Rockstar žaluje BBC kvůli filmovému zpracování sporu o násilí v GTA
zdroj: Foto: Rockstar Games

Rockstar žaluje BBC kvůli filmovému zpracování sporu o násilí v GTA

21. 5. 2015 19:09 | Byznys | autor: Honza Konfršt |

Take-Two ruku v ruce s Rockstar Games vznášejí žalobu na Britskou BBC kvůli údajnému porušení ochranné známky série Grand Theft Auto v chystaném snímku Game Changer. Film se má totiž věnovat příběhem studia Rockstar a řadou kontroverzí, kterou série GTA už léta vyvolává. Studio se údajně spolu s vydavatelem pokoušelo s BBC mluvit a vyrovnat celý spor mimo soudní síň. Výsledku se však nedohrabali, a tak je momentálně na programu žaloba. Alespoň tak to uvádí prohlášení zaslané Rockstarem redakci IGN.

Chystaný devadesátiminutový film Game Changer se má věnovat konfliktu šéfa studia Sama Housera a amerického právníka Jacka Thompsona. Byly už o tom popsány stohy virtuálního i skutečného papíru, ve zkratce jde však o to, že možnosti páchat násilí a chovat se ve virtuálním světě amorálně dlouhodobě leželo tomuto právníkovi v žaludku jako nic jiného.

Hlavní postavy konfliktu mají ztvárnit Bill Paxton (Jack Thompson) a Daniel Radcliffe (zakladatel studia Rockstar Sam Houser), je však otázkou, zda k odvysílání vůbec dojde, nebo zda k tomu vůbec dojde v původně plánovaném termínu ke konci tohoto roku. Původní plány se totiž možná ještě mírně zkomplikují, neboť Rockstaru a Take-Two vadí, že se pořad otevřeně věnuje nejen studiu samotnému, ale především sérii GTA - bez předešlého svolení vývojářského studia i samotného vydavatele.

Take-Two se konkrétně nelíbí, že Game Changer volně využívá jména série v propagačních materiálech, které se údajně věnují pouze dramatizaci konfliktu. Roli zde bez debat hraje kromě samotného užití značky i to, nakolik se tvůrci filmu vůbec hodlají držet skutečnosti, a nakolik nechají popustit uzdu své fantazie.

Inu, uvidíme, jak se celá kauza vyvine. Faktem však je, že pokud BBC otevřeně využívá cizí ochranné známky k propagaci vlastního díla, tak je to na hraně.

Nejnovější články