GTA V utržilo za první den rekordních 800 milionů dolarů
zdroj: tisková zpráva

GTA V utržilo za první den rekordních 800 milionů dolarů

18. 9. 2013 22:54 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Odhadované náklady na vývoj a propagaci: 256 milionů dolarů. Odhadované tržby podle analytiků: 1 miliarda dolarů. Tržby za první den prodeje: 800 milionů dolarů. Grand Theft Auto V je pro Rockstar i Take 2 definitivně komerčním úspěchem, protože o úspěchu kritickém nelze po hlasu v recenzích (viz ta naše) i od hráčů samotných vůbec pochybovat.

Jen pro srovnání, předchozí díl, Grand Theft Auto IV, utržil za první den v prodeji „pouhých“ 310 milionů dolarů, což dnes zní jako směšná částka, ale v roce 2008 to GTA IV stačilo na zápis do Guinessovky - za největší tržby během prvních 24 hodin prodeje nejenom v herní branži, ale v rámci celého zábavního průmyslu. Jak se nám ty časy změnily, že ano?

Tisková zpráva Take 2 uvádí, že 800 utržených milionů za prvních 24 hodin v prodeji (vyjma Brazílie a Japonska, kde hra teprve vyjde) je nejenom rekordem pro sérii GTA, ale rekordem pro Take 2. Žádné jiné hře tohoto vydavatelství se takový start, jaký zažívá GTA V, ještě nepovedl.

Jen pro srovnání, střílejda Call of Duty: Black Ops 2 za první den v prodeji utržila 500 milionů dolarů, takže se zdá, že GTA V drží nový rekord. Je však otázkou, na jak dlouho, když CoD: Ghosts vychází počátkem listopadu a bude chtít žezlo pro nejlépe startující hru na trhu zpět domů, do Activision. Ať už si tedy člověk o GTA V myslí cokoli, tvůrci z Rockstaru zasluhují za výkon svého díla na trhu dost razantní poplácání.

 

Nejnovější články