od vstupních dveří půjdete dvakrát doleva a prozkoumejte otvor ve zdi. Žádný jiný otvor prozkoumávat nedoporučuji, zabilo by vás bodlo, které se ze zdi vysune.

Když projdete dozadu, najdete otvor v zemi, vhoďte do něj meč a přílbu a otvor se uzavře. Jděte ke dveřím na konci bludiště a vložte talisman z inventáře do otvoru ve vratech. Do stojanu v místnosti umístěte černou kouli z inventáře a z pravého výklenku si vezměte mapu. Mapu použijte na světlo na konci levé chodby a podle plánku rozsviťte světla na stěnách v katakombách (obrázek). Po rozsvícení projděte druhou chodbou na konec a jdeme do finále.

 Finále
Obrázek zdroj: tisková zpráva Ocitnete se v místnosti, kterou jste už ve snech viděli. Jste uprostřed pentagramu a před vámi je oltář. Prozkoumejte oltář a seberte z knihy dýku. Dýku použijte na Samuela. Jakmile se řízne, vyteče krev na oltář a otevřou se otvory pro posvátné klíče. Vsuňte pak postupně podle barev klíče z inventáře do otvorů (obrázek). V knize na oltáři se objeví text, klikněte na něj a dveře pekla se uzavřou. Po závěrečné sekvenci vám bude líto, že hra už končí.


Stáhněte si: Demo, Ukázky videa a dabingu
Související články: Recenze, Návod - ostatní díly, Rozhovor (7/2002), První dojmy (6/2002), Novinky



Félie
autorce je 28 let, dříve působila na GameZone a nyní je šéfredaktorkou webu o progamingu E-sports.cz, specializuje se na strategie, adventury a logické hry (všechny články autora)

 
 
Félie

Nejnovější články