Grand Theft Auto IV - průvodce 1.část
zdroj: tisková zpráva

Grand Theft Auto IV - průvodce 1.část

18. 5. 2008 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Rozebírá základní aspekty této nesmírně komplexní hry - způsoby přepravy po Liberty City, doplňování zdraví, na co se hodí jednotlivé zbraně či jak utéct při různých stupních zalarmování policie.

Autor: Michal Jonáš
Publikováno: 18.května 2008


GTA4 je nesmírně komplexní hra a obsáhnout ji celou v pár článcích prakticky nejde. V našem průvodci se proto zaměříme na nejdůležitější aspekty hry, které jsou pro dokonalé vychutnání a postup klíčové, plus přihodíme něco tipů přímo z vývojářské kuchyně jak pro single, tak i pro multiplayer.

Přeprava po Liberty City

Po Liberty City můžete cestovat tradičně na mnoho způsobů: autem, na motorce, taxíkem, vlakem, lodí a konečně vrtulníkem. Na menší ostrov Colony Island vede z Brokeru dokonce visutá lanovka, taktéž k použití, ale jen v single kampani. Nezapomeňte ani na plošiny pro mytí oken, které jsou zavěšeny na některých výškových budovách, s nimiž se lze dostat na střechu vybraných objektů. Pokud nechcete obírat občany o jejich vozy, po zpřístupnění je lepší navštívit jednu ze tří prodejen vozidel (Lemhi Street a Kenneckie Avenue v nejzápadnějším ostrově Alderney, Pyrite Street ve vedlejším Algonquinu), kde můžete velmi snadno nabýt silnou motorku, nebo vůz.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Když už kradete nějaké vozidlo, je lepší vybírat podle vzhledu spíše šunky a lacinější vozy, protože luxusní auta mají alarm, který se spustí po rozbití okénka a několik sekund po nastartování hlasitě kvílí. To může zaujmout hlídkující policisty v blízkosti. Křápy a motorky alarm zpravidla vůbec nemají, a tak je jejich odcizení o něco snazší.

 Taxi
Zcela nejrychlejším způsobem dopravy po Liberty City jsou žluté taxíky, protože stojí pakatel a jízda se dá za malý příplatek přeskočit, takže vás odvezou úplně kamkoli za pár sekund. A pokud si po nástupu otevřete velkou mapu v menu hry a zadáte si waypoint do GPS, zvolená destinace se objeví i na taxametru a tak vás taxi rychle odveze na libovolné místo i mimo předvolených lokalit!

Někdy jako na potvoru ale zrovna není žádný taxík k mání a někdy již veze pasažéra. V druhém případě vám to ale nemusí vadit, protože cestujícího můžete bez obav vykopnout z taxíku klidně před zraky policisty, který to vždy přejde bez povšimnutí. Vyhození řidiče již pozornost policie přivolá. Z těchto důvodů je používání taxi nejlepším způsobem pro přepravu po městě, žádná jiná doprava není tak rychlá a flexibilní.

 Vrtulníky
Obrázek zdroj: tisková zpráva Velmi dobré jsou také vrtulníky, ale ty není tak jednoduché nalézt. Základní neozbrojený model Maverick bývá zaparkován v cestovce Helitours (Bus Lane, jihovýchod Algonquinu) a dva heliporty jsou v Alderney (Big Horn Drive na severu a nad ústím Both Tunnelu). Ozbrojené vrtulníky Annihilators zase naleznete na střeše policejní stanice v severovýchodním Algonquinu a později také v severním cípu letiště Francis Airport na prvním ostrově Broker.

Pozor ale, letiště je ostře hlídané, takže každý pokus o vstup do střežené části zalarmuje policii a vyvolá pohotovost na šest hvězdiček! V multiplayeru je ale vstup do všech prostor letiště volný. Odměnu v podobě vrtulníku Annihilator taktéž získáte, pokud najdete a zastřelíte všech 200 holubů, kteří posedávají po celém městě. Helikoptéra se pak objeví na střeše výškové budovy MeTV Rotterdam Tower na Hematite Street v Algonquinu, kam se dostanete výtahem. Jiné vrtulníky a letouny, než Maverick a Annihilator, GTA4 neobsahuje.

 Mapy a GPS
Znamenitou pomůcku představují mapy a GPS, zejména druhá funkce je nesmírně užitečná. Pokud si vždy manuálně zadáte waypoint na velké mapě v menu hry, navigace vás k němu jistě dovede, ale je třeba počítat s tím, že vybírá pouze nejrychlejší legální cestu. Často je možné určité zkrácení, např. parkem, postranními ulicemi, nebo pěším průchodem, tyto cesty ale navigace neukáže. Malá minimapa v levém dolním rohu obrazovky vlastně supluje tu velkou, hodit se může možnost zvětšení ovládaná dolním křížkem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Důležité je vědět, že červenými terčíky jsou na mapě označeni vždy nepřátelé, přičemž pokud je nějaká i přátelská postava na jiné výškové úrovni (v podzemí, na střeše, na mostě, atd.), v terčíku se objeví dvě šipky. Pokud ukazují dolů, charakter je pod vaší úrovní, pokud směřují nahoru, je tomu naopak.

Ovládání vozidel

Jízdní vlastnosti vozů a motorek v GTA4 jsou poměrně splašené, takže to chce určitý cvik pro dobré osvojení řízení. Obecně platí nenechávat déle spuštěnou ruční brzdu, jen na ní vždy krátce klepnout, protože jinak se lehce dostanete do hodin prakticky s jakýmkoli vozem. Také je výhodné s těžšími auty brzdit s velkým předstihem a v zatáčkách se opřít o okolní zatáčející vozidla. Pokud si vlezete do kamionu, pojedete sice pomalu, ale zase vás žádný policejní vůz nepostrčí a nezastaví. Pokud to jen jde, výhodnější je používat taxíky.

U rychlejších vozů nejrychleji projedete zatáčkou pomocí driftu, což je klíčové zejména pro závody. Nejdříve před zatáčkou zabrzděte normální brzdou a držte ji i do zatáčky, kdy ji pusťte a současně zmáčkněte ruční brzdu s plynem. Chce to cvik, ale je to nejrychlejší způsob, jak rychle a ostře projet jakoukoli zatáčku.

Doplňování zdraví

Obrázek zdroj: tisková zpráva Niko si může doplňovat své zdraví dvěma způsoby. Buď zakoupením jídla v přístupných restauracích a síti rychlého občerstvení, popř. na pouličních stáncích s Hot Dogy a oříšky. Nebo také nalezením zelených kufříků s lékárničkami, které se poměrně často povalují v městských zákoutích, nebo v interiérech některých úrovní. Oba způsoby vám vždy doplní zdraví na výchozí hodnotu reprezentovanou zelenou linkou kolem minimapy.

Oproti San Andreas nemůže Niko nijak vylepšovat svoji kondici a dovednosti, proto se vždy hodí neprůstřelná vesta (armor), jenž vám vlastně dodá další druhou polovinu zdraví. Stav odolnosti ukazuje zase modrý polokruh okolo pravé části minimapy na obrazovce. S vestami už je to složitější, protože se sice také nechají po městě nalézt v poměrně velkém množství, ale většinou jsou důmyslně ukryté. Např. hned naproti prvnímu bezpečnému příbytku u bratrance Romana je za stánkem s Hot Dogy dům s billboardem ve výšce. Právě na montážní plošině reklamy je ve velké výšce jedna volná vesta, ale dostat se k ní je docela obtížné.

Podobně jsou na tom i ostatní lokace, proto je vždy lepší pravidelně doplňovat zdraví nákupem jídla, než se zdlouhavě dostávat ke špatně přístupným vestám. Naštěstí po určité době a navázání přátelství s Jakobem, vám tento zhulený obchodník se zbraněmi vždy rád jednu vestu nabídne ze svého kufru.

Policie

Obrázek zdroj: tisková zpráva Policie je v Liberty City mnohem čilejší, než v dřívějších dílech, postihuje zejména jakékoli střílení (i do vzduchu) na veřejných místech, vytahování řidičů z jejich vozů, zabíjení i mlácení lidí a nabourávání policejních vozů. Kriminální činy v blízkosti policie způsobí jejich pozornost vyjádřenou na stupnici šesti hvězdiček. Čím více hvězdiček, tím více jednotek policie povolá pro vaše usměrnění a zvýší se i agresivita zasahujících členů kriminálního sboru.

Maximální alarm šesti hvězdiček v prvních misích kampaně vždy způsobí pokus o dosažení dalších ostrovů, přičemž je jedno, jakým způsobem se přepravujete, jestli vozem, vlakem, nebo klidně i plaváním. Ale jak se policejního nahánění zbavit? Tradičně zajetím do jedné z lakoven Pay ’n‘ Spray, ovšem nesmí vás přitom vidět žádný policista. Podobně se hvězdiček zbavíte, pokud se vám podaří vyjet z pátrací oblasti (blikající modro-červená oblast na mapách) také bez povšimnutí policejních hlídek.

Oblast přitom s dalšími hvězdičkami zvětšuje svůj průměr, takže ujet u oblasti při větším počtu hvězdiček je mnohem složitější. Dobrý recept spočívá ve vynechání větších komunikací. Naopak při útěku je dobré kličkovat v postranních uličkách a vedlejších silničkách, kam policisté tolik nezajíždí a přitom sledovat na minimapě pozice policejních vozů, kterým je radno se vyhnout. Mějte na paměti, že od tří hvězdiček výše není dobré co nejrychleji ujíždět po přímé silnici za oblast pátrání, ale spíše pomaleji a obezřetněji popojíždět po vedlejších vozovkách za oblast pátrání.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Po vyjetí z oblasti pak stačí chvíle v úkrytu někde za domem a pátrání se po chvíli samo ukončí. Taktéž v okamžiku splnění zadání jakékoli mise se pátrání utne a v některých případech jej skončí i začátek mise nové. Pokud máte v blízkosti vrtulník, jeho použití vám cestu z pátrací oblasti velice usnadní. Seskočení z vrtulníku na pevninu z vyšší výšky je smrtelné, ale pokud skočíte do vody, pád přežijete. Jak se liší jednotlivé úrovně pátrání?

 1-2 hvězdičky
Stíhá vás jen jediné policejní vozidlo, při dvou hvězdičkách již policisté střílí a snaží se vás zabít.

 3 hvězdičky
Pronásleduje vás více vozidel najednou a stoupne i jejich agresivita, např. policisté začnou stavět zátarasy. Policejní sbor nasadí těžší vozidla Patriot SUV a helikoptéru Maverick. Helikoptéra označuje vaši pozici pro ostatní jednotky, v noci na vás svítí reflektorem. Ve vrtulníku taktéž sedí ostřelovač. Nakonec v případě úniku po vodě se objeví policejní čluny Predator. Zastřelení policisty vždy spustí pátrání na tři hvězdičky!

 4-5 hvězdiček
Policie povolá ozbrojený vrtulník Annihilator a v posádce navíc sedí střelci s útočnými puškami. Do akce se zapojí také agenti NOOSE s těžkými vozidly Enforcer, které vás mnohem snáze vytlačí ze silnice, než standardní policejní auta. Agenti jsou velice agresivní a zátarasy jsou pečlivěji postavené. Pět hvězdiček navíc způsobí zavření všech mostů zátarasy a barikádami.

 6 hvězdiček
Je povolána celá letka vrtulníků Annihilator a silné oddíly agentů NOOSE s Enforcery. Město začnou pročesávat vládní agenti FIB s vozidly Buffalo. Policie začne střílet i z vozidel za jízdy. Únik je skoro nemožný, doporučuje se použít helikoptéru, nebo rychle zajet do nejbližší lakovny.

Zbraně

Obrázek zdroj: tisková zpráva Kromě chorobného pití kávy jsou občané Liberty City dosti často ozbrojení, tudíž se dá říci, že bez pořádného kvéru se nedá ve městě moc dlouho přežít. To pro Nika platí dvojnásob, protože i na začátku, kdy je odkázán pouze na své pěsti, jsou bitky beze zbraně docela obtížné. Proto ihned po příjezdu je dobré si ihned nějaký ten kvér opatřit. Všechna policejní auta skrývají brokovnici s pěti náboji a kvůli tomu nemusíte zrovna vytahovat policistu z jeho vozu. Na větších ulicích jsou často zaparkovaná opuštěná policejní auta, kde si můžete vzít brokovnici bez jakýchkoli obtíží. Každá zbraň se hodí na něco jiného, což si snadno ověříte v následujícím přehledu všech zbraní, na které v GTA4 narazíte:

 Pěsti
Byť Niko zvládá dva různé direkty i kop, účinnost pěstního útoku je velice nízká a proti lépe vyzbrojenému soupeři nemá moc šancí. Doporučuji do jakékoli mise vstupovat vždy alespoň s nějakou z následujících zbraní, které postup mnohem usnadní a předejdou mnohým problémům. Hra vás totiž nikterak nepotrestá, pokud dva namakané týpky s boxery sundáte zezadu jednou ranou brokovnice, nebo dvaceti kulkami ze samopalu.

 Nůž
Nejsilnější nestřelná zbraň ve hře. I na tužší protivníky s větším zdravím vždy stačí jen několik málo zásahů, proto je mimo střelné zbraně nůž mnohem lepší volbou, než následující basebalová pálka.

 Baseballová pálka
V GTA4 je tato sportovní zbraň o něco slabší, než v předchozích dílech série, proto je lepší pro souboj na blízko používat nůž, jenž je mnohem smrtonosnější a každou bitku vyřeší mnohem dříve.

 Pistol
Základní střelná zbraň má zoufale malou kadenci, ale zase velký zásobník na 17 střel. Rozhodně lepší zbraň než pěsti, nebo pálka, ale v určitých případech může nůž udělat rychlejší práci, pokud se k vám dostane nepřítel dost blízko.

 Bojová pistol
Sice má zásobník jen na 9 kulek, ale zase má o něco silnější účinek, než normální pistol, proto je určitě vhodnější.

 Miniautomat Micro-SMG
Jedna z nejuniverzálnějších zbraní ve hře má zásobník na 50 střel a je skvělá zejména při střelbě za jízdy z vozidel. Díky velice vysoké kadenci se musí často přebíjet, ale je na druhou stranu velice účinná. Čím kratší dávka, tím střílí automat přesněji.

 SMG
Větší varianta předešlé zbraně má menší zásobník na 30 kulek, ale disponuje asi o 15% silnějším účinkem a stejně byla vylepšena i přesnost. SMG nemá takový rozptyl, jako předešlá miniverze. Nejlepší zbraň pro střelbu za jízdy.

 Útočná puška (Assault Rifle AK-47)
Velice silná zbraň má výhodu hlavně v možnosti velkého přiblížení. Při přikrčení se při střelbě z této zbraně citelně vylepší přesnost a sníží rozptyl, což platí i pro všechny následující pušky.

 Karabina (Carbine Rifle M-4)
Má úplně stejné vlastnosti co útočná puška, ale s tím rozdílem, že na delší vzdálenosti má asi o 10% menší účinnost.

 Pumpovací brokovnice (Pump Shotgun)
Malou kadenci se zásobníkem na 8 nábojů vylepšuje velice silný účinek na krátkou vzdálenost zhruba do 5 metrů. Na delší distanc se ale tato zbraň vůbec nehodí. Její vlastnosti vyniknou zejména při nasazení v interiérech. Nemá žádné přiblížení.

 Bojová brokovnice (Combat Shotgun)
Brokovnice s delší hlavní má stejné vlastnosti jako pumpovací brokovnice, ale je o 15% silnější, má delší účinný dostřel a větší zásobník na 10 nábojů. Výborná a silná zbraň na krátké a střední vzdálenosti. Nemá možnost přiblížení.
Zvětšit zdroj: tisková zpráva
 Odstřelovačka (Sniper Rifle)
Automaticky dobíjí po každém vystřeleném náboji, s čímž je třeba počítat. Nelze z ní střílet za pohybu. Naprostou většinu nepřátel odpraví na jeden, nebo dva zásahy. Disponuje největším zoomem ze všech zbraní ve hře.

 Bojová ostřelovačka (Combat Sniper)
Výkonnější verze předešlé zbraně. Má vyšší kadenci, protože se nemusí přebíjet po každém vystřeleném náboji.

 RPG
Jasně nejsilnější zbraň ve hře se nejlépe hodí pro likvidaci vrtulníků a těžkých policejních antonů Enforcer. Jediná střela má zničující účinky prakticky na jakékoli vozidlo ve hře.

 Zápalná lahev (Molotov)
Klasická domácí zbraň se musí hodit do větší vzdálenosti, protože při malém hodu hrozí vaše zapálení. Na zapálení auta se lahev moc nehodí, protože je zapotřebí více hodů, ale na zapalování lidí se hodí výborně- na to stačí jedna láhev.

 Granát
Mnohem účinnější než zápalná láhev, ale rozsévání smrti již není tolik divácky atraktivní. Má veliký účinný rozptyl, dá se házet z vozidel a je možné podržením v ruce snížit zpoždění granátu při dopadu. Pozor ale, aby vám nebouchl ještě v ruce.

Krytí a míření

Obrázek zdroj: tisková zpráva Do soubojů přineslo GTA4 vítané zpestření v podobě krytu a systému zaměřování s dvojí funkcí. Úplné stisknutí levého čelního tlačítka vždy uzamkne jednoho protivníka ve výhledu, přičemž jednou z analogových páček si ještě můžete v omezeném rozsahu posouvat záměrný křížek po těle oběti např. pro manuální headshot, nebo postřelení do nohy. Pokud ale tlačítko stisknete zhruba jen do poloviny, aktivuje se plně manuální míření, kdy si můžete i v přiblížení posouvat s křížkem dle libosti.

Když tyto praktiky spojíte s krytem a střelbou zpoza překážek, je postup všemi přestřelkami docela jednoduchá záležitost. Hlavním pravidlem při boji s více nepřáteli je neustálé krytí a postupování od překážky k překážce. Při boji se také pozorně dívejte po blízkém okolí, kde se někdy nalézají klasické výbušné sudy, nebo lahve se stlačeným plynem. Jejich prostřelení spolehlivě zlikviduje veškerý odpor v okruhu několika metrů.

Příště: Jaká vozidla se na co hodí, rozhodování o nechání žít, mobil/internet, vedlejší herní náplň, minihry...

Stáhněte si: Trailery, Videa...

Související články: Mega-recenze, Multiplayerová recenze, Proč si GTA IV nezaslouží desítku, Recenzent odpovídá čtenářům 1.část a 2.část, Novinky, Preview, Preview #2, Rodokmen série GTA očima hrdiny



Michal Jonáš
autorovi je 30 let, pracuje jako IT specialista v právní firmě a herní novinařině se věnuje skoro 10 let v mnoha internetových i tištěných médiích; vede si www.gamesblog.cz; mezi jeho záliby patří modelářství a deskové hry

 
 
Michal Jonáš

Nejnovější články