Gearbox a Sega čelí žalobě kvůli Colonial Marines
zdroj: tisková zpráva

Gearbox a Sega čelí žalobě kvůli Colonial Marines

2. 5. 2013 12:34 | Byznys | autor: Ladislav Loukota |

Aliens: Colonial Marines sice vyšli už v únoru, i počátkem května však platí za přísun nehynoucí zábavy! Nepříliš funkční finální verze hry se dočkala nenávisti celého internetu, sáhodlouhých vysvětlování, nově však obě společnosti stojící za hrou, totiž Gearbox a Sega, čelí i žalobě rozhořčeného zákazníka. Tu podala právní firma Edelson LLC jménem fyzické osoby jistého Damiona Perrina. Na čem je postavena? Edelson tvrdí, že Aliens byli dle kalifornského práva "lživě inzerováni" skrze gameplay videa předvedená na výstavách PAX a E3.


Jak už asi všichni víme, mezi původně propagovaným vzhledem Aliens a finální verzí jsou jisté rozdíly. Titul se kvůli nim dočkal výsměchu prakticky od celé herní populace, někteří z vývojářů však rozdíly do určité míry obhajovali jako nutné ústupky. Je dost dobře možné, že nyní si vývojáři ústupky vyberou i s úroky - Edelson totiž sepsal poměrně rozumný výčet faktů, proč by mu měl soud dát za pravdu. 

"Každé ze 'skutečný gameplay' videí tvrdila, že ukazuje přesně to, co zákazníci budou kupovat: nejnovější grafiku s velmi specifickými prvky a kvalitami. Bohužel pro fanoušky, žalovaní neřekli nikdy nikomu - zákazníkům, kritikům nebo reportérům - že jejich 'skutečný gameplay' má velmi málo styčných bodů s finálním, prodávaným produktem." stojí dle webu Polygon v žalobě. Žaloba mimo to rovněž cituje nakousnutý tweet Randyho Pitchforda, v němž obhajuje rozdíl mezi původními videi a finálním vzezřením hry.  

Mno, takhle popsané to už zní o něco solidněji než loňská stížnost na Mass Effect 3 postavená na kontroverzním konci. Gearbox a Sega se ještě nevyjádřili, ale je jasné, že Edelson není malá rybka, která jde proti gigantům z prosté mladické naivity. Firma se specializuje na zastupování zákazníků a v minulosti například úspěšně soudila Amazon, přičemž její zakladatel Jay Edelson se rovněž podílel na řízení proti bance JPMorgan.

Nejnovější články