3D Realms se pokouší o zmrtvýchvstání a na rozjezd vydává balík 32 starých her
zdroj: tisková zpráva

3D Realms se pokouší o zmrtvýchvstání a na rozjezd vydává balík 32 starých her

24. 10. 2014 12:30 | Byznys | autor: Adam Homola |

Studio 3D Realms určitě znáte kvůli věčnost trvajícímu vývoji hry Duke Nukem Forever, která studio nakonec položila. Stejně jako Interplay a Atari ale 3D Realms nechce vydechnout naposledy a oznamuje své zmrtvýchvstání a velké plány do budoucna. Prvním krokem k návratu mezi živé je vydání velké antologie, která obsahuje 32 klasických her, co pod značkou 3D Realms či Apogee v letech 1987 - 2007 vyšly. Hry v bundlu 3D Realms Anthology můžete spustit přes nový launcher, některé z nich můžete hrát nově i na gamepadu a součástí balíku je i album s devíti nově nahranými písničkami z vybraných her (Duke Nukem II, Wacky Wheels, Bio Menace, Major Stryker a Shadow Warrior). Samozřejmě hry neobsahují žádnou formu DRM, čili ani Steam.

Vydání 3D Realms Anthology je povedený způsob návratu 3D Realms mezi aktivní firmy. Stačí se jen podívat na seznam her, které můžete získat za 20 dolarů, a uznáte to sami. Jen pozor, po dvou dnech půjde cena nahoru a bundle neobsahuje hry Maxe Payne a Prey, na které 3D Realms zjevně nemají práva. I bez nich ale jde o docela slušný balík nostalgie. Pokud ve vás dříme oldschool hráč a uvedené klasiky ještě/už nemáte, můžete si 3D Realms Anthology koupit přímo na novém webu studia

Vydání starých her v jednom obrovském balíku ale není jediný obchodní plán 3D Realms. Vedení firmy chce vyvíjet vlastní nové hry a pomáhat s vývojem, produkcí a marketingem jiným (nezávislým) studiím v rámci speciálního programu 3D Realms Accelerate, který by se měl podobat tomu, co už nyní nabízí třeba studia Double Fine a Team 17.

zdroj: Archiv

 

Pokud se podaří 3D Realms Accelerate nastartovat a zaštítit několika úspěšnými projekty, mohl by se z 3D Realms stát opět vydavatel, tak jako za starých časů. Studiu by k tomuto cíli měla dovést šestice odvážných, mezi nimiž nechybí třeba zakladatel 3DR Scott Miller nebo dlouholetý komunitní manažer 3DR Joe Siegler.

Miller má prozatím dohlížet na novou éru 3D Realms v roli poradce a tvrdou práci by měli obstarat ostatní - třeba Frederik Schreiber v roli víceprezidenta 3D Realms. Schreiber byl doposud a bude i nadále zároveň šéfem studia Interceptor Entertainment, které s 3D Realms úzce spolupracuje už několika let, a má na svědomí například povedený reboot Rise of the Triad z loňského roku.

3D Realms odhalí konkrétní podobu svých plánů až v následujících měsících a není tedy vyloučené, že jde spíš o další z marných pokusů o návrat na výsluní - stačí se podívat na zoufalou existenci již zmíněných firem Interplay a Atari, které sice papírově existují, ale v zásadě bojují neustále o život. 3D Realms Anthology už nám ale nikdy nevezme bez ohledu na další vývoj situace, a když nic jiného, tak vydání tohoto balíku je třeba ocenit - třeba výčtem her, které  bundle obsahuje:

Arctic Adventure
Bio Menace
Blake Stone: Aliens of Gold
Commander Keen: Goodbye Galaxy
Commander Keen: Invasion of the Vorticons
Math Rescue
Monster Bash
Mystic Towers
Paganitzu
Monuments of Mars
Cosmo's Cosmic Adventure
Crystal Caves
Death Rally
Alien Carnage
Hocus Pocus
Major Stryker
Blake Stone: Planet Strike
Realms of Chaos
Pharaoh's Tomb
Word Rescue
Secret Agent
Raptor: Call of the Shadows
Terminal Velocity
Wacky Wheels
Stargunner
Shadow Warrior
Wolfenstein 3D
Rise of the Triad: Dark War
Duke Nukem
Duke Nukem 2
Duke Nukem 3D
Duke Nukem: Manhattan Project

Nejnovější články