V adventuře The Franz Kafka Videogame si nemůžete být jistí vůbec ničím
zdroj: tisková zpráva

V adventuře The Franz Kafka Videogame si nemůžete být jistí vůbec ničím

7. 3. 2017 15:18 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Se všemi marketingově vypilovanými herními názvy typu „Steel Force 3“ nebo „Battle of Destiny: The Ultimate Hero“ je v dnešní době příjemné narazit na titul, který vám samotným svým jménem okamžitě vysvětlí, o co v něm vlastně jde. Dobrým příkladem je The Franz Kafka Videogame – surrealistická, absurdní adventura založená na dílech slavného spisovatele.

„Žádný inventář. Žádné bitvy s bossy. Žádné RPG prvky. Jenom absurdita a surrealismus.“ Tak je hra popsána na Steamu. Soudě dle nového traileru se to zdá být celkem přesným vyjádřením. Sice vás čeká spousta logických hádanek, ale jádro hry zjevně tkví v ničím neohraničené imaginaci s temnými podtóny. Tohle nebude veselá záležitost, už jenom proto, že hlavní hrdina se jmenuje pan K. A kdo někdy četl Kafku, ten ví, že s Káčkem to nikdy nedopadne dobře.

zdroj: Archiv

Místní protagonista opouští svůj domov a vydává se do světa za prací. Jenže svět, to je podivné, nesrozumitelné místo. Tu narazíte na úředníka v potápěčské helmě, támhle postává jakýsi člověkobrouk, asi pomrknutí na nebohého Řehoře Samsu. Brána odnikud nikam strážená divným chlapíkem v turbanu, koleje vedoucí přímo do moře… Snaha to všechno zařadit do úhledných mentálních škatulek je předem odsouzená k nezdaru. Některé věci se prostě chápat nemají.

The Franz Kafka Videogame už před dvěma lety oslnila odbornou porotu na soutěži vývojářů Intel Level Up natolik, že jí byla udělena první cena, takže v celé té absurditě si můžete být jistí aspoň něčím – někde v jádru se určitě skrývá dobrá hra. Od 6. dubna se o tom můžete přesvědčit na vlastní kůži, a to na PC, iOS i Android.

Nejnovější články