Vedení Ubisoftu přemlouvá kanadské investory, aby zabránili ovládnutí firmy ze strany Vivendi
zdroj: tisková zpráva

Vedení Ubisoftu přemlouvá kanadské investory, aby zabránili ovládnutí firmy ze strany Vivendi

29. 2. 2016 19:48 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Rozhodně to není poprvé, co šéfové Ubisoftu brojí proti údajnému „násilnému“ převzetí firmy někým jiným. Když Electronic Arts prodala v roce 2010 svůj 20% podíl v Ubisoftu, který držela šest let, musel si Yves Guillemot a jeho čtyři bratří ve své paranoie oddychnout. Podle kanadského webu The Globe and Mail se jim ale opět dýchá hůř, protože se bojí převzetí ze strany francouzského mediálního giganta Vivendi, který vlastní 15 % akcií Ubisoftu, a nedávno se pokusil ovládnout s pomocí částky 500 milionů euro Gameloft - firmu zaměřenou na produkci mobilních her, která je součástí Ubisoftu. Na konto této obavy apeluje aktuální šéf Ubisoftu Yves Guillemot na kanadskou vládu a akcionáře, aby do Ubi investovali a odvrátili tím údajný atak francouzské firmy.

Je poněkud paradoxní, že Vivendi v roce 2013 prodala svůj 61% podíl v Activision, jen aby se pokoušela majoritně vstoupit do jiné videoherní firmy. Nota bene ne podobně úspěšné. Ubisoft sice patří mezi pět největší vydavatelů planety, ale rozhodně není podobnou tiskárnou na peníze jako Activision. Výzva vedení Ubisoftu směrem ke kanadské vládě a akcionářům, aby zabránili odkupu většinového podílu ze strany Vivendi, však dává smysl. I kdyby nic podobného nehrozilo, což je dost dobře možné, jde o ideální záminku, jak navýšit množství do firmy investovaných peněz.

Vedení Ubisoftu využívá velmi benevolentního systému daňových úlev (místní vláda doplácí určitou část mzdy každého zaměstnance) v Kanadě už od roku 1997, kdy vzniklo studio v Montrealu, které momentálně zaměstnává přes 2500 lidí. K tomu je potřeba připočíst několikasethlavá studia v Québecu, Torontu a Halifaxu a jasně z toho vychází, že Ubisoft neváhá použít veškeré páky včetně populistické hrozby ztráty zaměstnání několika tisíc lidí k jisté formě vydírání kanadské vlády a potenciálních investorů. Podobnou rétoriku ostatně volí i článek na webu The Globe and Mail, když zmiňuje vyjádření Yvese Guillemota, podle kterého sice po případném převzetí Ubisoftu ze strany Vivendi nehrozí něco jako okamžité rušení kanadských studií, ale co kdyby?!

„Chceme navýšit podíl kanadských investorů, abychom měli lepší kontrolu nad kapitálem,“ vysvětluje Guillemot svou cestu po Kanadě a přiznává, že se ve Švýcarsku nedávno setkal i s kanadským premiérem Phillippem Couillardem, aby projednal státní investice či pobídky z Ottawy. Jestli to znamená brzké založení studia Ubisoft Ottawa, nemá spíš cenu spekulovat. Je to poměrně jasné...

Jisté ovšem je, že v Ubi si umí už skoro dvacet let spočítat jedna a jedna, a moc dobře tuší, že jakýkoli zásah zvenčí by pro firmu mohl mít fatální následky. Hlavně v době, kdy se snaží najít nový obchodní model pro své prémiové značky typu Assassin’s Creed. Takový státem zaštítěný vývoj několika dalších her v sérii přeci nikomu neuškodí...

Nejnovější články