Mass Effect 2 - návod 1.část
zdroj: tisková zpráva

Mass Effect 2 - návod 1.část

25. 2. 2010 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Vesmírný epos je skutečně rozlehlý a mnohým hráčům se hodí rady, jak se vypořádat se všemi jeho nástrahami. Dnes přinášíme obecné tipy, první kroky a nabírání členů.

Autor: Jiří Sládek
Publikováno: 25. února 2010

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Vesmírný epos Mass Effect 2 je skutečně rozlehlý a mnohým hráčům se hodí rady, jak se vypořádat se všemi nástrahami. Dnes přinášíme obecné tipy, první kroky a rady pro nabírání členů do party.

Jedna z nejlepších her poslední doby je tu. Není vyloženě těžká, ale je hodně hodně rozlehlá, a tak vám třeba přijde vhod návod. Jelikož cest a možností je v mnoha případech víc, neberte ho jako jediný možný postup. A třeba v diskuzi pod článkem přidejte svoje další postřehy a postupy. Okolní obrázky jsou pouze ilustrační.

Pokud máte uloženou pozici z prvního dílu Mass Effect, vřele doporučuji postavu naimportovat. Získáte jako bonus nějaké kredity a zkušenosti, a vzhled i povolání si stejně budete moci vybrat znovu, pokud by vám snad původní postava nevyhovovala. Případně tu je možnost stáhnout si cizí uloženou pozici s již vypracovanou postavou z jedničky.

Obecné tipy

 Profese
V Mass Effect 2 si můžete zvolit ze šesti povolání. Rozdíly poznáte v boji – na nějaké nebojové či konverzační dovednosti rovnou zapomeňte. Volte tedy podle toho, zda chcete hlavně střílet nebo spíš v bitkách používat různé specialitky. Soldier je nejbojovější a nejpřímočařejší třída. Umí používat všechny možné zbraně. Adept je naopak jakýsi „sci-fi kouzelník“; používá biotické dovednosti, které trochu připomínají Sílu z Hvězdných válek. S klasickými zbraněmi to ale moc neumí. Engineer je technicky nejnadanější, umí výborně hackovat nepřátelské roboty a používat zajímavé skilly. Se zbraněmi je to trochu horší. Další tři třídy jsou vždy průnikem mezi třemi hlavními profesemi. Inflitrator je něco mezi vojákem a technikem, Vanguard je bojovník s biotickými schopnostmi a Sentinel kombinuje inženýra s adeptem.

 Vliv vašich rozhodnutí
Obrázek zdroj: tisková zpráva Hra je rozdělena do mnoha docela malých a vesměs lineárních lokací. Na civilizovaných místech (města, základny) si můžete vyvolat přehlednou mapu s orientačními body. V bojových lokacích zas šipku, která ukazuje zhruba k cíli. Obvykle se ale ani nemáte jak ztratit, většinou prostě stačí jít jedinou cestou dál. Každopádně zkoumejte / používejte / sbírejte vše, co vám přijde pod ruku, respektive co se vám zaměří na obrazovce. Také se snažte mluvit se všemi postavami.

V Mass Effect 2 můžete často volit mezi dobráckým (paragon) a zlounským (renegade) přístupem. Často se vám pak v závislosti na vaší úrovni těchto dvou směrů otevře v rozhovoru možnost speciální odpovědi. A také občas můžete provést speciální akci při filmové scéně: třeba renegátům se nabídne seřezat osobu, ze které se snažíte vymámit informace, a naopak paragonům zas například možnost strhnout zbraň někomu, kdo chce střílet. Ukládejte pozice. Je to rychlé (tedy alespoň na Xboxu) a vyplatí se. Na tuhé boje se vás snažím v návodu dál upozornit, ale nikdy nevíte, co se zvrtne. Je fajn pro jistotu ukládat i před hackováním počítačů a otevíráním sejfů.

 Trezory a terminály
Obrázek zdroj: tisková zpráva Ve hře často narazíte na zabezpečené trezory, dveře či počítače. Můžete se do nich dostat, vždy se otevře jedna ze dvou miniher. Při hackování (Hack) musíte najít správné sekvence kódu a neskočit přitom kurzorem do červených polí. Při překlenování (Bypass) musíte spojit stejné body; princip je jako v pexesu. I když hackování a překlenování obvykle není těžké, stejně si radši před ním vždy uložte pozici. Můžete mít smůlu a je škoda o data či kredity přijít.

 Nová Normandy
Až získáte loď (což bude brzy), projděte si všechny paluby. Použijte a prohlédněte co se dá, získáte zajímavé informace i pár zkušeností. V kapitánské kajutě si můžete kdykoliv upravit brnění i oblečení.

Ve výzkumné laboratoři se naučte vymýšlet nové zbraně, brnění a další vychytávky. Schémata musíte nejprve někde získat (koupit, najít), pár upgradů také získáte rozhovory se členy vašeho týmu. Určitě doporučuji co nejdříve opatřit zvýšenou kapacitu munice a dvě důležitá vylepšení pro loď: větší kapacitu těžebních sond a rychlejší scanování planet. Hodně vám to ulehčí těžbu surovin, které jsou potřeba k dalším výzkumům. Další upgrady jsou už na vás, dost záleží na tom, jaké zbraně a styl boje používáte.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Na hlavní taktické palubě si pravidelně čtěte nové zprávy v počítači. Často získáte nový úkol. Také si všímejte, zda vám asistentka neříká, že s vámi chce mluvit některý členek posádky. Hlavním nástrojem tu ale bude galaktická mapa. Velice doporučuji si ji rozšiřovat nákupem hvězdných map (Star Chart), kdykoliv na ně narazíte! Po mapě můžete cestovat mezi systémy (pozor, pravidelně doplňujte v čerpacích základnách palivo a sondy) a přistávat na některých planetách.

A také planety scanovat. Občas narazíte na anomálii – najděte ji scanovacím kurzorem a budete moci přistát. Obvykle tak spustíte krátkou misi. Každopádně planety scanujte a vytěžujte. Vždy, když při scanování graf surovin vylétne nahoru, je dobré vystřelit sondu. Brzy sami zjistíte, kdy se těžba vyplatí a kdy ne, ale pokud je celkový stav planety Rich nebo Good, určitě ji pořádně projeďte.

Úvod

Návod si neklade za cíl vést vás za ruku krok za krokem, ale upozornit na zajímavá místa a úkoly. Některé části se mohou lišit při různém hraní: záleží totiž na vašich předchozích rozhodnutích, ale také na tom, zda hrajete s novou postavou, nebo jste importovali pozici z prvního dílu (a v takovém případě záleží i na vašich akcích v jedničce).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Po probuzení vás čeká krátký tutorial, stačí se řídit instrukcemi z vysílačky. Zabloudit nemůžete, sestřelíte pár dronů a promluvíte postupně se třemi členy posádky. Cestou si vyzkoušejte hackování počítače a už tady si zapamatujte, že je dobré prohledávat a sbírat všechno, na co narazíte. Na Jacoba a Mirandu buďte milí, budou vás doprovázet i na dalších cestách. Pak už vás čeká let na základnu organizace Cerberus a holografický rozhovor s jejím šéfem (Illusive Man).

 Freedom's Progress
V opuštěné kolonii budete opět bojovat s drony (vyplatí se používat Disruptor Ammo a Overload). Prohledávejte vše, co vám přijde pod ruku, kredity se vždycky hodí. Přímočarou cestou dojdete ke skupince quarianů, kteří hledají svého druha Veetora. Zkuste se s nimi dohodnout dle chuti a jděte dál. Po pár bojích vás čeká první tuhý soupeř – bojový mech. Prohledejte nejbližší budovy, najdete Veetora. Opět dle chuti a nátury z něj po dobrém nebo po zlém dostaňte informace.

Skládání týmu I

 Mordin, Archangel a Zaeed (Omega Nebula / Sahrabarik / Omega)
V téhle lokaci je přístupná mapa s vyznačenými důležitými místy, takže se neztratíte. Podobné je to i v dalších městech a stanicích, které navštívíte. V klubu Afterlife promluvte s Ariou, pak promluvte s žoldákem v klubu, jděte do privátní místnosti a nechte se najmout na lov Archangela. Jděte ke vstupu do Karantény, promluvte s vojákem a přesvědčte ho, že vyřešíte problémy.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Vstupte do Karantény a prostřílejte se ke Klinice (cestou můžete odemknout pár zamčených pokojů, pobrat věci a poslechnout si záznamy). Promluvte s Mordinem, poberte užitečné věci (včetně surovin) a jděte do Kontrolní místnosti, cestou ještě vysvobodíte doktorova asistenta (opět po dobrém nebo po zlém). Použijte vakcínu a pak ve východním a západním křídle spusťte ventilaci. Pozor na raketometčíky na terasách: dají se dobře likvidovat odstřelovací puškou. Opět si promluvte s Mordinem, stane se členem vaší posádky. Odteď můžete na lodi vynalézat různá vylepšení pro své vybavení, stačí promluvit s doktorem nebo použít vědecký počítač. A mít dostatek surovin.

Vraťte se na Omegu a u tranzitních doků promluvte s řidičem. Převeze vás na lov Archangela. Prošmejděte místnosti, přeprogramujte mecha a promluvte s Cathem. Můžete ho i zabít. Prostřílejte se k Archangelovi a promluvte si se starým známým. Braňte most a opět promluvte s Garrusem. Rozdělte se a jděte do údržbářských tunelů (Utility). Rychle se z křižovatky vždy prostřílejte k Emergency Shutter a použijte ho. Až zavřete všechny tři přístupové cesty, vraťte se ke Garrusovi a vybijte poslední nepřátele.

Pokud máte stažený obsah „Zaeed – The Price of Revenge“, přečtěte si v palubním počítači zprávu o žoldákovi Zaeedovi. Najdete ho hned v docích Omegy, promluvte s ním a naberte do týmu.

 Jack (Hourgalls Nebula / Osun / Prison Ship Purgatory)
Promluvte se šéfem věznice, jděte stále rovně až do místnosti, kdy vás hostitel zradí. Probojujte se zpět, na první odbočce jděte doleva a použijte Security Controls. Jděte dolů a prostřílejte se až k bossovi. Před jeho zabitím musíte zničit tři generátory štítu. Pak ho dorazte a najměte lehce psychopatickou Jack.

 Grunt (Eagle Nebula / Imir / planeta Korlus)
Po první přestřelce promluvte se zraněným, jděte dál, promluvte s Kroganem. Prostřílejte se až do lékařské části, promluvte s Narou a Okeerem. Pokračujte dál, zabijte Jadore, vraťte se, promluvte s umírajícím Okeerem a aktivujte konzoli. Pokud chcete do týmu „vyrobeného“ Krogana, jděte na Normandy do nákladového prostoru, pusťte ho a promluvte s ním.

Kolonie Horizon

Obrázek zdroj: tisková zpráva Po nabrání několika členů party a případně nějakém tom poletování vesmírem vás kontaktuje Illusive Man a pošle vás na planetu Horizon. Nemůžete si moc vybrat, musíte letět hned. Po výsadku se probojujte kolonií, prohledávejte všechny domky, najdete pár užitečných věcí. Dojděte k hlavní budově, otevřete dveře a promluvte s mechanikem. Jděte dál, čeká vás i tužší boj u vysílací věže: volte dobře munici a skilly, nejprve rychle zlikvidujte dotěrné Husky a pak se soustřeďte vždy na jeden z obrněných cílů. Aktivujte vysílač a pak věž braňte. Opět je to spíš těžší než lehčí boj, zvláště u finálního bosse přepínejte zbraně podle toho, zda mu zrovna ničíte štít nebo brnění. Nakonec si promluvte s Ashley.

Po vyřešení problémů na planetě Horizon vás čeká mimo jiné rekrutování dalších členů týmu. Ale o tom si povíme v dalším díle návodu. Také pokročíme v příběhu a zabrousíme i na některé vedlejší úkoly.

Stáhněte si: Videa, Trailery, Patch...

Související články: Textová recenze, Video-recenze, Dojmy z plné verze, Novinky, Mass Effect 1 PC recenze a X360 recenze a video-recenze


Jiří Sládek
autor je šéfeditorem portálu TN.cz

 
 

Nejnovější články