Dead Space - průvodce 3.část
zdroj: tisková zpráva

Dead Space - průvodce 3.část

10. 1. 2009 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Poslední návrat na kosmickou loď USS Ishimura je o vylepšování zbraní, radách, po které z nich v jaké situaci sáhnout, a vše zakončí drobné tipy pro přežití.

Autor: Michal Jonáš
Publikováno: 10.ledna 2009


První část průvodce naleznete (spolu s rozdílovou PC recenzí) zde, a přehled nestvůr s radami, jak na ně, v druhé části.

 Vylepšování zbraní
Zvětšit zdroj: tisková zpráva V Dead Space lze s pomocí nalezených náhradních energetických uzlů (Benches) vylepšovat charakteristiky všech zbraní. Zlepšit tak lze účinnost (damage), kapacitu zásobníku (capacity), rychlost přebíjení (reload) a kadenci střelby (speed). Je naprosto zbytečné snažit se vylepšit všechny své zbraně a rovnoměrně mezi ně rozdělovat nalezené energetické uzly! Uzlů stejně v rámci jednoho dohrání není dostatek pro plné vylepšení všech zbraní a tím jen zbytečně zůstanete stát na půli cesty a přijdete o výhody maximálně vytuněných zbraní.

Je důležité vybrat si jednu, maximálně dvě zbraně, např. podle toho, kterou si oblíbíte, nebo která se vám zdá nejužitečnější a jen do těchto kousků vkládat nalezené uzly. Je mnohem lepší byť jen jedna maximálně vylepšená zbraň, než čtyři jen mírně zlepšené. Upgrady totiž vždy poměrně citelně zlepší parametry zbraně, navíc se energetické uzly hodí ještě na odemykání skladů s užitečnými předměty. Nejen pokud nemáte zrovna dostatek vybavení a nábojů, je dobré vždy takovéto sklady odemykat.

Jsou totiž poměrně bohatě zásobené střelivem, lékárničkami a dalšími předměty, proto se snažte vždy mít s sebou alespoň jeden volný energetický uzel a vždy jej klidně použijte na zpřístupnění každého skladu vybavení. Přebytečné předměty lze pak na obchodních automatech (Store) prodat, nebo si je také můžete dočasně uskladnit a později z jakéhokoli jiného automatu znovu vyzvednout. To platí i pro automaty v jiné kapitole. Při prodeji ale mějte na paměti, že kvůli zastarávání vám automat nabídne vždy o něco nižší cenu, než jakou jste zaplatili při koupi předmětu, nebo zbraně.

Přehled zbraní

 Plazmová řezačka (Plasma cutter)
Univerzální zbraň vystřeluje v primárním režimu trojici energetických výbojů, které se používají pro řezání hornin. Druhotný mód střelby otočí orientaci střelby, takže pomocí klopení se dají pěkně ustřelovat ruce i nohy.

 Provazová pistole (Line gun)
Tato zbraň střílí spojitý paprsek energetického výboje, který již ze začátku disponuje slušnou účinností. I proto je Provazová pistole vhodným kandidátem pro vylepšování. S vylepšením pak dokáže doslova rozkrojit i několik potvor na jeden výstřel. Sekundární režim vystřeluje časované miny s paprskovitým dosahem.

 Pulzní puška (Pulse rifle)
Jediná ryze vojenská zbraň, kterou naleznete, má největší kadenci z celého arsenálu. Má ale v porovnání s ostatními malou účinnost nábojů. Druhotná palba vystřelí výboj nad hlavu s dosahem 360 stupňů. Ani po vylepšení nemá tato puška moc vysokou účinnost, proto ji ani nemá cenu upgradovat. Vhodná spíše na menší cíle.

 Plamenomet (Flamethrower)
Nemá moc daleký dosah, proto se hodí na eliminaci drobnějších hrozeb na kratší vzdálenosti. Dále umí také vystřelit napalmový projektil spalující své okolí na všechny strany.

 Tlaková puška (Force gun)
Na kratší vzdálenost vystřeluje velice silné kužely tlakového výboje, který má velký odvrhující účinek, proto se výborně hodí pro drtivý útok na krátko. Sekundární střelba vrhá granáty s časovanou explozí opět s paprskovitým dosahem.
Zvětšit zdroj: tisková zpráva
 Rozparovač (Ripper)
Speciální dálková pila na horniny je dobrá zvláště pro uřezávání končetin, nehodí se ale pro bitvy s nejsilnějšími a nejrychlejšími potvorami. V druhotném režimu pak jednou vystřelí pilový kotouč jako střelu.

 Laserová pistole (Contact beam)
Stejně jako předešlá Tlaková puška, i Laserová pistole vystřeluje silné energetické výboje, původně určené pro přesné narušování hornin z důvodu jejich hloubkového průzkumu pro drahé kovy. Extra silný účinek vyvažuje dlouhá doba pro opětovné nabití. Druhý útok je vhodný pro blízký boj, protože vystřelí energetický výboj nízko nad zemí s 360 stupňovým účinkem.

Užitečné tipy závěrem

- Energetické uzly jsou hodně vzácné, nicméně se dají za vyšší cenu neomezeně nakupovat. Proto neváhejte s prodejem nepotřebné munice a předmětů, načež vydělané peníze investujte do nákupu uzlů a upgrade zbraní.

- Vždy prozkoumávejte skříňky a bedýnky, protože často obsahují užitečné vybavení, které se dá využít, nebo později zpeněžit.

- K ničení zámků můžete použít úder zbraní a šetřit tak munici na horší časy.

- Není třeba zabíjet všechny potvory, na které narazíte. Útěk a sprint jsou také dobrou zbraní.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva - V obchodních automatech vždy co nejdříve vylepšete svůj skafandr. Každý nový level obleku přidá více do zásoby života, kyslíku a telekinetické energie. Navíc se vám rozšíří i maximální počet nesené výbavy.

- Každý dosažený úspěch na střelnici a hřišti pro gravitační košíkovou (level 1-5) vám dodá nový předmět a navíc spotřebované střelivo se vám neodečítá z nesené zásoby munice.

- Po dokončení hry na jakoukoli obtížnost jako bonus obdržíte nový skafandr, informace o pozadí příběhu, 50 tisíc peněz a hlavně 10 energetických uzlů. Tyto předměty ale využijete, jen pokud začnete druhé putování na stejnou obtížnost. Pokud si zvolíte jinou, věci se vám bohužel nepřenesou.

Stáhněte si: Trailery, Videa...

Související články: Průvodce 1.část, Průvodce 2.část, Mega-recenze PS3 verze, E3 dojmy, Preview, Novinky...



Michal Jonáš
autorovi je 30 let, pracuje jako IT specialista v právní firmě a herní novinařině se věnuje skoro 10 let v mnoha internetových i tištěných médiích; vede si www.gamesblog.cz; mezi jeho záliby patří modelářství a deskové hry

 
 
Michal Jonáš

Nejnovější články