Grand Theft Auto: Vice City - návod 2.díl
zdroj: tisková zpráva

Grand Theft Auto: Vice City - návod 2.díl

23. 5. 2003 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

V druhém dílu návodu na nejprodávanější hru současnosti Grand Theft Auto: Vice City dokončíme hlavní příběhové mise, v nichž svrhneme Diaze a skoupíme všechny obchody nebo budovy ve městě.

Autor: Frix
Publikováno: 23.května 2003


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Grand Theft Auto: Vice City (recenze) vzbudilo v hráčské obci stejný rozruch jako třetí díl vydaný před rokem, a to především díky obrovskému výčtu různých vylepšení, skvělé hratelnosti a nelineárnímu postupu hrou. Jak to tak bývá, pro ty nejlepší hry jsou rovněž nejvíce žádané návody a Vice City rozhodně není výjimkou. Vy se opět můžete spolehnout na nás, tentokrát již návod nebude rozdělen na tři části podle ostrovů, nýbrž podle typu misí - příběhové a vedlejší. Získáváte tím rovněž dávku svobody, kdy se nemusíte návodem řídit příliš otrocky. Obrázky jsou pouze ilustrační, ale hodit se vám může široká paleta cheatů ať už pro zjednodušení hraní, přes pro změnu počasí až po třeba vyvolání občanské války v ulicích Vice City.

Dnes vás dokončení řešení příběhových misí, které jsme načali minule v prvním dílu návodu, kde naleznete i obecné tipy pro hraní nebo užitečnou mapku města. V dalších dílech si pak probereme všechny mise postranní, které podle reakcí v diskusním fóru mohou někomu činit drobné problémy. Nyní se však již přenesme zpět do příběhu po misi Death Row, kterou jsme splnili pro Paula Kenta.

VI. Mise pro Ricarda Diaze, druhá část

 Rub Out (50000$, vila s garáží a obnovující se M4 s brokovnicí, helikoptéra na střeše)
Na úvod taková poznámka: ve skutečnosti je tato mise spíše zaměřená přímo na Diaze. V poslední misi jsme zachránili Lancovi život a je jasné, že Diaz se stal víc než jen nepohodlnou osobu, je třeba jej definitivně odstranit. Takto zní mise docela otravně, ale ve výsledku je udělatelná překvapivě snadno. Zvláště pak když uvážíme nově získanou M4 :)

Obrázek zdroj: tisková zpráva Pro začátek se vyzbrojte buď M4 nebo raději sniperkou, a zabijte každého v dohledu. Zkuste otevřít hlavní dveře a k nevelkému překvapení zjistíte, že jsou zamčené. Je tedy třeba najít nějakou okliku, jak se dostat k Diazovi a zatnout mu tipec. Vejděte tedy do zahradního bludiště a projděte jej až ke dveřím ze strany vily, které pro vás skýtají ideální způsob vstupu. Po cestě jednoduše likvidujte opozici M4, která spolehlivě zabíjí na jeden zásah. Pozor na Lance, který místo výpomoci spíše překáží a doporučuji krýt mu záda - mrtvý Lance znamená bohužel konec mise.

V samotné vilce najdete přibližně deset strážných, kteří nepředstavují masivní nebezpečí, jestliže se o ně postaráte bezpečnou cestou. To lze zařídit pomalým postupem a palbou jakmile uvidíte alespoň kus z nepřítele, nežeňte se do nebezpečí Rambo stylem. Když dorazíte ke schodům postupujte vzhůru přitisknutí ke zdi a dávejte pozor na strážné. Když dojdete na úroveň, kde je již Diaz znázorněn jako tečka na mapě místo šipky, jděte ke dveřím do jeho kanceláře. Vyběhne na vás docela solidní porce nepřátel, které zbavte života co nejrychleji M4 (opět platí - pozor na Lance) a následně se zaměřte na Diaze, kterého nejrychleji ubijete buď přesnou palbou z M4 nebo několika kulkami ze sniperky do hlavy.

Diaz se stáhne do svojí kanceláře, kam jednoduše zaběhněte a dodělejte ho M4. Máte vystaráno! Z Diaz's Mansion se stává Vercetti Estate, dostanete skutečně sladkou odměnu a ke všemu si začnete plnit mise sami pro sebe. Není bez zajímavosti, že za chvílí zavolá Sonny a trochu se vám pokusí promluvit do duše...

VII. Mise pro plukovníka Corteze, třetí část

 All Hands on Deck! (5000$ a rychlý člun)
Obrázek zdroj: tisková zpráva Doporučuji splnit tuto misi ještě předtím, než se pustíte do "samoživitelství", protože je relativně jednoduchá a jednoduché věci se mají dostat z cesty co nejrychleji. Francouzi jdou starému dobrému Cortezovi po krku a potřebuje se velmi rychle dostat pryč z města, pochopitelně na svojí luxusní jachtě. A jelikož Tommy je muž, kterému Cortez bezmezně důvěřuje, jeho ochranu dostane na starost právě on.

Netřeba zdůrazňovat, že ochrana s sebou přinese především jatka větších rozměrů a tak se vcelku hodí Ruger, který na misi dostanete (a jehož náboje padnou k M4). Cílem k výhře v této misi á la Virtua Cop je udržení Cortezových mužů naživu, respektive alespoň jednoho z nich, což by neměl být zas až tak velký problém. První přichází blokáda několika člunů, z nichž minimálně tři rozstřelte okamžitě. Nějací Francouzi se stejně dostanou blízko k jachtě a chvílemi i na palubu, ale nezpůsobují nijak katastrofální škody. Pozor hlavně, ať nikoho z útočících nepřehlédnete.

Když se zbavíte útoku přímo z vody, přichází na řadu pár helikoptér, které jsou překvapivě velmi lehké na vyřazení z akce - musíte ovšem být dostatečné přesní a trefit pilota, který následně vypadne do moře a stroj ho bude následovat. Alternativně prostě střílejte do vrtulníku tak dlouho, dokud nezačne hořet. Jestliže se vám nepovede se helikoptér zbavit včas, na jachtu se spustí několik mužů po laně.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Další vlna útoku přichází opět na přídi, zlikvidujte Francouze dřív, než se vůbec na loď dostanou. O několik momentů později totiž přichází zlatý hřeb večera - útočný vrtulník a jeho masivní kulomety, které představují nepříjemnost už poněkud většího rázu. Silně doporučuji zkusit střelit pilota, jinak lze helikoptéra dostat dolů jen za cenu několika vystřílených zásobníků M4. Když je i tento nepřítel z cesty, přesuňte se na příď a vykliďte cestu likvidací zbylých člunů, které blokují cestu. Cortez je vděčný, rozloučí se a odplouvá pryč od Francouzů... Kdyby jen každý mafián byl tak příjemný jako právě Cortez.

VIII. Mise pro Tommyho Vercettiho

 Shakedown (2000$, možnost kupovat krom nemovitostí i obchody)
První mise na vlastní triko je poměrně přímočará, snadná a zábavná. Jelikož si evidentně spousta lidí nepřipouští myšlenku, že místo Diaze bude třeba platit za "ochranu" někomu jinému, bude muset Tommy situaci lehce napravit a obchodníky přesvědčit, že ochrana je rozhodně třeba.

Máte celkem nepříjemný časový limit 5 minut na to, abyste se dopravili k North Point Mall a rozbili v něm určené výkladní skříně. Nedoporučuji zkoušet na tuto misi helikoptéru, nestíhá se obvykle doletět na místo určení dostatečně rychle. Čapněte tedy Infernus stojící před garáží (chvílemi se objevuje Cheetah a jiná rychlá vozítka) a plnou rychlostí vyražte k obchoďáku, přesněji pak k jeho hlavnímu vchodu. Jakmile se dostanete dovnitř, připravte se na sérii běhaní mezi výkladními skříněmi zobrazenými na mapce a jejich destrukcí na dálku, nejlépe pomocí MP5.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Nesmíte zapomenout na několik věcí - sprintujte vždy, když zrovna můžete, nikdy nechoďte pomalu. Cíle na vašem podlaží jsou znázorněny jako tečky, cíle na podlaží vyšším či nižším pak jako šipky. A pochopitelně, policie - dostat se můžete snadno až ke třem hvězdičkám a policajti jsou vcelku otravné bytosti, doporučuji ale spíše se snažit je ignorovat a jen co nejrychleji rozbít výlohy. Jakmile je úkol splněn, klasicky všechny hvězdičky ztratíte.

 Bar Brawl (5000$)
Úžasně snadná mise, pokud začnete s vrtulníkem. Čapněte jeden v městě nebo u sebe na střeše a vydejte se směrem k baru. U něj zabijte dva čekající strážné, kteří jsou pravidelně vaším příletem zmatení natolik, že jednoduše neútočí. Když přijedete autem, situace je značně odlišná a těžší.

Vejděte následně do růžového kruhu a promluvte si s majitelem - na povrch vypluje, že kdosi najal jiné "ochránce", zjevně však nepříliš účinné. Vaším cílem je zničit tuto firmu, časový limit je příjemných 5 minut. Cíl je však za rohem, takže dojeďte zhruba na dohled a buď zahrňte cíl granáty (kterými jde mířit opravdu mizerně), nebo jednoduše vyhoďte jedno z aut ve dvoře do povětří a je vystaráno. Dva strážní však utečou na motorkách a vy je musíte zabít dodatečně. Takže klasická přestřelka z vozidla, případně můžete nechat dvojici poodjet na jeden z menších ostrůvků, kde se beznadějně zamotají a vy je sprovodíte ze světa velmi snadno.

 Cop Land (10000$, policejní uniforma u Washingtonské stanice, za každý den vlastnění Vercetti Mansion dostanete 5000$)
Teoreticky mise děsivě těžká až neproveditelná, v praxi opět s použitím správné strategie docela snadné sousto. Je třeba vyhodit do povětří celý jeden obchod v North Point Mall za účelem vymazání důkazů, přístup však mohou získat pouze policisti. Prvním cílem je tedy pochopitelně získání policejní uniformy pomocí nalákání dvou policajtů do garáže vyznačené na mapě jako růžová tečka.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Jak získat 2 hvězdičky myslím v tomto bodě hry víte již zcela bezpečně, takže jen nalákejte policisty k sobě, zaběhněte do garáže, počkejte na strážce zákona a následuje humorná animačka s pacifikací policistů. Nyní se zcela vykašlete na postup daný hrou, tedy získávání policejního vozu, a jednoduše místo toho zamiřte zpět k sobě do vily pro helikoptéru. S ní zaleťte až k obchoďáku a zaparkujte přímo před hlavním vchodem a to pokud možno co nejblíže, za chvíli budete vrtulník zatraceně potřebovat.

Uvnitř obchodního domu si nechte zcela volné ruce pro nejrychlejší pohyb a poklidně dojděte ke kavárně, o kterou je třeba se postarat. Položte bombu a sprintem okamžitě vyražte k hlavnímu východu, každá vteřinka je drahá. Po výbuchu máte na krku pět hvězdiček a věřte, že to už není úplně legrace. Nastupte do helikoptéry a šmahem do oblak, kde máte přece jen relativní klid, tedy až na občasnou prezenci policejních helikoptér - ty jsou však pomalé a střílí špatně. Doleťte až ke svojí vile, kde zaparkujte těsně pod schodištěm a jen v rychlosti doběhněte do dveří, kde vás čeká úleva z dodělané mise.

IX. Mise ve Vercetti Estate

Před vysvětlením postupu v posledních dvou misích musíte zajistit jednu velmi, velmi podstatnou věc - a totiž skoupit naprosto všechny obchody, firmy etc. (Assets) ve městě a získávat z nich výpalné. Kolem tohoto kroku vládne mezi hráči chvílemi solidní zmatek, takže doporučuji použít mapu přibalenou u hry nebo si ji stáhnout od nás a na ní zkontrolovat pozice všech cílů. POZOR! Nezaplétat tento krok s postranními misemi - jde pouze o kontrolu daných cílů, mise s nimi spojené necháme na příští díly. Až budete vlastnit vše potřebné, zavolá vám Ernest ohledně mafie a zpřístupní se konečně mise ve Vercetti Estate.

 Cap the Collector (30000$)
Obrázek zdroj: tisková zpráva Vida, zdá se, že Sonnymu došla naprosto trpělivost a místo toho vás začíná seriózně okrádat. Misi začínáte u Print Works, tedy u tiskárny, a první šance na dostihnutí mafiánů se vyskytuje u Sunshine Autos. S rychlým vozem a dobrou jízdou je zastihnete ještě přímo tam, cíle klasicky přejeďte a zbytek vyčistěte pomocí drive-by střelby z vozu. Další mafiánská motorka je u klubu Malibu, opakujte tedy proces jako u Sunshine Autos a mise by měla skončit. Pokud jste nebyli v obou případech dostatečně rychlí, následuje ještě třetí motorka. Netřeba opakovat, jak na ní a mise je splněna.

Lance vám zavolá a varuje ohledně Sonnyho, který si pro vás jde. Připravte se na nejhorší a střemhlav k poslední příběhové misi ve hře.

 Keep Your Friends Close (30000$, Hunter u vojenské základny)
Na druhou stranu, úplně střemhlav ne - do této ultimativně obtížné mise se bude hodit každá výhoda získaná hraním postranních misí, jako například vylepšené zdraví z donášek pizzy atp. Pokud jste však na tomto bodě hraní, sami nejspíš už postranní mise plníte. A pokud ne, budou jim věnovány příští díly návodu ;)

Netřeba zdůrazňovat nutnost plného zdraví i brnění, a dále pokud možno výbavu složenou z MP5, Spas-12, M4 a pokud možno i M60. Začněte tedy misi a je jasné, že svět zdaleka není tak růžový, jak se doposud zdálo - Sonny i Lance jsou pěkná hovada, ale zatím se musíte zabývat především hordami příchozích nepřátel. Silně doporučuji použít brokovnici, po chvíli jatek se na scéně objeví právě Lance a máme postaráno o další cíl.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Nyní vytáhněte MP5 a sledujte Lance, který běží nahoru na střechu. I když je šance jej zabít před doběhnutím prakticky nulová, alespoň jej oslabíte. Na střeše zabijte všechny v dohledu pomocí M4 nebo M60, rozhodně využívejte všech barelů s výbušninou v dohledu. Lance ovšem ještě nechte naživu, přichází chvíle na drobný trik. Zaběhněte zpět dolů po schodech, úplně dolů a ze skříňky získáte doplnění zdraví i brnění. OK, nyní zpátky na střechu a zabte Lance.

Hra vás informuje o mafiánech kradoucích vaše peníze, ale tyto hlášky s klidem ignorujte a seběhněte zpět do svojí kanceláře. Na scénu přichází Sonny a s sebou má dva nejvěrnější a krutě nebezpečné poskoky. Tato přestřelka je celkem brutální a není legrace ji vyhrát - proto zaběhněte co nejdříve za zábradlí a zde se kryjte před střelami. Vytáhněte M60, M4 nebo dokonce raketomet a vyřaďte nejdříve oba poskoky a nakonec i Sonnyho - neměl by vydržet více než jeden až dva plné zásobníky. Je to neskutečné, ale je to tak. Právě jste dohráli hlavní příběhovou linii GTA: Vice City!

Kromě několika zajímavých telefonátů po misi se jistě budete soustředit na postranní úkoly, protože zábava ve Vice City může být více méně nekonečná. Těšte se tedy na příští díl za týden, kde se podíváme na zub právě misím mimo hlavní příběh.

Stáhněte si k PC verzi hry: Mapu města ve vysokém rozlišení (1,3 MB), Další mapy města s bonusy, nemovitostmi nebo speciálními skoky (1 MB), Cheaty, Trailer, Videa, Screenshoty, Patch

Stáhněte si k PS2 verzi hry: Trailer, Video 2, Video 3

Související články: Recenze PC verze, Další části návodu, Recenze PS2 verze hry (1/2003), Preview (4/2003), Grand Theft Auto III recenze (5/2002), GTA3 přídavné mody, Grand Theft Auto III návod, Novinky, Kdy u nás vyjde GTA: Vice City?



Frix
autorovi je 17 let, píše pro Tiscali Games a Level a dlouhodobě žije ve Finsku, kde studuje International School of Helsinki. Hraje akce všeho druhu, trpí úchylkou pro stealth žánr, GTA a Warrena Spectora (všechny články autora)

 
 
Frix

Nejnovější články