id Software opustil dlouholetý prezident Todd Hollenshead
zdroj: tisková zpráva

id Software opustil dlouholetý prezident Todd Hollenshead

27. 6. 2013 14:58 | Byznys | autor: Ladislav Loukota |

"Částí kouzla bylo už jen to, že jsem jejich hry znal dávno před tím, než jsem vůbec uměl vyslovit název společnosti... id Software," sdělil před pěti lety Todd Hollenshead, dosavadní mnohaletý CEO a president idSoftu, v Quakecon rozhovorz. Inu, počínaje dneškem se bude zřejmě muset naučit vyslovovat jiný název, Hollenshead totiž po sedmnácti letech v id Softu z vlastní vůle skončil.

"Po mnoha letech se Todd Hollenshead rozhodl opustit id Software a zaměřit se na své osobní zájmy," prohlásil ve vyjádření pro IGN Pete Hines z Bethesdy, "Ačkoliv Todd nebyl součástí vývojářského týmu, byl integrálním členem id Software po stránce obchodní a my mu do budoucna přejeme jen to nejlepší."

Nešlo by to říct lépe. Todd se k idSoftu přidal léta Páně 1996, krátce po vydání prvního Quakea. Byť Todd vizuálně působí jako kříženec mezi Carmackovým typickým programátorem a Pekelným andělem, Hollenshead ve skutečnosti předtím platil za normálního obchoďáka a účetního poradce, který pánům z idSoftu radil už před svým nástupem. Společnost si z něho nakonec vytvořila svého CEO (po roce 2009 i presidenta), Hollenshead následně zahodil sako, kravatu i krátký sestřih a v komunitě se i přes nulový vliv na nápady vývojářů proslavil svým metalovým účesem.

Veselých vzpomínek však bylo dost. Hollensheadův odchod přišel nedlouho poté, co se id Soft rozhodli překopat Doom 4 a poté, co byl údajně zrušen i Rage 2. Společnost vydává hrst titulů za dekádu o celkově ne zas tak špičkové kvalitě, pozici na trhu s licencemi enginů už dávno ztratila a pomalu nastal čas i k propouštění.

Zatímco před sedmnácti lety platili id Software za guru v technologickém vývoji i v prodejích, na konci Hollensheadova působení je firma jen odleskem svého někdejšího vlivu. I když stěží lze svalovat celou vývojářskou impotenci jen na prezidenta firmy a nechat stranou vývojáře samotné – tím více však zůstává velkou neznámou, kam se id Soft vlastně ubírá.

Máte-li palčivé nutkání se o Hollensheadovi dozvědět něco více, hrst archivních rozhovorů s ním můžete najít zde, zde nebo zde.

Nejnovější články