Freelancer - tipy a triky
zdroj: tisková zpráva

Freelancer - tipy a triky

29. 3. 2003 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Akční vesmírné simulátory mají nepochybně nového krále. A jelikož Freelancer určitě zláká spoustu dalších hráčů, dali jsme dohromady pár tipů, aby nováčci nemuseli získávat zkušenosti tak pracně.

Autor: Blackjack
Publikováno: 29.března 2003


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Akční vesmírné simulátory mají nepochybně nového krále - Freelancera (recenze). Názory na jeho kvality se různí, navrch mají ovšem lidé pějící na něho samé chvály. Protože určitě zláká mnoho nových hráčů, dali jsme dohromady pár tipů a triků, aby začínající piloti nemuseli získávat své zkušenosti stejně těžce jako nyní už ostřílení kosmičtí vlci, kterých je na internetu spousta. Nicméně, tento článek rozhodně nemá být návod, takže v něm ani nic podobného nehledejte. Je zde jen pár tipů, jak si zjednodušit hru.

 Nesnadné začátky
Začínáte se Starflierem, což je nejhorší loď ve vesmíru. Máte 2000 kreditů, takže okamžitě kupte třetí zbraň (jeden slot máte volný) - a samozřejmě class 3 weapon. Pokud máte trefu, doporučuji Lavablade, pokud dáváte přednost rychlosti, kupte si Justice. Jste vyzbrojeni, tak hurá do vesmíru…

 Druhy misí a jejich výběr
Nejdříve si pečlivě probereme výběr misí. Ty jsou typu: vražda vysokého důstojníka; získání nějakých dokumentů; zničení nějakých věciček; zničení několika letadel, či celé základny.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Můžete vybrat klasickou vyčišťovací operaci. Narazíte na pár letadel, ale když zbývá jen jedno, tak přiletí dalších šest atd. Většinou vám zaměstnavatelé slíbí pomoc, ale nespoléhejte na ni. Občas prostě nepřijde. Všechny mise jsou placené stejně, takže nemá cenu, abyste brali mise tohoto typu, na kterých můžete strávit půl hodiny, ale na konci vás rozstřílí na sedm malých trpaslíků a peníze stejně nemáte.

Podobně obtížné jsou i mise, ve kterých máte zničit základnu s veškerou ochranou. Občas vám řeknou, že jste placeni za likvidaci základny a ostatní je na vás. Takové mise mám rád. Přiletíte, odpálíte pár torpéd, zapnete Countermeasure Dropper a zdrháte za vidinou spousty kreditů. Ale nespleťte si misi a pořádně si přeložte zadání (briefing)! Pokud po vás chtějí i likvidaci veškerých stíhaček okolo, může to být ta nejdelší mise ve vašem virtuálním životě (a taky poslední).

Dále ve Freelanceru je možnost zatýkacích misí, které taktéž nedoporučuji. Asi každý se totiž vrhne hned na šéfa, sebere jeho únikový modul a zdrhá. Můžete se samozřejmě vrhnout do boje i s jeho strážci, ale je to dost na dlouho a máte z toho pak vlastně normální „čistící“ misi. Takže bych doporučil opět zapnout Countermeasure Dropper a zmizet.

Takže zbývají mise typu: někoho odstranit, odstranit něco, co vypadne z někoho, sebrat něco, co vypadne z někoho (to už ale nikam nevozíte, zaměstnavatel si to prostě přeskenuje). To jsou mise, které byste si měli brát. Prachy jsou hotově na dřevo, hned poté, co splníte úkol, i když vás pak ochránci zničí. O zboží, pokud nějaké máte, sice přijdete v okamžiku smrti (multiplayer), ale kredity zůstanou.

 Problémy s třetí misí
Obrázek zdroj: tisková zpráva Dost lidí má problém se třetí misí. Chyba nastane ve chvíli, kdy potkáte 3 stíhačky Rheinlandu. Když se děj neposune, můžete ho posunout „mechanicky“ tím, že budete bourat do (zatím) neutrálních strojů tak dlouho, než je zničíte a děj bude pokračovat. Nebo máte problém se zvukem a v několika případech správná konfigurace ozvušení vyřešila i tento problém.

 Správná výzbroj stíhačky
Zbraně jsou na každém z vás. Pokud preferujete rychlost, kupujte rychlé zbraně, pokud věříte ve svou přesnost, můžete si pořídit zbraně s delší prodlevou mezi jednotlivými střelami, ale zase se zdrcujícím účinkem. V každém případě ale musíte mít vždy:

- Plný počet baterií a nanobotů
- Wasp cruise disruptor x Starkiller torpedo launcher
- Countermeasure Dropper + plný zásobník flare


Wasp cruise disruptor použijete, pokud protivník zapne cruise motor a bude chtít utéci. Jedna raketa a cruise motor je na 5 vteřin vyřazen. Starkiller torpéda se hodí proti bitevním lodím, či stanicím - mají slušný účinek a je to dobrá pomůcka, než máte dost silné kanóny. Countermeasure Dropper vyhazuje flare, která je návnadou pro rakety, aby vás nepoškodily, či aby vám nestoply činnost cruise motoru.

 Jaké jsou nejlepší stíhačky?
Obrázek zdroj: tisková zpráva O tom by se dalo dlouho polemizovat. Dle mého je nejlepší stíhač „Sabre“ (very heavy fighter), který se dá sehnat u Hessianů a Outcastů. Ale musím být spravedlivý a většina lidí šíří fámy o stíhačce jménem „Titan“, takže ji bude chtít asi každý vyzkoušet. Získáte ji v Leon bázi (Corsairs), v systému Omega-41, nebo na planetě Crete (Corsairs) v systému Omicron gamma. Má také nejvíce štítů - tzn. je lepší než Hessianská Sabre, ačkoliv má zas o jeden palpost méně - vyberte si sami.

Nejlepší výzbroj dle mého úsudku zní: 2 nomad cannons, 2 Guardians x 2 Diamondbacks, 2 Skyblasts B x rakety. Turret dle vašeho gusta. Dále nezapomeňte na Starkiller torpedo launcher a Advanced Countermeasure Dropper.

 Legendární lodě
V okrajových systémech existují doslova pole plná „mrtvých“ strojů, nicméně z těch vám většinou nic nepadne. Po poslouchání všech možných řečí v baru se vám občas objeví na mapě určitého systému červený křížek, takže tam zaleťte, párkrát do lodi střelte a sesbírejte co vypadne. Nezapomeňte si též přečíst příběh dané lodě, většinou to stojí za to. Ale to, že vám z osamělých lodí vždy něco vypadne, platí jen v singleplayeru.

Multiplayer je rozdělený na servery a pokud přijdete na nějaký server 2-3 týdny od jeho založení, vetšinou už jsou všechny takové lodě vybrané - tudíž do nich můžete střílet jak chcete a nic nezískáte. Pokud chcete nějakou oblast pro začátek hledání, zkuste sigmu 13 a prohledávejte vyznačené hlídkové cesty (speciální tlačítko na mapě), kde je spousta starých imperiálních stíhačů.

 Tipy pro obchodníky
Obrázek zdroj: tisková zpráva Do výběru lodě vám mluvit nebudu. Někdo totiž preferuje obratnost, či počet míst na zbraně, někdo zase velikost úložného prostoru pro zboží. Ačkoliv většina lidí létá s Humpbackem, vy můžete dávat přednost třeba Dromedárovi. Zboží, které budete dopravovat, si musíte taktéž vybrat sami. Podle mě je nejlepší uzavřít mír s corsairy, outcasty a hessiany, vzít obchodní loď a vozit z Leon báze alienní artefakty na planetu New London. A odtamtud zase vozit ruční lasery. Za jedno kolečko tak můžete vydělat 600 000 kreditů.

Další dobrá obchodní trasa je: New Berlin (náklad diamantů) - New Tokyo (náklad Engine components) - Cambridge (náklad zlata) - New Berlin. Každé takové kolečko by mělo vydělat přes 700 000 kreditů, ale já osobně preferuji první cestu.

Dost lidí si také stěžuje na pirátské přepady. Například když se vlečete s těžkou nákladní a chabě vyzbrojenou lodí, ale naplněnou diamanty, přiletí banda pirátů a ještě než je můžete zjistit, přijde výzva, abyste odhodili veškerý náklad. Někdo bojuje, někdo vypustí náklad do vesmíru. Ale nejlepší cesta je výzvu ignorovat, neodklepnout ani „ano“, ani „ne“, zapnout své Cruise engines a zdrhat co to dá. Až jste dost daleko, odklepnete „ne“ a piráti už s tím nic neudělají.

Pokud jste obchodníci bez peněz, zaleťte si do nějakého těžařského pásma a střílejte do létajících meteoritků - takto můžete těžit nerostné suroviny - železo, zlato, stříbro atd. Já osobně našel jen pásmo, kde jsem těžil crap metal, okolo Corsairských loděnic v systému Omicron gamma. Pokud se tomu chcete věnovat naplno, musíte hledat dál, za crap metal moc nevyděláte.

 Guildy
Obrázek zdroj: tisková zpráva Všechny možné zločinecké i zákonné organizace vás mohou, ale nemusí mít v lásce. Na začátku také nemají. Občas potkáte v baru chlapíka, který vám za úplatu nabídne zlepšení vaší pověsti a tudíž i vztahů s danou společností. Na začátku se mi ty cifry zdály šíleně přehnané, ale později oceníte tyto nabídky a budete celkem ochotně solit kredity. Pokud samozřejmě nedáte přednost vraždění nevinných konvojů u „jump gate“ v nějakém okrajovém systému. Hodinka, dvě a je z vás grázl, jak má být, a ostatní piráti vás respektují, tzn. jsou k vám neutrální. Jen s tím, proboha, nezačínejte moc brzo.

Až do nějakého 28. levelu pracujte pro zákonné společnosti - nejlépe placené mise jsou myslím na základně Freistadt, patřící Bounty Hunters guildu, tuším v systému Omega-7. Tam také koupíte velice dobrý stroj - Hammerhead - za pouhých 351 000 kreditů. Bohužel, zbraně zde nestojí za nic, takže si nějaké kupte dříve, než se sem vydáte. Já osobně jsem létal pro Bounty Hunters až do doby, než jsem si ušetřil přes 800 000 a letěl si pro Titána. A samozřejmě také za prací ke Corsairům, kteří platí vůbec nejlépe.

Po koupi Titána, vydělání 2 milionů, nalezení spousty neznámých systémů a uzavření přátelství se všemi zločinci ve vesmíru by mě už nebavil ani multiplayer, nicméně tam jsou skvělí lidé, takže jedu v pořadí už třetí novou postavu. Tak se nebojte a zkuste Freelancer po internetu, stojí to za to…

Doufám, že těchto pár tipů užijete k „dobrému“ (nebo ke zlému - na netu jsem pirát nejhoršího kalibru :) a nenajde se žádný štváč, který by kritizoval, že je to neúplné apod. Takoví ať si nejdříve přečtou pár prvních řádků tohoto článku.

Stáhněte si: Demo, Intro, Teaser video, Gamestar video, E3 2001 video, Trailer, Cheaty, Screenshoty

Související články: Recenze, Novinky

 
Blackjack
připravil: jd


 
 

Nejnovější články