ATI (v) září společně s DirectX 11
zdroj: tisková zpráva

ATI (v) září společně s DirectX 11

14. 9. 2009 16:16 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Podle ohlasů došlo k mírnému zrychlení Crysis a také benchmark Resident Evil 5 funguje, jak má.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Zase se nám sešla "magická" číselka v kalendáři, konec světa zase nenastal a tak si v ATI řekli, že by toho mohli využít. A tak je oficiální datum vydání nových Catalystů pěkně 9.9.2009. Co na tom, že ve skutečnosti byly ke stažení skoro o dva dny později. Minule jsem zmiňoval, že ATI na QuakeConu ukazovala DirectX11 grafickou kartu, dneska upozorním na zajímavé spojení Catalystů 9.9 v souvislosti se srpnovou aktualizací DirectX, která verzi DX ve Vistách a W7 povyšuje rovnou na magické číslo 11.

Stahovat můžete jako obvykle z oficiálních stránek, protože přímé linky nefungují. Jako již tradičně podporují pouze Radeony od HD 2400 výše včetně chipsetů, které mají v sobě grafiku Radeon integrovanou. Opraveny byly drobné problémy s Catalyst Control Center (lag myši v menu, chyba při použití hotkeys), opravena detekce HDMI a Riddick už nepadá ve Vistách s více GPU. Naopak přetrvávají problémy s blikáním či zobrazováním černé/zelené plochy při přehrávání DVD/BluRay v PowerDVD/WinDVD po probuzení počítače ze spánku, ANNO 1404 má stále výpadky a černání textur ve Windows 7 (hlášeno i ve Vistách v DX10 módu). Podle ohlasů hráčů došlo k mírnému zrychlení Crysis, hlavně při použití dalekohledu. Taktéž benchmark Resident Evil 5 ve spojení se srpnovými DirectX konečně funguje jak má.

NVIDIA dva dny po minulém článku uvedla další ovladač řady 190, tektokrát rovnou WHQL certifikovanou 190.62, která v sobě obsahuje PhysX 9.09.0814. Tato verze PhysX je vyžadována hrami Batman: Arkham Asylum a Darkest of Days pro optimální zobrazení. Co nového tedy 190.62 oproti betě přinesla? Skoro nic. Opravena chyba AA v FarCry2 pro GF9800GTX a pád hry Rainbow Six Vegas 2 na GeForce 9800 GX2. Stále přetrvávají problémy při přehrávání HQV DVD ve Windows Media Player, World of Warcraft poblíkává, když je puštěno více her na GeForce GTS 250, Lineage 2 je příliš tmavá na GF9800GT (a prý nejen na ní), Half-Life 2 Episode 1 trpí růžovými texturami ve velmi vysokých rozlišeních s 16xQCSAA, The Battle Of The Middle Earth II nezobrazuje správně nahrávací obrazovku, Command & Conquer 3 Tiberium Wars nezobrazuje jednotky na GeForce 7300 GT a Test Drive Unlimited padne na téže kartě do BSOD při pokusu o změnu nastavení AA a v Call of Duty: World at War bliká kouř na GeForce GTX 280. Pokud stále na ně máte chuť, stahovat můžete pro Windows XP, XP64, Vista/7 a Vista/7 64bit. Autor článku vlastní GeForce 9600GT a používá stále poměrně spolehlivé ovladače 186.18 WHQL.

Microsoft vydal aktualizaci rozhraní DirectX, která nám narostla už na 100MB. Je velmi zajímavá tím, že DirectX ve Windows Vista a Windows 7 povyšuje na verzi 11. Sice zatím nejsou normálně v prodeji grafické karty, ani aplikace toto rozhraní využívající, ale ten hřejivý pocit podpory DX11 je prostě úžasný, že ;) Nicméně kromě DX11 je opravena hromada chyb v DX9 (viz benchmark Resident Evil 5) a proto doporučuji instalaci všem hráčům. Stahujte přímo z tohoto odkazu ze serveru Microsoftu.

Realtek opět aktualizaoval ovladače a dočkali jsme se dokonce i zcela nového ovladače pro historické integrované zvukovky standardu AC97 pro Windows 7 (podporuje i Visty 32 i 64 bit) - stahujte zde. Dále zde máme nový ovladač R2.32 pro High Definition Audio Codecs pro Windows 2k/XP a Vista nebo 7 a ovladače pro síťovky RTL8111/RTL8168 pro Windows 2k/XP, Vista a Win7.

mdt

Nejnovější články