Vydavatel Grand Theft Auto Online nestrpí alternativní online mody, ale snaží se s tvůrci domluvit
zdroj: tisková zpráva

Vydavatel Grand Theft Auto Online nestrpí alternativní online mody, ale snaží se s tvůrci domluvit

11. 11. 2015 10:56 | Byznys | autor: Honza Konfršt |

Grand Theft Auto V je jen jedno a Take Two nemá nejmenší zájem, aby zejména do online složky hry kdokoli vrtal, modery nevyjímaje. Společnost tak kontaktovala hned dvojici moderských týmů, které vytvářely alternativní verze GTA Online, i když ve velmi přeneseném slova smyslu. Oba dva týmy se požadavku podvolily, v zásadě i s pochopením, přestožeje měsíce práce, které vyšly vniveč, jistě nepotěšily.

Konkrétně jde o týmy okolo modifikací GTA: Multiplayer a FiveM, jejichž další vývoj chtěla Take Two zastavit a přistoupila k tomu netradičním způsobem. Namísto, aby šéfům moderských týmů společnost poslala typický dopis s požadavkem na zastavení vývoje jinak na ně pošle armádu právníků, za nimi poslala soukromé detektivy, aby jim tlumočili požadavek či spíše prosbu, jak vyplývá z vyjádření zainteresovaných aktérů.

NTAuthourity, hlavní mozek týmu okolo FiveM, na Redditu popsal situaci, kdy mu soukromá očka předala telefon, aby si promluvil s někým z Take Two, což zní skoro jako scéna ze špionážního filmu. Ten někdo vysvětloval, že firma nemá zájem řešit celou situaci přes právníky, protože ale domluvou. Samozřejmě si prý Take Two nechala zpracovat právní analýzu, podle které by modeři moc šancí uspět nemohli, kdyby se nechtěli požadavku na zastavení vývoje podvolit. Z postu na Redditu ovšem jasně nevyplývá, že projekt FiveM skončil.

Autory modifikace GTA: Multiplayer rovněž navštívili soukromí vyšetřovatelé - nedlouho před vydáním hotové verze. Jakkoli je to zjevně štve, vysvětlují v postu na svých stránkách, že postoj Take Two chápou, protože jako globální firma musí chránit svá práva, respektive majetek v podobě GTAV a GTA Online. Zároveň uznávají, že by se dalším vývojem GTA: Multiplayer mohli dostat do přímého konfliktu s plány Rockstaru a Take Two ohledně podoby GTA Online. 

Tvůrci GTA: Multiplayer sice na určité úrovni spolupracovali přímo s Rockstarem a dostávali dokonce od tvůrců hry zpětnou vazbu. Rockstar je ovšem vývojář, zatímco Take Two je vydavatel, který má poslední slovo. A rozhodl se, že je třeba GTA Online jako platformu, která firmě vydělává peníze, chránit, což je pochopitelné. Zároveň to vysvětluje, proč Take Two nikdy nevadil třeba San Andreas Multiplayer mod - ten původní hru rozšiřuje o něco, co v ní vůbec nebylo, což Take Two logicky nevadí. Když ale někdo vytváří ve vaší vlastní hře alternativu stěžejní části hry, už je to logicky jiná situace.

Nejnovější články