Hollow Knight nabídne průzkum podzemí, zabíjení bossů a přátelství s brouky
zdroj: tisková zpráva

Hollow Knight nabídne průzkum podzemí, zabíjení bossů a přátelství s brouky

13. 2. 2017 18:20 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Když mi někdo řekne, ať se seberu, popadnu meč a jdu prozkoumat temné podzemí, tak se zvednu a udělám to. Nemám problém ani s hledáním pokladů či tajemství, a už vůbec mi nevadí zabíjení nebezpečných prokletých bossů. Ale proč po mně probůh chcete, abych se „skamarádil s bizarním hmyzem?“ Nemám moc rád ani normální brouky, natožpak ty bizarní! Chm. Nedá se nic dělat, příliš velký počet nohou vašich kamarádů prostě musíte překousnout, pokud si tedy chcete užít nádherný svět akční plošinovky Hollow Knight.

Tahle 2D skákačka je zjevně inspirovaná dnes už samostatně definovatelným žánrem Metroidvania. Pohybujete se po rozsáhlém světě, postupně zpřístupňujete jeho další části, a základem vašich schopností je hbitý a mrštný pohyb. Ovládání musí reagovat tak spolehlivě, jako by vám hra uměla číst myšlenky, a přesně tak by měl fungovat i Dutý rytíř. Extrémní obratnost totiž bude opravdu potřeba – v rozbitém světě pod povrchem země se setkáte s víc než stovkou různých zabijáckých nepřátel, nemluvě o dalších třiceti bossácích.

zdroj: Archiv

A teď pár slov k uměleckému ztvárnění. Už jen samotný soundtrack, vesele vyhrávající k traileru, by stál za zmínku, stejně jako krásná ručně kreslená grafika. Ovšem snad nejvíc ze všeho mě zasáhly drobné, skoro až nepatřičně lidské výkřiky, výdechy, steny. Nepatřičné, protože vycházejí z úst groteskních nestvůr, pokud řečené zrůdy vůbec nějaká ústa mají. Z výsledného efektu se mi ježí vlasy na hlavě a mám pocit, že vyjadřuje pokřivenost a podivnost temného podzemí lépe než všechna vágně gotická sloupořadí, zdi plné vajec a zlověstně klaustrofobní chodbičky.

Samotný svět bude prezentovat i jiné překážky, než jen krvežíznivé nepřátele odhodlané dát si k obědu rytíře. Otestován bude taky váš orientační smysl. Abyste se ve světě Hallownest neztratili, musíte si kupovat kompasy, brka, mapy nebo špendlíky, kterými si označíte cestu, a skrz davy zloduchů proskáčete právě tam, kam potřebujete.

Tohle všechno vás čeká už za okamžik, protože Hollow Knight se blíží vydání. Po úspěšném Kickstarteru a několikaletém vývoji byl jako den D stanoven 24. únor, kdy hra vychází na Steamu.  

Nejnovější články