UPDATE: Regionální ochrana Deus Ex se vyhne Anglii
zdroj: tisková zpráva

UPDATE: Regionální ochrana Deus Ex se vyhne Anglii

18. 8. 2011 14:55 | Byznys | autor: Martin Bach |

UPDATE (18. 8. 2011): Tak celá věc kolem regionálního uzamčení Deus Ex: Human Revolution se nám ještě zkomplikovala. Square-Enix se po jednodenním lynčování v diskusních fórech rozhodl celou situaci přehodnotit a z regionálního uzamčení hry vyjmout verzi pro Velkou Británii. Pokud jste tedy měli hru předobjednanou z některého z anglických obchodů, můžete být klidní - zahrajete si jí i s českým Steam účtem. Regionální uzamčení pro Rusko a Polsko nicméně stále platí, čímž se bude Square-Enix zřejmě snažit zamezit distribuováním levných instalačních klíčů ze stránek typu g2play.

Původní článek z 17. 8. 2011:

Deus Ex: Human Revolution si z Anglie nekoupíte

Otevřený trh v rámci Evropské unie má svoje nepopiratelné výhody a jednou z nich je fakt, že si můžeme užívat služeb zahraničních internetových obchodů. V zásadě není žádný problém objednat si novou hru z některého z (nejčastěji) britských obchodů a těšit se z uspořených peněz. V Anglii už totiž více jak rok probíhá nepokrytá cenová válka mezi specializovanými prodejci, obřími řetězci a internetovými obchody, díky čemuž na ostrovech spadly ceny her na nevídanou úroveň.

Každopádně taková volnost má i svoje stinné stránky a z velké části dopadá hlavně na lokální distributory her, kteří investují do licencí, marketingu a někdy i překladů, načež obchody zavalí levný dovoz z Anglie, Ruska nebo dalších zemí. Zřejmě tedy právě na nátlak lokálních prodejců a distributorů přistoupil Square-Enix k poměrně nestandardnímu kroku a rozhodl se regionálně "uzamknout" krabicové PC verze blížícího se Deus Ex: Human Revolution.

V Evropě se tak budou prodávat následující verze hry:

Anglická - uzamčená pro Velkou Británii

Anglická - uzamčená pro zbytek Evropy s výjimkou Anglie, Ruska a Polska (tato verze bude k dispozici v ČR)

Ruská a polská - uzamčená pro Rusko a Polsko

Francouzská, italská, německá a španělská - uzamčená pro zbytek Evropy s výjimkou Anglie, Ruska a Polska

Kontrola regionu bude prováděna skrz váš účet na Steamu, který bude k hraní vyžadován a bude muset být ze stejného regionu, v jakém jste si hru koupili. Pokud tedy máte český Steam účet, hru dovezenou z Anglie nespustíte, a naopak. Digitálních verzí her se toto opatření naštěstí netýká, stejně tak jako verzí na konzole...

Zatímco lokální prodejci a distributoři se z tohoto kroku nejspíše těší, samotní hráči už určitě nadšení nebudou. Problém je mimo jiné také v tom, že Square-Enix oznámil regionální uzamčení doslova na posledních chvíli a celá řada zákazníků už může mít hru předobjednanou a zaplacenou v obchodech z jiného regionu.

Nejnovější články