Kauza StarForce: Samozvaní pirátobijci zákeřnější
zdroj: tisková zpráva

Kauza StarForce: Samozvaní pirátobijci zákeřnější

21. 3. 2006 21:21 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Ruští tvůrci ochrany StarForce aneb samozvaní pirátobijci se pravděpodobně rozhodli, že zničí celý herní průmysl.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Jejich kauza (dřívější info) se tak nadále vyvíjí a to poměrně nešťastným směrem (thx TechAmok). Nejnovější odhalení se objevila na diskusních fórech společnosti FutureMark, která stojící za benchmarkovacími programy 3D Mark. Podle tamních investigativních čtenářů se totiž našla ve hrách, které obsahují protikopírovací ochranu StarForce, forma DRM (Digital Rights Management), která může být až neuvěřitelně ničivá. I tento případ souvisí se schopností StarForce vyhradit jakémukoliv programu (i záludnému) RING "0", tedy nadřazená systémová oprávnění, ke kterým z důvodu bezpečnosti vůbec nesmí mít programy přístup (maximálně k RING "3").

S takto vysokými právy si skrytě instalované ovladače StarForce mohou dělat v systému, co chtějí - a nejenže mohou, ale také to dělají bez ohledu na to, jestli máte právě spuštěnou jimi chráněnou hru nebo ne. Jsou zkrátka stále aktivní. Dnešní odhalení se týká toho, že ochrana StarForce způsobí okamžitý a nevyžádaný restart počítače (tzv. Hard Reset) v případě, že se domnívá, že na počítači běží nějaká nelegální aktivita, spojená například s kopírováním autorsky chráněných programů. Na postiženém počítači jsou v takovém případě všechna neuložená data pochopitelně nenávratně ztracena. Nevyžádané restarty se pak mohou opakovat dle libosti StarForce, k čemuž podle některých uživatelů dochází i ve skutečnosti.

Aby to nebylo málo, StarForce odstraní čtení DPM (což je Data Protection Manager), který se musí nacházet na mnoha ne-StarForce chráněných hrách. Tím pádem nastaví řetěz systémových událostí tak, aby nebylo možné udělat záložní kopii vašeho originálního CD nebo DVD. Pokud se vám třeba rozpadne DVD v mechanice - máte smůlu, záloha nebude. StarForce také může blokovat přístup ostatních ovladačů k hardwaru. Jinými slovy, může zabránit například IDE řadiči, aby spolupracoval s instalovaným ovladačem (to může být třeba Intel Application Accelerator, nebo jakákoliv čipset utilita) a tím donutit pevný disk pracovat v omezeném PIO módu (Programmed Input/Output) s omezenou přenosovou kapacitou (namísto UDMA-2 až 5) a tím dramaticky zpomalit pevný disk a zahltit procesor zbytečnou činností. Update 22.3. - reakci tvůrců StarForce na tato obvinění přinesl Sector:

    Starforce už na tieto obvinenia reagovalo a PR manager ponúkol veľmi zaujímavú odpoveď. Odpovedal totiž v tom zmysle, že antikampaň je sponzorovaná niekým z konkurencie alebo z organizovaného zločinu živaceho sa CD/DVD pirátstvom. Momentálne úzko spolupracujú na vyšetrovaní s US a Ruskými úradmi, aby zistili, kto stojí za kampaňou proti nim.
Informace výše vyplavaly na povrch jen týden poté, co bylo (i laikem snadno obejitelné) StarForce skandalizováno jiným případem. Moderátor jejich diskusního fóra (čili oficiální reprezentant firmy) tam uváděl linky na stažení torrentů pirátské verze Galactic Civilizations 2 kvůli argumentaci ve smyslu, že takhle dopadnou všechny hry, které nebudou vybaveny (nejlépe jejich) ochranou proti kopírování. GC2, paradoxně trůnící v čele prodejnostní hitparády shopu EBGames, totiž žádnou typickou protekci neobsahuje (pouze kontroluje unikátní sériové čísla při stahování častých patchů či přídavků) a její autoři ze Stardocku razí menšinovou teorii, že nechtějí obtěžovat hráče nutností mít CD v mechanice a souvisejícími problémy. Alan Gasanov z vedení StarForce na kauzu reagoval omluvou, že šlo o pouhou chybu zaměstnance a nikoli politiku jejich společnosti. Přesto to byl další zářez do rakve, tak jako nedávné prohlášení amerického distributora Aspyr, že z tamní plné verze Spellforce II odstraní StarForce kvůli negativním ohlasům na jeho přítomnost v demu (v té evropské od JoWoodu bohužel zůstane). Dá se očekávat, že se k němu časem přidají další vydavatelé, kterým není úplně lhostejná (ne)stabilita počítačů jejich zákazníků...
zdroj: Geek

cappy&jd

Nejnovější články